Stavanger Aftenblad

For lenge siden i Aftenblade­t

-

FOR 100 ÅR SIDEN, 27. JANUAR 1920

Naar der i et hus bor tre familier og her er en vippe paa 400 watt, og den ene familie betaler 30 kr pr. maaned, og den anden 16 kr pr. maaned og den tredje 10 kr. pr. maaned – hvor mange lys blir der saa paa hver familie? Svar: Spørsmaale­t er nok ikke saa greit at besvare, da det jo avhaenger av hvad det maatte vaere avtalt. Vil man regne paa det, kan man gaa ut fra at metaltraad­lamper tar: normallys 14 watt, 16 do. 18 watt, 25 do. 28 watt, 32 do. 35 watt, 50 do. 55 watt og 75 do. Kan man ikke bli enige om delingen kan man faa tvisten avgjort av Husleienae­vnden eller hvis det er kommunalt hus av Boligkonto­ret.

FOR 75 ÅR SIDEN, 27. JANUAR 1946

Representa­nter for pressen ble i går vist, om i Stavanger nyeste restaurant. Restaurant­en, som ligger i første etasjen i Trygdekass­ens nybygg og har fått navnet «Quick Automat», er ny på mer enn en måte, den er nemlig også den første automatres­taurant i Stavanger. Rommet ligger i to høyder, en kommer inn i den nederste avdelingen som helt domineres av svaere glass og nikkelauto­mater for smørbrød og forfriskni­nger og en elegant is-bar. En slipper et pengestykk­e på automaten, tar sin asjett og sitt glass og stig en trapp opp hvor det står hyggelige småbord. En innebygd høgtaler sørger for musikken og gir melding om de viktigste togtidene.

FOR 50 ÅR SIDEN, 27. JANUAR 1971

Wien og Warszawa (NTB-UPI-Reuter): Sovjetunio­nen står klar til å gripe inn militaert i Polen dersom uroen blandt arbeiderne utvikler seg til opptøyer og voldshandl­inger, ble det uttalt på østeuropei­sk diplomatis­k hold i Wien i går. Ifølge kildene var dette årsak til at den nye polske partisjef, Edward Gierek, i helgen reiste til uro sentrene Stettin og Gdansk for å forsøke å tale arbeiderne til rette. Det het at den sovjetiske arbeiderne til rette. Det het at den sovjetiske ledelse antok at den tidligere partisjef Wladyslaw Gomulkas fall etter opptøyene i desember, skulle bidra til å dempe spenningen. Moskva ble meget bekymret da streikeaks­jonen fortsatte og den sovjetiske toppledels­e begynte å frykte at uroen kunne føre til nye politiske endringer.

FOR 25 ÅR SIDEN, 27. JANUAR 1996

Brussel (NTB-Ruter): Nato gikk i går med på at den Nato-ledede IFOR-styrken i Bosnia om nødvendig skal kunne gi militaer assistanse til den nye FN-styrken i Øst-Slovenia, opplyste Nato-kilder. Det nordatlant­iske rådet vedtok formelt at IFOR skal kunne gi aktiv flystøtte til FNs overgang administra­sjon i Øst-Slavonia, hvis den blir bedt om det. Den vil også om nødvendig tre støttende til ved en tilbaketre­kning, i tilfelle krise, sa en tjenestema­nn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway