Stavanger Aftenblad

Vil satse på e-sport som breddeidre­tt

- Tonje Thorstad Kildal tonje.kildal@schibsted.com

STAVANGER: Ruben Eggebø mener at e-sport bør vaere lett tilgjengel­ig for alle. Han vil ha med seg Stavanger kommune på laget.

Eggebø har selv bakgrunn fra idrett, både som spiller på Viking håndball, og som daglig leder i Finnøy idrettslag. Han er nå daglig leder i E-sport Hub AS. Selv om han har planer, kan han ikke si så mye enda.

– Per nå kan jeg ikke si så mye mer enn at det er et e-sport-initiativ, men jeg gleder meg til å kunne fortelle mer, sier han til Aftenblade­t. Han har allerede før jul presentert noen av ideene sine for politikern­e i Stavanger – som viste interesse for temaet.

Mangel på tilbud

I en undersøkel­se fra medietilsy­net kom det frem at så mange som 98 prosent av gutter og 76 prosent av jenter mellom 8 og 19 år spiller dataspill.

– Det er utrolig mange barn og unge som brenner for dette, men som mangler et tilbud. Da blir det til at de sitter hjemme og spiller, med det negative det fører med seg, sier Eggebø.

Han trekker spesielt frem at gaming kan føre til at folk isolerer seg.

– Folk sitter hjemme og spiller, fordi de ikke har en annen plass å gå.

Eggebø mener at organisert esport vil føre mye positivt med seg.

– Spesielt for det sosiale vil det vaere bra, men det vil også vaere fint å kunne arrangere e-sport i sunne rammer, hvor det kan legges vekt på fysisk aktivitet. Han ser for seg at e-sport kan vaere en fritidsakt­ivitet unge går på etter skoletid, på samme måte som noen går på fotballtre­ninger.

Han sier også at e-sportstilb­ud kan vaere et tilskudd til idrettslag­ene.

– Det kan muligens bidra til at de holder lenger på medlemmer de tidligere har slitt med å beholde.

E-sport for alle

Eggebø påpeker at e-sport ikke bare skal bli satset på som idrett, men også som et sosialt tilbud. Det skal vaere et tilbud for alle, inkludert barn og voksne som havner utenfor.

– E-sport er unikt fordi det treffer så bredt, derfor kan det gjøre noe godt for denne gruppen.

Han ser altså på e-sport som et verktøy som både kan brukes i idretten, og av alle som jobber for sosial mobilitet.

– Jeg er redd for at det skal gi sosiale ulemper om folk ikke får mulighet til å delta. Dette vil vi legge til rette for.

Eggebø nevner tilgang på lokaler som en veldig viktig del av satsingen. Han ønsker derfor Stavanger kommune med på laget, blant annet med økonomisk støtte.

– Kommunen bidrar økonomisk i andre idretter, og det prinsippet vil vi legge til rette for at skal gjelde for e-sport også.

Med gode avtaler med kommunen ønsker han at det skal vaere enkelt for både de som vil spille, og for organisasj­oner som vil starte e-sportstilb­ud, uten at økonomisk status kommer i veien. Han ser for seg en fremleieav­tale med kommunen, hvor de kan stille med lokaler dersom organisasj­oner eller privatpers­oner ønsker å starte et e-sportstilb­ud.

Positiv respons

I desember la Eggebø frem prosjektet for Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog i Stavanger. Responsen fra kommunen var positiv.

Anne Kristin Vik Bruns fra KrF sa på møtet at det trengs en holdningse­ndring til når det kommer til gaming, nettopp fordi det er så viktig for mange.

– Det er ikke mange år siden jeg selv oppdaget de positive sidene ved gaming, og her tror jeg det må en holdningse­ndring for å få anerkjent dette som en sportsgren.

Kjell Erik Grøsfjeld fra Høyre er også positiv til å satse mer på e-sport.

– Vi kommer til å vaere en pådriver for dette, det er en kjernepoli­tisk satsing, og det er et godt utgangspun­kt, sa han under møte i desember.

Også FNBs Stian Tjensvold satte pris på Eggebøs presentasj­on.

– Det at alle kan delta uansett økonomisk utgangspun­kt, er utrolig viktig for meg.

Eggebø legger til at politikern­e i Stavanger kommune fortjener skryt.

– De går foran som en veldig positiv og nytenkende kommune innen e-sport. De fortjener skryt for å ta dette på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway