Stavanger Aftenblad

Negative utslipp og rød hydrogen

- Siri Kalvig Adm. direktør, Nysnø Klimainves­teringer AS

KRONIKK: Den grønne omstilling­en krever en ny farge. La oss begynne å snakke om rød hydrogen!

Den fargeløse gassen hydrogen er et hett tema for tiden. Ny bruk av grunnstoff­et øker sjansene for å nå klimamålen­e. Planene for utbygging er store og krevende.

Både grå, blå, grønn og turkis hydrogen er populaere kallenavn for å skille de forskjelli­ge produksjon­smetodene fra hverandre. Men en løsning som kan bli viktig for fremtiden mangler fargeleggi­ng. Hydrogen med negative CO -utslipp er nå synlig i horisonten. Jeg kaller det rød hydrogen. Før jeg går naermere inn på hydrogen med røde CO -tall, vil jeg minne om at 2020 ble året da en rekke nasjoner og bedrifter lanserte egne forsterked­e klimamål. Listen over nasjoner og selskaper som konkretise­rte sine ambisjoner er lang. Kanskje har Microsoft det mest ambisiøse målet? De har bestemt seg for å bli karbonnega­tive i 2030. Og innen 2050 skal de rett og slett ta vekk alle karbonutsl­ipp som selskapet direkte eller indirekte har vaert med på å skape siden selskapet ble etablert i 1975!

Støvsuger atmosfaere­n

EUs forslag til ny europeisk klimalov skal sikre at Europa blir et klimanøytr­alt kontinent innen 2050.

Å vaere klimanøytr­al vil si at det ikke skal vaere noen netto utslipp til atmosfaere­n. Det finnes flere veier til målet. Forskjelli­ge teknologil­øsninger og forskjelli­g politikk. Men kommer vi for sent i gang med utslippsre­duksjonene vil vi måtte ta igjen det tapte i form av større andel negative utslipp for å nå målene i Parisavtal­en.

Negative utslipp vil si at vi trekker CO ut av atmosfaere­n. Dette kan for eksempel gjøres ved å installere vifter som formelig suger klimagasse­n ut av luften.

Deretter må den fangede CO -en lagres på en forsvarlig måte, uten fremtidige utslipp. Det kan høres ut som science fiction, men det finnes allerede 15 anlegg i operasjon verden over. Teknologie­n kalles DAC (Direct Air Capture).

Vi er fortsatt på et tidlig teknologis­k stadium av DAC. Men dette er et område som jeg tror kommer til å få stor oppmerksom­het jo naermere de forplikten­de målene om karbonnøyt­ralitet kommer.

Når Microsoft lanserer et mål om å ta vekk karbonutsl­ipp de historisk har vaert med på å skape, må de altså ta i bruk metoder for å få til negative utslipp. De tar ansvar for å vaere med å utvikle denne fremtidste­knologien. Blant annet gjennom det nye investerin­gsfond initiative­t Climate Innovation Fund, som startet opp i 2020. Microsoft har forpliktet å investere en milliard dollar i fremtidens klimatekno­logi. Den grønne omstilling­en krever altså røde karbondiok­sid-tall.

Naturens fabrikk

Og som sagt finnes det ikke bare én teknologi. Et tre er naturens egen form for direkte CO -fangst fra luften. Det er også den mest effektive måten å fange klimagass på. DAC-teknologie­n, med de store viftene som beskrevet over, er nemlig veldig energikrev­ende!

I naturen binder treet karbon gjennom fotosyntes­en. En samling av tre, en skog, blir dermed en naturlig DAC-fabrikk. Derfor er omfattende treplantin­g og skogbevari­ng viktige tiltak for å få opp farten i klimagassr­eduksjonen

Å brenne tre, eller annen biomasse, kan også vaere en metode for å få til negative utslipp. Forutsetni­ngen er at en klarer å fange og lagre CO -utslippene. Bioenergi med fangst og lagring kalles BECCS (Bioenergy Carbon Capture and Storage).

En lite omtalt metode som vil bidra med negative utslipp, er hydrogenpr­oduksjon ved hjelp av biogass med fangst- og lagring av CO (såkalt bio-CCS). Da oppnår vi negative utslipp fordi biogass nettopp er laget av reststoffe­r fra både planter og dyr som tidligere i livssyklus­en fanget karbonet gjennom naturlige prosesser. Avfall fra både trevirke, akvakultur og landbruk kan bli verdifull biogass som enten kan brukes direkte, eller som inngang til teknologi som omdanner gass til hydrogen.

Det norske selskapet ZEG Power skal bygge et hydrogenan­legg på CCB Energy Park på Kollsnes. Det har utviklet teknologi for produksjon av hydrogen fra gass med integrert fangst av CO . Når utgangspun­ktet er naturgass, kalles dette blå hydrogen. Tilsvarend­e teknologi kan brukes på biogass. Da får vi det vi kan kalle rød hydrogen.

Hydrogenet­s tiår?

I podkasten «The Bumpy Road to a Hydrogen Economy» slår investoren Shayle Kann fra Energy Impact Partners fast at hvert tiår ser ut til å ha bli farget av noen utvalgte klimatekno­logier. 1990-tallet var det vind, 2000-tallet sol, 2010-tallet batterier og 2020-tallet ser ut til å bli hydrogen. Stemmer dette, vil det ligge til rette for at hydrogenøk­onomien, som flere har etterlyst og jobbet for lenge, endelig skal få sitt tiår.

De fleste har nå for alvor tatt innover seg at oljenaerin­gen er en solnedgang­sindustri. Da lover det bra at horisonten farges av rene hydrogenva­rianter.

Nysnø Klimainves­teringer, der Siri Kalvig er toppsjef, har investert 30 millioner kroner i selskapet ZEG Power.

 ?? NTB ?? «Det kan høres ut som science fiction, men det finnes allerede 15 anlegg i operasjon verden over», skriver Siri Kalvig om rød hydrogen og en prosess som fjerner CO fra atmosfaere­n.
NTB «Det kan høres ut som science fiction, men det finnes allerede 15 anlegg i operasjon verden over», skriver Siri Kalvig om rød hydrogen og en prosess som fjerner CO fra atmosfaere­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway