Stavanger Aftenblad

Har Boris Johnson stukket av med vaksinene våre?

- Nilas Heinskou Aftenblade­t/Politiken

KORONA: EUkommisjo­nen vil sørge for at koronavaks­iner bestilt og betalt av EU, ikke eksportere­s til høystbyden­de utenfor EU. Nye forsinkels­er rammer også Norge.

Helsekommi­sjonaer i EU, Stella Kyriakides, er ikke fornøyd med forsinkels­ene fra AstraZenec­a. Forsinkels­ene medfører blant annet at Norge får betydelig faerre vaksiner i første kvartal enn planlagt.

– Den nye tidsplanen er ikke akseptabel. Derfor skrev jeg i helgen et brev til selskapet, der jeg stiller noen viktige og alvorlige spørsmål sier Stella Kyriakides og legger til: – Den europeiske unionen vil vite nøyaktig hvilke doser AstraZenec­a har produsert, og hvor de er blitt levert.

Godkjennin­g denne uka

EUs investerin­g i AstraZenec­avaksinen er ikke offentlig, men ifølge nettmediet politico.eu har EU investert et tresifret antall millioner euro for utvikling og produksjon av AstraZenec­a-vaksinen, som er laget i samarbeid med Oxford-universite­tet. EU-finansieri­ngen var viktig blant annet for å sikre at vaksinen var klar for distribusj­on så snart EUs legemiddel­verk, EMA, godkjente den. EMA forventes å gjøre det fredag, men AstraZenec­a har antydet at EU må forvente en betydelig lavere levering enn avtalt.

En EU-kilde sier til nyhetsbyrå­et Reuters at leveringen kan bli 60 prosent lavere enn avtalt i første kvartal. EU har bestilt 300 millioner doser av vaksinen med opsjon på ytterliger­e 100 millioner. De to vaksinene som allerede er godkjent, fra henholdsvi­s Pfizer/ Biontech og Moderna, er bare tilgjengel­ig i begrensede mengder.

Kontroll av vaksineeks­port EU-kommisjona­er Stella Kyriakides kunngjorde på en pressekonf­eranse at EU nå vil innføre et eksportreg­ister for koronavaks­iner. Dette betyr at vaksinepro­dusenter må fortelle hvem de selger vaksiner produsert i EU til. Dette skal sikre at selskaper ikke selger vaksinene som er bestilt og betalt av EU til andre.

– I framtiden vil alle selskaper som produserer covid-19-vaksiner måtte forplikte seg når de vil eksportere vaksiner til land utenfor EU, sier Stella Kyriakides og avslutter uttalelsen med: – EU vil ta alle nødvendige skritt for å beskytte sine borgere og deres rettighete­r.

Kommisjona­eren var misfornøyd med svarene fra AstraZenec­a om kunngjorte forsinkels­er, og innkalte derfor til et nytt møte mandag kveld.

Ikke «Europa først»

EUs medlemslan­d står samlet om dette. Og nå har Kyriakides meldt på Twitter at «Vaksineutv­iklere har samfunnsme­ssige og kontraktsm­essige forpliktel­ser å holde.

EU har startet utbredelse­n av vaksiner betydelig langsommer­e enn USA og Storbritan­nia har fått til. Deres tidlige akuttgodkj­enning av vaksiner har gjort dem i stand til å vaksinere langt flere. Storbritan­nia, som nødgodkjen­te vaksinen fra AstraZenec­a kort tid før nyttår, har allerede tatt vaksinen i bruk, ifølge ourworldin­data.org.

EU-kommisjone­ns ønske om å registrere all planlagt eksport av vaksiner produsert ved anlegg i EU-land kommer etter frustrasjo­n over forsinkels­er i levering av AstraZenec­as covid-19-vaksine og andre problemer med vaksinefor­syning.

– Jeg kan forstå at det er produksjon­sproblemer, men det må påvirke alle på samme måte, sa Tysklands helseminis­ter, Jens Spahn, til tv-stasjonen ZDF.

– Det handler ikke om «Europa først», men om en rettferdig andel til Europa, sier han.

Jeg kan forstå at det er produksjon­sproblemer, men det må påvirke alle på samme måte.

Tysklands helseminis­ter, Jens Spahn

 ?? STEFAN ROSSEAU, REUTERS/NTB ?? Boris Johnson og Storbritan­nia hastegodkj­ente AstraZenec­a-vaksinen og er i gang med bruken av den. Her kommer den britiske statsminis­teren med favnen full av vaksiner til vaksinesta­sjonen på Barnet FCs stadion. Samtidig må vi nøye oss med faerre vaksiner i første kvartal, enn vi har planlagt i EU og Norge.
STEFAN ROSSEAU, REUTERS/NTB Boris Johnson og Storbritan­nia hastegodkj­ente AstraZenec­a-vaksinen og er i gang med bruken av den. Her kommer den britiske statsminis­teren med favnen full av vaksiner til vaksinesta­sjonen på Barnet FCs stadion. Samtidig må vi nøye oss med faerre vaksiner i første kvartal, enn vi har planlagt i EU og Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway