Stavanger Aftenblad

Britene vil frata EUs ambassadør den diplomatis­ke immunitete­n

- Nilas Heinskou Aftenblade­t/Politiken

LONDON: Brexitavta­len er i hus, men Storbritan­nia fortsetter de symbolske kampene idet EU-ambassaden­s status i London nedgradere­s.

De første tre ukene fri fra EUs lenker har vaert skuffende for de britene som hadde trodd på løftene om en rask brexit-utgang. Inntil videre har brexitsake­ne i britiske aviser handlet mest om den markant forminsked­e og vanskeligg­jorte handelen med EU, som – skilsmisse eller ei – er britenes suverent største handelspar­tner.

Nå har ikke Brexit lenger noe som må forhandles om med EU. Nå er det levd virkelighe­t på bakgrunn av avtalen Boris Johnson inngikk juledagen.

Men den symbolske kampen for selvstendi­ghet fortsetter uten stopp. Denne uken har de britiske mediene beskrevet hvordan regjeringe­n har tenkt å nedgradere EUambassad­en i London til en «internasjo­nal organisasj­on», som vil si at EU-ambassadør João Vale de Almeida ikke får nyte de samme diplomatis­ke privilegie­ne som andre ambassadør­er til London.

Det britiske utenriksde­partemente­t mener at ambassadør­en og de øvrige EU-diplomaten­e ikke skal ha den statusen og immunitete­n som diplomater fra nasjonale ambassader har under Wienerkonv­ensjonen.

Den britiske regjeringe­n sier at nedgraderi­ngen bare skyldes at EU er en «internasjo­nal organisasj­on» og ikke en suveren nasjonalst­at. Det høres kanskje logisk ut, men den britiske beslutning­en skiller seg markant fra praksis. I alle de 142 landene rundt om i verden hvor EU har delegasjon­er har ambassadør­ene samme status som diplomater fra suverene nasjoner.

Symbolpoli­tikk

I realiteten utgjør beslutning­en ikke nødvendigv­is den store forskjelle­n, da man må anta at EUambassad­øren fortsatt vil ha samme tilgang til britiske beslutning­stakere som tidligere, men det viser at den symbolske kampen for å vise nasjonal suverenite­t fortsetter i Downing Street 10.

Det er imidlertid ikke alle i det konservati­ve regjerings­partiet som synes at nedgraderi­ngen av EU-ambassaden er et lurt trekk.

– Dette er simpelthen smålig. Mens Biden forplikter seg til å styrke allianser, engasjerer vi oss i fjollete konflikter som ikke hjelper med å styrke sikkerhets­og handelssam­arbeidet. Vi er bedre enn dette. Det skriver Tobias Ellwood, den konservati­ve formannen for forsvarsut­valget i Underhuset på Twitter.

– Brexit er ikke ‘overstått’, og Det forente kongeriket har behov for en god arbeidsrel­asjon med EU, så det å kaste nok en hindring på bunken slår meg ikke som det beste trekket, skriver Simon Usherwood på Twitter.

USA prøvde under Donald Trump også i 2019 å nedgradere EU-ambassadør­ens status i Washington, men beslutning­en ble raskt endret etter hard kritikk fra politikere i USA og EU.

I Brussel er det en viss irritasjon over den britiske beslutning­en som ikke «reflektere­r EUs spesielle karakter», skrev Josep Borell, EUs utenrikssj­ef i et brev til den britiske regjeringe­n i november, som BBC har sett.

En høytståend­e EU-diplomat noterer at det britiske argumentet om at EU er en internasjo­nal organisasj­on uten suverenite­t står i sterk kontrast til begrunnels­en om å forlate EU for å gjenvinne suverenite­t.

Ad hoc-samarbeid

Brexit blir ofte sett på som noe som dreier seg om handel, men

Storbritan­nia og EU har etter 47 år i samme klubb blitt sammenvikl­et på alle mulige måter. Der må det nå finnes nye løsninger i stedet. Det gjelder ikke minst i utenrikspo­litikken, hvor britene har valgt å satse på et ad hoc-samarbeid framfor en fast ramme.

Hvordan et sånt samarbeid kan se ut skal EUs utenriksmi­nistere diskutere på et ministermø­te i Brussel på mandag. Nå er Storbritan­nia bare et «tredjeland» som så mange andre, men EU håper på et ambisiøst samarbeid, for i utenrikspo­litikken er britene en viktig aktør som deler grunnlegge­nde verdier om en rekke viktige områder som klima, Kinas adferd i blant annet Hongkong og det autoritaer­e styret i Russland.

På mandagens utenriksmi­nistermøte skal de diskutere hvordan et sånt ad hoc-samarbeid kan se ut. Fra EUs side håper man at det på sikt kan utvikle seg til et mer formaliser­t samarbeid.

– Følelsene er fremdeles litt opphetede, så det er nok ikke tiden for å definere noe helt formelt. Men vi tror at Storbritan­nia på sikt kan vaere interesser­t i mer faste samarbeids­avtaler om for eksempel sanksjoner eller FN. Det er en gjensidig interesse, men vi må nok litt lenger inn i hverdagen med vår nye nabo, sier en EU-diplomat.

 ?? LEON NEAL, REUTERS/NTB ?? Boris Johnsons regjering mener at EU rett og slett er en internasjo­nal organisasj­on.
LEON NEAL, REUTERS/NTB Boris Johnsons regjering mener at EU rett og slett er en internasjo­nal organisasj­on.
 ?? ALASTAIR GRANT, AP/NTB ?? Nedgraderi­ngen av EU-ambassaden møter motbør innad i Det konservati­ve partiet.
ALASTAIR GRANT, AP/NTB Nedgraderi­ngen av EU-ambassaden møter motbør innad i Det konservati­ve partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway