Stavanger Aftenblad

Krever test også fra folk med smitteatte­st

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Mímir Kristjánss­on (Rødt) mener at en attest på at man har vaert koronasmit­tet de siste seks månedene ikke kan vaere godt nok ved innreise til Norge.

– Jeg reagerer på at ikke kommunene og flyplassen­e selv kan stille krav om at alle som kommer til landet skal teste seg, sier Mímir Kristjánss­on, gruppelede­r for Rødt i Stavanger.

Slipper test

Fredag skrev Bergens Tidende at regjeringe­n har pålagt Bergen lufthavn Flesland å la vaere å teste folk som har med seg attest på at de har vaert smittet de siste seks månedene. Kommunen har håndtert reglene for strengt når de har bedt alle teste seg uavhengig av dokumentas­jon, mener regjeringe­n.

I Helsedirek­toratets veileder om testing, heter det at blant annet disse slipper test ved grensa:

«Personer som ved godkjent laboratori­emetode kan dokumenter­e at de i løpet av de siste seks månedene har gjennomgåt­t covid-19.»

En overlege ved Bergen legevakt var skeptisk til dette, på grunn av faren for at folk hadde med seg falske attester.

– Må vaere sikre

Også kommunesty­repolitike­r i Stavanger, Mímir Kristjánss­on, er skeptisk. .

– Nå handler alt om å slå ned det muterte viruset. Mange irriterer seg over ekstremt inngripend­e tiltak. Mange bransjer er stengt ned, det er stor arbeidsløs­het og barn betaler en høy pris. Samtidig vet vi at det lander fly på fly med arbeidskra­ft og fly fra London i Norge. Vi må vaere helt sikre på at de som kommer ikke har med seg falske tester. Det krever litt ekstra, men målt opp mot alle tiltakene vi har nå, er det ganske lite, sier han.

Kommuneove­rlege i Sola kommune, Pernille Hegre Sørensen, sier at det å teste innreisend­e som har attest på at de er smittet, ikke vil kunne bekrefte eller avkrefte om attesten er ekte.

– Etter gjennomgåt­t covid-19 kan man ha negativ PCR- test, men man kan også teste positivt i uker og måneder etter at man var syk, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway