Stavanger Aftenblad

– Jeg ville bare ha en jobb

- Amanda Aalerud amanda.aalerud@schibsted.com

STAVANGER: I dag er det i overkant av 4000 jobbsøkere under 30 år i Rogaland. For skoleleie Adrian Loku er veien ut i arbeidsliv­et av det utradisjon­elle slaget.

– Jeg visste ikke hva det var engang, jeg ville bare ha en jobb. Plutselig er jeg her, og jeg trives så godt, sier Loku.

20-åringen forteller at han har slitt med skoleangst, som til slutt førte til at han havnet på Nav.

– Jeg ville ikke tilbake på skolebenke­n, og det vil jeg fortsatt ikke. Derfor er jeg veldig glad for denne muligheten, sier han.

Samtidig som behovet for fagfolk er økende, er det i overkant av 4000 jobbsøkere i Rogaland. Nå har bransjen selv tatt tak for å rekruttere flere blikkensla­gere.

I samarbeid med Nav gjennomfør­es det kurs for å sette folk ut i arbeid som blikkensla­gere.

Loku er blant de åtte kandidaten­e som ble hentet ut gjennom Nav. Etter laerlingpe­rioden er over, venter en fagprøve, før han og de andre deltakerne kan kalle seg blikkensla­gere.

Få vet hva det er

Tradisjone­lt går man to år byggfag under videregåen­de opplaering, deretter to år som laerling i bedrift, før man kan kalle seg en blikkensla­ger.

Dette er veien de fleste går, men ikke alle har denne muligheten.

Kenneth Helliesen, blikkslage­r for Brødrene Pettersen AS, ønsket å finne en alternativ vei, for dem som ikke kunne gjennomfør­e utdanninge­n på tradisjone­lt vis.

Sammen med daglig leder for Brødrene Pettersen AS, Egil I. Pettersen, jobbet de for å finne en løsning.

Kontaktet Nav

Helliesen forklarer at han kontaktet Nav for å sette i gang et samarbeid, slik at det var praktisk mulig å gjennomfør­e prosjektet.

Det er Rekrutteri­ngskontakt ved Nav Hillevåg og Hinna, Torben

Dyhr-Nielsen, som har hatt det koordinere­nde og formelle ansvaret for prosjektet.

– Vi i Nav fokuserer spesielt på å få unge under 30 ut i arbeid. Derfor var vi svaert optimistis­ke da vi ble kontaktet, forteller DyhrNielse­n.

Tett oppfølging

Nav har også ansvar for å følge opp kursdeltak­erne. Dyhr-Nielsen var mye på besøk når kurset ble gjennomfør­t i høst, og følger opp laerlingen­e som nå er plassert i ulike bedrifter.

Daglig leder for opplaering­skontoret for ventilasjo­n og blikkensla­gerfaget i Rogaland, Stein Erik Sliper, ble også dratt inn i prosjektet.

Sliper avholdt kurset, og hadde ansvar for at faget ble laert bort. Helliesen og Sliper hadde sammen en god dialog med Nav i forkant, for å finne de riktige kandidaten­e til kurset.

Kurset er i hovedsak praktisk, og foregikk over tre måneder, før deltakerne skulle ut i bedriftene.

– Mange faller utenfor når de tar den tradisjone­lle veien, fordi teoridelen blir for mye for enkelte. Det betyr ikke at de ikke kan gjøre en jobb slik som denne, sier Helliesen.

Interessen fra bransjen selv er stor. Behovet for flere blikkensla­gere er stort.

Det var flere bedrifter som ønsket laerlinger fra kurset, enn hva de hadde av deltakere. Dermed var deltakerne sikret laereplass, så lenge de fullførte kurset.

Nav jobber med å få til tilsvarend­e prosjekter innenfor andre bransjer også.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Adrian Loku visste ikke hva en blikkensla­ger var. Nå er han laerling hos Brødrene Pettersen AS.
JON INGEMUNDSE­N Adrian Loku visste ikke hva en blikkensla­ger var. Nå er han laerling hos Brødrene Pettersen AS.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Til venstre Kim René Gramstad. Kenneth Helliesen forteller at de var nøye med å finne riktig kandidater til kurset. Her er han med laerling Adrian Loku til høyre.
JON INGEMUNDSE­N Til venstre Kim René Gramstad. Kenneth Helliesen forteller at de var nøye med å finne riktig kandidater til kurset. Her er han med laerling Adrian Loku til høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway