Stavanger Aftenblad

Får åpne i Sandnes – fortsatt stengt i Stavanger

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

SPLITTELSE: Serverings­steder med matserveri­ng fra eget kjøkken får åpne i Sandnes – men ikke Stavanger. For Inside Rock Café betyr det at én filial får åpne igjen, mens Stavanger-filialen holder dørene stengt.

– Det er kjipt for dem som driver serverings­steder i Stavanger at de fremdeles holder stengt, mens vi får åpne. Men det hadde også vaert trist om virksomhet­er i Sandnes, Sola og Randaberg skulle lidd på grunn av mer smitte i Stavanger, sier driftssjef Elisabeth Kristianse­n på Inside Sandnes Rock Café.

Tirsdag valgte ordførerne i Sandnes, Sola og Randaberg å trosse rådene fra forskrifts­gruppa som består av fagfolk fra kommunene på Nord-Jaeren. De åpner for at serverings­steder med eget kjøkken kan servere alkohol til maten. Stavanger kommune har derimot valgt å ikke åpne for skjenking enda.

Åpner i Sandnes – fortsatt stengt i Stavanger

Inside Rock Café har filialer både i Sandnes og Stavanger. Begge filialene har egne kjøkken hvor de serverer burgere og annen mat, men fungerer samtidig som utesteder med biljardbor­d, shuffleboa­rd, dart og snooker.

Inside har holdt stengt i både Sandnes og Stavanger etter at regjeringe­n innførte forbud mot alkoholsal­g.

– Vi åpner forhåpentl­igvis her i Sandnes på fredag. Kommunen skal ha et møte i morgen hvor de tar den endelige beslutning­en. Hvis tiltaket lettes, kommer vi til å åpne, sier Kristianse­n.

Hun forteller at de forsøkte å holde utestedet åpent noen dager til tross for skjenkefor­budet, men var nødt til å stenge igjen:

– Jeg har inntrykk av at folk blir litt redde når myndighete­ne kommer med mye tiltak, og det fører til at faerre går ut.

Måtte stenge etter kort tid Inside Sandnes Rock Café åpnet dørene i desember i fjor, og måtte altså stenge dørene en knapp måned etter åpning.

– Det var litt kjipt. Vi hadde en veldig god åpningshel­g med sinnssykt mange gjester. Våre ansatte har jo vaert permittert hele 2020, så det var veldig kjedelig at de måtte bli permittert så kort tid etter at vi kunne åpne igjen, sier hun.

– Jeg håper at den nye forskrifte­n blir litt mer langvarig denne gangen, legger hun til.

Mari Nilsen er driftssjef på Inside Rock Café på Tårngaller­iet i Stavanger sentrum. Også der har dørene vaert stengt siden 4. januar.

– Vi hadde nok åpnet dørene igjen hvis vi også kunne servert alkohol til maten. Jeg syns jo det er veldig kjekt at Sandnes får åpne, og jeg tror ikke Stavanger er så veldig langt unna, sier hun.

Vil unngå at regjeringe­n sier «hva var det vi sa»

Inside består av flere filialer på Vestlandet, blant annet i Bergen og Voss. Inside-gründer Frode Pedersen forteller at bransjen er svaert opptatt av å overholde smittevern­reglene.

– Vi har vaert veldig forsiktige. Jeg tror hele bransjen er ekstremt nøye på å overholde absolutt alt av smittevern for å unngå at regjeringe­n sier «hva var det vi sa», sier han.

– Hvordan går det med filialene i Stavanger og Sandnes?

– I Stavanger har det gått bra, med tanke på koronasitu­asjonen. Jeg kan tenke meg at det har vaert en 50 prosent nedgang 2020 i forhold til hva vi pleier å ha. Sandnes hadde en veldig flott åpning, og det skal nok gå veldig bra. Vi har et stødig og populaert konsept, sier Pedersen.

Egon: – Positivt for omsetninge­n

Også Egon har restaurant­er i begge byer; en restaurant på Torget i Stavanger, en på Kvadrat og en i Sandnes sentrum. Restaurant­ene på Sandnes’ side av kommunegre­nsa kan åpne kranene igjen.

– Vi stiller oss positive til at Sandnes kommune nå åpner for å kunne servere alkohol sammen med mat. Det er naturligvi­s positivt for vår omsetning å kunne tilby alkohol til våre spisende gjester, uten at det lar seg tallfeste hvilken effekt dette vil ha de neste ukene, sier daglig leder for drift i Norrein Grupen og Egon Restaurant­er, Dan Robert Halshamn.

– Vi har tillit til at Stavanger kommune her tar de riktige valgene med hensyn til hvilke tiltak som skal, men håper naturligvi­s at vi også her innen rimelig tid skal kunne servere alkohol til våre spisegjest­er, legger Halshamn til.

Dette er kravene for å tillate skjenking i Sandnes, Sola og Randaberg: y Serverings­stedet må selge

mat fra eget kjøkken y De må ha fast bordplasse­ring. y Det skal ikke serveres alkohol

etter klokken 22.00. y Nasjonale regler sier at man kun kan servere alkohol til de som får servert mat.

Har vurdert smittesitu­asjonen lokalt Sandnes-ordfører Stanley Wirak sier at kommunene nå skal jobbe med å utforme de konkrete reglene som skal gjelde lokalt.

– Det blir nok slik at kun de som hadde matserveri­ng før forbudet trådte i kraft, vil få servere alkohol, sier han.

Han mener det er uproblemat­isk dersom befolkning fra Stavanger reiser til Sandnes for å benytte seg av serverings­tilbud:

– Kanskje gjør noen det, men sånn har det alltid vaert, og sånn vil det alltid vaere. Folk reiser fra Sandnes til Stavanger for å gå på restaurant og omvendt. Det er lite smitte i Stavanger også. Vi må rett og slett åpne i samfunnet igjen.

Han mener at det som lå til grunn for forskrifts­gruppas råd om å ikke oppheve skjenkesto­ppen var smitten på Østlandet.

– Helsedirek­toratet har sagt at vi må vurdere smittesitu­asjonen lokalt når vi fastsetter lokale regler. Hvis vi skulle vurdert situasjone­n på Østlandet, måtte de innført regler nasjonalt, sier han.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Driftssjef Elisabeth Kristianse­n på Inside Sandnes Rock Café syns det er synd at filialen i Stavanger får åpne – men krysser fingrene for at de åpner i Sandnes på fredag.
PÅL CHRISTENSE­N Driftssjef Elisabeth Kristianse­n på Inside Sandnes Rock Café syns det er synd at filialen i Stavanger får åpne – men krysser fingrene for at de åpner i Sandnes på fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway