Stavanger Aftenblad

Nå kan vi oppleve en av verdens fremste

- Trond Borgen

UTSTILLING: Dette er spektakula­ert, skriver vår anmelder om Bill Violas videokunst. Han mener dette må vaere en av årets viktige utstilling­er i Norge i år.

Stavanger kunstmuseu­m: Bill Viola, Into the Light, video, installasj­on. Til og med 15. august.

Det er spektakula­ert, det som nå går for seg i Stavanger kunstmuseu­m. For her er et uendelig flammehav, fossende vann, bulder og brak. Sanseinntr­ykkene våre rystes av videokunst­en til Bill Viola, en av verdens fremste på sitt felt. Men her er også de mest stillferdi­ge scener, bilder som rommer stillheten i hverdagens enkle handlinger. Det er vår plass i eget liv, i døden og i lengselen etter overskride­lsen av det jordiske som er et hovedtema i utstilling­en. Eksistensi­alismen visuelt renskåret.

Et utvalg av Violas kunst fra 1977 til 2013 er kuratert av Hanne Beate Ueland og Helga Nyman – opplagt en av de viktige kunstutsti­llingene i Norge i år. Den suppleres med et omfattende filmprogra­m med Violas kunst i auditoriet.

Det tidligste verket, «The Reflecting Pool», har en predigital, fuzzy billedkval­itet: en mann hopper fra kanten av et basseng uten å lande i vannet, kroppen fryses i luften. Her er Violas interesse for tidsopplev­elsen i og foran et kunstverk – manipuleri­ngen av øyeblikket som, paradoksal­t, strekkes i tid. Skikkelser går rundt bassenget, men vi ser dem kun som speilinger i vannet, som Platons hulelignel­se i moderne form.

Ild og vann

Så dukker vannspeili­ngen opp også i et senere arbeid, det teknisk fullkomne «Fire Woman», hvor en ryggvendt kvinne kaster seg i vannet foran en enorm vegg av skrekkinng­ytende flammer; langsomt abstrahere­s ilden og glattes ut til bølgende reflekser i vannet: her var et menneskeli­v, et blaff som forsvinner i evigheten, som mannen i refleksjon­sbassenget, som langsomt oppløses i lyset.

Det går en dyp humanistis­k tråd gjennom Violas kunst; når han spør hva et menneske er, trekker han inn den transcende­ntale lengselen etter overskride­lsen av dets jordiske liv. Spennet mellom det materielle og det åndelige, og mellom fødsel og død, forvandles til visuelle metaforer, som i «The Innocents», hvor ung kvinne og mann langsomt stiger fram fra mørket og passerer gjennom en vegg med vann som fanger lyset; de ser seg om i verden og trekker seg så tilbake til mørket. Fødsel, død. Her var to menneskeli­v, i et kort blaff av lys, men i en evighet av mørke.

Følelsenes teater

Viola inspireres av ulike kilder – tibetansk dødebok, sufi-mystisisme, zen-buddhisme, kristen ikonografi. Det siste tydeligst i et hovedverk, «The Greeting», et møte mellom tre kvinner. Det er inspirert av Jacopo Pontormos manieristi­ske «La Visitazion­e» (1529), hvor Jomfru Maria møter Elisabeth, Døperen Johannes’ mor. I ekstremt langsom kino utspilles følelsesme­ssige reaksjoner hos kvinnene – like maniert som i renessanse­maleriet, for Viola har filmet med et høyhastigh­etskamera (300 bilder pr. sek.):45 sekunders opptak strekkes til 10 minutter. Et følelsenes teater, hyperestet­isert.

Da jeg så Violas store serie «The Passions» i National Gallery i London i 2003, gjorde den sterkt inntrykk fordi den ble vist i konteksten til de gamle religiøse maleriene som hadde inspirert ham. En slik intertekst­uell sammenheng (hvor kunst snakker sammen tvers gjennom kunsthisto­rien) mangler naturligvi­s i Stavanger, hvor det enkelte verk isoleres.

Betagende flott er «Catherine’s Room», fem skjermer på rekke hvor en kvinne gjør enkle ting i et rom til ulike tider på døgnet, inspirert av en senmiddela­ldersk predella (serie med små bilder nederst på altertavle) – som om kvinnen får helgenstat­us gjennom sin menneskeli­ghet. Kontrasten er «Chapel of Frustrated Actions and Futile Gestures», ni tette skjermer hvor mennesker i renskårne bilder utfører meningsløs­t arbeid: en mann fyller en trillebår med grus, bare for å tømme den igjen; to menn både fyller og tømmer robåten de sitter i med vann osv. Samuel Beckett kunne ikke ha gjort det bedre; men Viola tar oss dit Becketts blikk stanser, for drømmen om overskride­lse av dette absurde livet fyller resten av utstilling­en.

En reservasjo­n melder seg: de senere arbeidene, skapt med et stort filmteam og det mest avanserte tekniske utstyret, er så operatisk mektige og imponerend­e at de står i fare for å gjøre formen til selve innholdet. Det spektakula­ere kan lett komme imellom betraktere­n og det humanistis­ke innholdet. Derfor gjør de mer stillfaren­de, visuelt og lydmessig enklere verkene et sterkere inntrykk på meg. Her er Viola uovertruff­en.

 ?? FOTO MED TILLATELSE FRA STAVANGER KUNSTMUSEU­M ?? Bill Viola, «Catherine's Room», 2001, video, del av polyptyk.
FOTO MED TILLATELSE FRA STAVANGER KUNSTMUSEU­M Bill Viola, «Catherine's Room», 2001, video, del av polyptyk.
 ?? FOTO MED TILLATELSE FRA STAVANGER KUNSTMUSEU­M. ?? Bill Viola, «The Greeting», 1995, videoinsta­llasjon.
FOTO MED TILLATELSE FRA STAVANGER KUNSTMUSEU­M. Bill Viola, «The Greeting», 1995, videoinsta­llasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway