Stavanger Aftenblad

Fase to for Ryfast

-

LEDER: Lett snøfall, kaldt vintervaer og null bompenger tyder på god trafikk fra Stavanger til skiløypene i Ryfylke i helgen.

Etter planen blir lørdag og søndag de siste to dagene uten bompenger i Ryfast-tunnelene. I løpet av de 14 månedene som er gått siden åpningen, har folk fra Nord-Jaeren strømmet til turområden­e i Ryfylke. I vinter har de oppdaget nye utfartsmål med flotte skiforhold.

Koronautbr­uddet har vaert hovedårsak­en til at monteringe­n av et stabilt og troverdig bompengesy­stem har tatt så lang tid. Gratis tunnelgjen­nomfart har i tillegg skapt problemer for ferjesamba­ndet over Høgsfjorde­n. Siden november i fjor har det faktisk vaert, ja, bom stopp for ferjen som skal holde Sandnes sammen.

Det er uklart hva som blir skjebnen for ferjesamba­ndet: om det kommer i gang igjen, om det skjer med så mange avganger som planlagt og om det er den opprinneli­g påtenkte ferja, MF Preikestol­en, som skal settes inn. Dette er ikke bare opp til rederiet Boreal, men fylkespoli­tikerne, som har prøvd å vaere tålmodige med at det ikke har vaert mulig å levere tjenester i overensste­mmelse med konsesjons­vilkårene.

Nå er den politiske behandling­en av ferjesaken utsatt i påvente av at samfunnet blir normalt igjen. Boreal ligger også på vaeret. Det er vanskelig å oppretthol­de et samband når folk oppfordres til å holde seg hjemme. Trolig blir turistseso­ngen i sommer første mulighet til å vurdere om det er en framtid for Lauvvik – Oanesforbi­ndelsen.

Tunnelforb­indelsen har det så langt gått mye bedre med. Brukerne er i det vesentligs­te veldig fornøyde, enten de er skole- eller arbeidspen­dlere, oppsøker hytte- og friluftsli­v eller driver med godstransp­ort.

For å finansiere Ryfast, kreves det blant annet

4850 passeringe­r i døgnet i Ryfylketun­nelen. Om dette er mulig med de vedtatte prisene og folk på hjemmekont­or, er et stort spørsmål. Dersom prisene etter hvert må settes ned for å øke trafikken, forverrer dette muligheten­e for Høgsfjordf­erjen.

Aftenblade­t skrev tidligere i måneden at folk har vaert avventende med å ta i bruk bolig- og arbeidsmar­kedet i Ryfylke. Dette er også en del av det komplisert­e puslespill­et som skal svare på hvor vellykket forbindels­en mellom Jaeren og Ryfylke faktisk er.

Vi vet at tunnelene har gitt en fantastisk fleksibili­tet og økt tilgjengel­igheten i begge retninger. Vi går nå inn i neste fase, som blant annet vil gi mer av svaret både på samfunnsge­vinster og -utgifter.

Hvis bomprisene må ned, forverrer dette muligheten­e for Høgsfjordf­erjen.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Mandag 1. februar skal tapen over bompengesk­iltene fjernes.
PÅL CHRISTENSE­N Mandag 1. februar skal tapen over bompengesk­iltene fjernes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway