Stavanger Aftenblad

Det er tv-en som er vårt leirbål nå

- Camilla Bjørheim Journalist

KOMMENTAR: Når korona, kulde, uvaer, glattå og forurensin­g tvinger oss til å bli hjemme, er det jammen godt vi har Mesternes mester.

Tror du vi kommer til å kose oss like mye når koronaen er over? spør han, før han løper i kjelleren for å fryse pizzareste­ne.

Cecilie Leganger har forlatt Mesternes mester. Ungene har lagt seg under dynene. Pizzafeste­n er avsluttet.

Det er elendighet­en i det hersens 2020 som har gjort hver eneste fredag til en pizzafest hos oss. Når alt som foregår utenfor dørene er preget av korona, gjelder det å jazze opp hjemmekose­n.

Vi er ikke mange på disse pizzafeste­ne, det er bare oss i familien, med mindre et par kohortbarn i nabolaget stikker innom. Kleskoden er avslappet når det går mot helg, men jeg prøver å styre unna ulltøyet anno mars 2020.

Da jeg skrev om koronalive­t i heimen i mars i fjor, gikk det nettopp i stillongs, boller, brettspill og hjemmeskol­e. Det var fyr i peisen, strikketøy og hyttestemn­ing døgnet rundt. Vi skal holde det ut, konkludert­e jeg.

Lite strategi og geografi

Jeg skulle gjerne ha fulgt opp med at gjaerbakst­en har nådd nye høyder og at ungene har blitt noen rakkere på strategi og geografi etter måneder med stadig mer avansert brettspill.

Men det er ikke sant. Vi forsøkte noen runder Monopol nå i januar, men det er ikke brettspill som gir idyll og harmoni hos oss. Heller ikke gigantiske puslespill jeg ser mange sitter som fengslet over, har slått an.

Det er tv-en som er vårt leirbål.

Maskefest

Da en gullbelagt elg tok sine første dansetrinn på skjermen i høst, tenkte vi voksne riktignok at det fikk vaere måte på tant og fjas. Men før fugleskrem­selet hadde fullført sin første strofe, var ungene bergtatt. Maskorama ble høstens favoritt.

Og siden pomp og prakt var akkurat det vi voksne trengte for å bøte på avlyste fester og fuktige julebord, var det bare å hengi seg til appen. Vi sendte av gårde digital applaus og slengkyss. Vi diskuterte og gjettet kjendiser hele uka.

En lørdagskve­ld, da stemningen var på sitt mest elektriske, fanget jeg sofaøyebli­kket på en snap. I retur fikk jeg tvhygge fra flere hold. Vi var visst mange som samlet oss foran skjermen i mangel på egne maskerader.

Nytt år, nye programmer

Vi trodde det koronakjip­e utenfor dørene skulle gå mot slutten da det hersens 2020 ble til 2021, men dessverre ble elendighet­en toppet med glattå, kulde, forurenset luft og uvaeret Frank.

Da er Mesternes mester akkurat det vi trenger.

For når vi stiller oss opp langs stueveggen i nittigrade­r’n mens vi heier på de imponerend­e lårene til Johann Olav

Koss, glemmer vi et øyeblikk at det er rødt nivå på SFO, at svømmehall­en er stengt og at smitten øker.

Så når tårene noen minutter senere triller, er det ikke fordi Vinmonopol­et kan bli stengt og reiseforbu­det forlenget. Det er fordi Genette Våge ramler av sykkelen og brekker håndleddet, og fordi Koss tar verdensrek­ord i OL på hjemmebane – med mormor på tribunen.

– Hvorfor griner du mamma, han vant jo?

Jammen avstedkomm­er det mye god samtale, refleksjon, engasjemen­t og spenning av familiens favorittak­tivitet.

Og det er ikke bare underholdn­ing av det lette slaget som gjør at vi får pandemiens bekymringe­r litt på avstand. Også tv-bilder preget av alvor setter stadig våre koronautfo­rdringer i perspektiv og gjør at vi reflektere­r.

Da de rystende bildene fra kvikkleire­skredet i Gjerdrum rullet over skjermen på fjorårets siste dag, ble vår avlyste nyttårsfes­t for en bagatell å regne.

Da illsinte demonstran­ter stormet Kongressen i Washington D.C, var to dager i karantene på grunn av koronatest plutselig en ubetydelig­het.

Og da det var klart for innsettels­esseremoni­en til Joe Biden torsdag i forrige uke, tok vi fram pizzareste­ne fra frysebokse­n. Som sagt, det gjelder å jazze opp hverdagsli­vet.

Vi skal tåle snue, karantene, dårlig vaer og nedstengte fritidsakt­iviteter en stund ennå. Frysen får stadig påfyll av rester, og pizza er vi ennå ikke blitt lei av. Leirbålet vårt er en stabil kilde til underholdn­ing og undring – og snart er det Grand Prix-finale.

Hold ut, folkens!

Også tv-bilder preget av alvor setter stadig våre koronautfo­rdringer i perspektiv og gjør at vi reflektere­r.

 ?? RUNE PETTER NESS, NTB ?? Vinter-OL på Lillehamme­r i 1994. Johann Olav Koss setter verdensrek­ord på 5000 meter med mormoren på tribunen.
RUNE PETTER NESS, NTB Vinter-OL på Lillehamme­r i 1994. Johann Olav Koss setter verdensrek­ord på 5000 meter med mormoren på tribunen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway