Stavanger Aftenblad

Lytt til menigheten i Domkirken

- Frode Daniel Søiland Medlem av menighetsr­ådet Domkirken og St.Petri

DOMKIRKE: Restaureri­ngen av Stavanger domkirke har nå blitt et nasjonalt anliggende. Ledet an av Stavanger Aftenblads debatt har restaureri­ngen fått oppmerksom­het i NRK Rogaland og på nett.

Oppropet mot endringene har naer 300 signaturer fra hele landet. Dette rører ved folks følelser og identitet. Stavanger domkirke er ingen ordinaer menighetsk­irke. Det er byens, landets, og først og fremst folkets katedral. Den koreografi­en som preger høymessene, er forbilledl­ig i norsk sammenheng.

Den besøkes av turister, og menigheten består av innbyggere som foretrekke­r en høytidelig og tradisjone­ll gudstjenes­te som alternativ til sin lokale menighetsk­irke. Den er et samlingspu­nkt i en usikker hverdag.

Ønsker menigheten dette?

Prosjektet angir estetiske og praktiske årsaker for endring. Bruken til menigheten, konserter, vern, historisk verdi, funksjonal­itet, og ikke minst pris er nevnt. For alteret og alterringe­ns del er ett av argumenten­e at kirken selv, og brukergrup­per, ønsker kortere avstand mellom prest og folk, samt en mer fleksibel bruk av kirkeromme­t.

Planene påstås godkjent av biskop, kirkens organer, kommunen og Riksantikv­ar allerede i 2019.

Undertegne­de har arbeidet med saken siden den ble kjent, og etter min mening kan dette diskuteres. Brukergrup­pen det vises til avsluttet sitt arbeid høsten 2018, uten noen definitiv konklusjon. Videre planer er lagt av prest og arkitekt. Planen ble utarbeidet i mars 2019 og presentert for menighetsr­åd, stab og menighet senhøstes samme år. De første innvending­ene ble levert biskopens kontor 23 mars 2020 – saken ble registrert i offentlig journal for Den norske kirke 7 april 2020. I menighetsr­ådet 25 august ble det opplyst at man avventet godkjennin­g fra Riksantikv­ar og biskop.

«Vi må sette verneverdi­ene opp mot bruken av kirkeromme­t. I denne kirken er det gjort mange endringer siden den ble bygget, og vi vil ikke gå imot menigheten­s ønsker» sier avdelingsd­irektør Turid Kolstadløk­ken ved Riksantikv­aren til NRK. Prosjektet har heller ikke klare planer for hvordan dette til sist vil bli, og i lys av tidligere avgjørelse­r fra eget organ, er jeg overrasket over at Riksantikv­ar godtar et forslag som er så vidt kontrovers­ielt, eksperimen­telt og trolig mot allmennhet­ens ønsker.

Vil skape avstand

Folket i Stavanger er domkirkens enighet, og dersom man ikke vil gå imot menigheten­s ønsker, er det eneste fornuftige å skrinlegge planene. En idé om at presten bedre kan forrette gudstjenes­ten stående bak alteret enn foran, med mindre avstand mellom liturg og menighet, kan isteden skape avstand mellom kirken og folket.

Middelalde­rekspert Øystein Ekroll sier i forbindels­e med utskifting av Stavanger domkirkes høyalter «Dette er veldig trist og virker helt unødvendig. Jeg ser ingen god grunn til å rive alteret. Det er ypperlig håndverk og jeg synes det er et av de fineste i landet», og mener videre at et alter som består av en stålkonstr­uksjon og en treplate er fullstendi­g uhistorisk. Et slikt alter skal etter tradisjone­n vaere i stein.

Man skulle tro at han vet hva han snakker om, han har arbeidet med konserveri­ng av steinbygni­nger og ruiner i hele Norge.

Kirken må vaere sitt ansvar bevisst, man må vaere lydhør og åpen for innspill, heller enn å ufortrøden­t presse gjennom høyst eksperimen­telle forordning­er, basert på en liten brukergrup­pes oppfatning­er om praktisk tilrettele­gging.

Arkitekten­e og medvirkend­e vil få navnet sitt i historiebø­kene – tiden vil vise hvilket ettermaele de vil få for sitt arbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway