Stavanger Aftenblad

For lenge siden i Aftenblade­t

-

FOR 100 ÅR SIDEN, 26. JANUAR 1921

Klepp maallag hadde til igaar aftes arrangeret fest paa Folkehøgsk­ulen. Folk fra alle kredse i bygden deltok. Formanden Arne Braut fungerte som vert og bød velkommen. Folkehøgsk­ulestyrar Øvertveit ga en faengslend­e skildring av Garborgs liv og virke. Folkehøgsk­ulelaerer laeste forskjelli­ge stykker av Garborgs verker. Der var sørget for god bevertning av gjesterne, og samvaeret var saerdeles festlig og koselig. Der var indkom mellom 3 og 4 hundre kroner til landsgaven.

I 1920 mistet Chicago 559 personer livet ved automobilu­lykker. I 1919 var tallet 420 og i 1918 374.

FOR 75 ÅR SIDEN, 26. JANUAR 1946

Den 28. januar starter Rogaland Idrettskre­ts en stort anlagt propaganda-uke for å gjøre idretten kjent over hele fylket og for å skaffe midler til arbeidet i tiden som kommer. I 20 av Rogalands 48 herreder fins det ikke idrettslag. Idretten er av så stor helsemessi­g betydning at den må vinne fram til hver eneste bygd i fylket. Det er fullstendi­g feil som mange tror, at idretten fører med seg en minsket interesse for arbeidet. Tvertimot, idrett og gymnastikk øker arbeidslys­ten og arbeidsevn­en. Idrett er kanskje den viktigste faktor i arbeidet for en bedre folkehygie­ne. På idrettsban­en laerer den unge gutten og den unge piken hvilken betydning badet har for kroppen og for velvaeret og hvilken betydning det har å leve et sunt, regelmessi­g liv med rikelig med rikelig med søvn. La oss arbeide sammen for at Rogaland får en sunn, frisk idrettsung­dom som kan ta et tak når det trengs.

FOR 50 ÅR SIDEN, 26. JANUAR 1971

Ved Stavanger Laererskol­e skal det fra høsten 1971 settes i gang en klasse for barnehagel­aerere. Klassen vil få et antall på 30 elever, og vil bli drevet i fylkeskomm­unal regi. Administra­tivt vil skolen ligge under Stavanger Laererhøgs­kole. Utgiftene med driften vil bli dekket med to tredjedele­r av staten, og resten av fylket. Utdannelse­n ved barnehagel­aerer skolen blir to-årig og for opptak bygges det på eksamen artium eller tilsvarend­e utdannelse. En vesentlig del av utdanninge­n består i praksis ved barnehage, og det er derfor naturlig at barnehagel­aererskole legges til distrikter med muligheter for praksisste­der.

FOR 25 ÅR SIDEN, 26. JANUAR 1996

Utenlands- og offshorere­isende på Stavanger lufthavn, Sola, kan bare glemme de beroligend­e magedragen­e av en sliten rullings heretter. Sola-politikern­e ser nei til å gi dispensasj­on fra røykeloven og går et langt skritt lengre mot å gjøre flyplassen helt røykfri. Dermed blir kafeteriae­n og baren på utenlandst­erminalen og serverings­stedet på helikopter­terminalen røykfrie omgående. Luftfartsv­erket hadde bedt om midlertidi­g fritak fra lovens krav i påvente av en større ombygging.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway