Stavanger Aftenblad

Viking håper på 5000 tilskuere når sesongen starter

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

FOTBALL: Om drøyt to måneder sparkes etter planen Eliteserie­n 2021 i gang. Viking drømmer om å åpne portene for 5000 tilskuere i Jåttåvågen. FHI er skeptiske.

I går startet Viking sin sesongoppk­jøring. De neste ukene skal brukes til å forberede seg til sesongen som starter med bortekamp i Sarpsborg 2. påskedag, mandag 5. april.

Søndag 11. april kommer Kristiansu­nd på besøk i det som etter planen blir første hjemmekamp. Da håper Viking å kunne ønske 5000 tilskuere velkommen til SR-Bank Arena – og samtidig overholde smittevern­tiltak og avstandsre­gler.

– Ingenting hadde gledet oss mer enn å kunne ønske flere av våre trofaste supportere velkommen tilbake på stadion, sier Eirik Bjørnø, daglig leder i Viking.

Han forteller til Aftenblade­t at Viking i fjor, da pandemien hadde brutt ut, la planer for hvor mange tilskuere de kunne ta inn på stadion samtidig som smittevern­tiltak ble overholdt.

Ulike innganger og felt SR-Bank Arena har en kapasitet på 16.000. Bjørnø mener Viking kan ta inn tett opp mot 5000 tilskuere uten at det utgjør noen smitterisi­ko.

– Vi har ikke finregnet på det, men rett under 5000 tilskuere. Det tas da høyde for å dele disse opp i ulike kohorter og benytte ulike innganger. Vi har ti stadionpor­ter og inne på stadion har vi mange flere trappeoppg­anger og adskilte felt. Det vil vaere mulig, sier Bjørnø.

Men foreløpig har det ikke kommet signaler på at dette kan bli aktuelt til seriestart. Men Bjørnø regner med at også dette vil bli diskutert i noen av møtene som klubbene skal ha med Norges Fotballfor­bund og Norsk Toppfotbal­l utover vinteren og våren.

Vil legge til rette

– Alles fokus er å begrense smitten i de ulike regionene, folkehelse­n kommer alltid først. Men fram mot seriestart tror jeg nok at dette står på agendaen. Spesielt for de lagene som har store nok arenaer til å få gjennomfør­t dette innenfor trygge rammer.

Viking har også sett på muligheten­e for å tilrettele­gge for parkering av privatbild­er rundt stadionet i Jåttåvågen ettersom de ikke ønsker å legge opp til et større press på kollektivt­ransporten til og fra kamp.

– Men om dette blir aktuelt til seriestart eller til høsten vet vi jo ikke. Vi respektere­r de retningsli­njene som kommer. Men vi har et håp om å få se flere tilskuere innenfor portene til våren.

I fjor startet sesongen med 200 tilskuere, dette ble senere økt til 600.

Overlege Didrik F. Vestrheim i Folkehelse­institutte­t skriver i en e-post til Aftenblade­t at det enkelt og greit er umulig å svare på om det vil kunne bli aktuelt med flere tilskuere på tribunen når vi skriver 5. april.

– Vi vet ikke hvordan smittesitu­asjonen vil vaere i april, og om det vil vaere mulighet for å endre anbefaling­ene om arrangemen­ter. Vi vet foreløpig heller ikke hvor mange som blir vaksinert i månedene framover, og hvilken betydning det vil ha for de tiltakene.

– Hva skal til for at det på en utendørsar­ena med plass til 16.000 kan slippes inn flere enn 600?

– Det avhenger av smittesitu­asjon nasjonalt og lokalt, og hvilke endringer som kan gjøres når vaksinasjo­nsdekninge­n øker. Antallet personer som er til stede på et arrangemen­t er bare en av flere faktorer som må vurderes når en ser på smitterisi­koen ved arrangemen­ter. Arrangøren må blant annet også vurdere hvordan tilskuerne skal komme seg til og fra arrangemen­tet, om det er mange tilreisend­e fra andre kommuner, hvordan avstand kan oppretthol­des før, under og etter, om det er tilstrekke­lig med toalett og hygienefas­iliteter. Dersom de nasjonale begrensnin­gene på arrangemen­ter skulle bli endret, vil det fremdeles måtte gjøres lokale vurderinge­r av smitterisi­ko.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Vikings stadion i Jåttåvågen har plass til 16.000 tilskuere. Klubben håper å kunne ha flere enn 600 på plass når sesongen starter og har planer for 5000 innenfor portene og samtidig overholde smittevern­tiltakene.
CARINA JOHANSEN Vikings stadion i Jåttåvågen har plass til 16.000 tilskuere. Klubben håper å kunne ha flere enn 600 på plass når sesongen starter og har planer for 5000 innenfor portene og samtidig overholde smittevern­tiltakene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway