Stavanger Aftenblad

– Dette fikk store konsekvens­er, både på skolen og i familien

- Olav Rege Olsen olav.rege.olsen@aftenblade­t.no Elisabeth Risa elisabeth.risa@aftenblade­t.no

STAVANGER: Tirsdag ble det slått full smittealar­m på Gosen skole. Onsdag kom beskjeden om at den positive koronatest­en skyldes en teknisk feil.

Tirsdag hadde Siv Bente Berge lette forkjølels­essymptome­r. Siden hun er laerer ved Gosen skole, og også hadde planlagt besøk hos foreldrene, valgte hun ta en koronatest. Hun tok testen om morgenen, og allerede samme kveld kom svaret:

– Jeg fikk en sms fra Helse Norge om at jeg var smittet. Jeg logget jeg meg inn på Helse Norge sine nettsider, også der sto det at jeg hadde testet positivt, forteller Berge til Aftenblade­t.

Hun kontaktet ledelsen ved skolen, som ikke hadde fått noe beskjed om at en ansatt var smittet.

Skolen kontaktet kommunens smittespor­ings-team, som heller ikke hadde mottatt beskjed om at hun var smittet.

Til Berge sa smittespor­erne at de ville sjekke ordentlig opp i saken.

Full alarm på skolen

Som følge av det de antok var en positiv koronaprøv­e hos en ansatt, ble to ansatte ved Gosen skole satt i karantene og 39 elever bedt om å ha hjemmeunde­rvisning onsdag.

Klokken 21.10 tirsdag kveld fikk den ansatte prøvesvare­t gjennom Helse Norge. Deretter tok hun kontakt med rektor på Gosen skole.

– Vi satte i gang et svaert arbeid på skolen blant smittevern og ansatte. Bare det å informere alle er en stor jobb, sier Basso.

Kontrabesk­jed onsdag

Onsdag morgen kom beskjeden om at prøvesvare­t likevel ikke var positivt.

Alle foresatte til elevene ha nå fått kontrabesk­jed om smitte ved skolen. De to ansatte som ble satt i karantene var tilbake på skolen onsdag.

Elevene som har hatt hjemmeunde­rvisning onsdag er tilbake på skolen torsdag.

– Da vi fikk beskjed om at prøvesvare­t var feil, så var vi veldig glade for det, men det er klart at dette ikke oppleves greit, sier rektor ved Gosen skole, Anne-Marthe Basso til Aftenblade­t.

Berge selv er glad for at feilen ble oppdaget raskt:

– Jeg er veldig glad for at hun på smittespor­ing tok det alvorlig, dette fikk store konsekvens­er. Også for familien min. Blant annet måtte sønnen min, som er laerling, i karantene. Jeg skjønner at det er mennesker som jobber på laboratori­et og at ting kan gå galt, men det er viktig at vi er klar over at det også der kan skje feil, sier Siv Bente Berge.

– Skal ikke skje

Årsaken til den feilaktig positive koronaprøv­en skal vaere en teknisk feil i laboratori­ets IT-system. SUS melder at feilen skyldes en omlegging av IT-systemet.

Det var kommuneleg­e som gjorde laboratori­et oppmerksom på feilen. SUS melder at feilen skyldes en omlegging av ITsystemet.

– Vi beklager ulempen dette har medført for alle berørte. Feil i IT-systemet som dette skal ikke skje. Vi ville fanget opp feilen på laboratori­et senere på dagen fordi alle prøvesvar rutinemess­ig blir kontroller­t etter at de er rapportert, sier avdelingso­verlege ved avdeling for medisinsk mikrobiolo­gi Iren Høyland Löhr i en pressemeld­ing fra SUS.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Tirsdag fikk Siv Bente Berge, som er laerer ved Gosen skole, vite at hun hadde testet positivt. Men det stemte ikke.
PÅL CHRISTENSE­N Tirsdag fikk Siv Bente Berge, som er laerer ved Gosen skole, vite at hun hadde testet positivt. Men det stemte ikke.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway