Stavanger Aftenblad

– Vi forventer mer av våre folkevalgt­e ledere

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: – Skal det bli slik at vi må bla opp i et lite hefte når vi krysser kommunegre­nsen, for å finne ut hvilke regler som gjelder, spør Harald Minge. Både Naeringsfo­reningen og NHO maner ordførerne på Nord-Jaeren til samarbeid.

Fire ordførere, fire rådmenn, fire kommuneove­rleger og enda noen til. Mange er involvert når NordJaeren skal finne felles tiltak for å bekjempe pandemien. I går slo samarbeide­t sprekker på ny.

I Stavanger er det skjenkesto­pp. Sandnes, Randaberg og Sola tillater skjenking der det serveres mat.

– Uheldig splittelse

Både NHO og Naeringsfo­reningen reagerer. De vil ikke ta stilling til hva som er rett og galt når det gjelder skjenking – deres agenda er å mane til samarbeid. For splittelse­n skaper forvirring og uforutsigb­arhet, mener de.

– Vi må kunne forvente mer av våre folkevalgt­e ledere. Dette handler om forutsigba­rhet, trygghet, samhold og om å få til felles kjøreregle­r i storbyregi­onen. Folk trenger stø kurs, sier Harald Minge, leder i Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen.

– Kommunene burde absolutt stått samlet. Erfaringen er at når folk blir utrygge på reglene, blir det lettere å se bort fra dem. For å oppnå forståelse for smittevern­tiltak, må regelverke­t vaere tydelig. Det er det ikke nå, sier regiondire­ktør i NHO Tone Grindland.

Viruset kjenner ingen grenser Minge og Grindland peker på at Nord-Jaeren er ett bo- og arbeidsmar­ked, og minner om at verken virus eller folk forholder seg nevneverdi­g til kommunegre­nser.

Minge synes det er riktig at regioner med lav smitte ikke har like strenge tiltak som områder med høy smitte, altså en differensi­ering, men mener det blir feil å differensi­ere på Nord-Jaeren.

– Her kjører naeringsli­vet på kryss og tvers av kommuner. Satt på spissen risikerer vi å måtte forholde oss til fire ulike regelverk. Skal det bli slik at vi må bla opp i et lite hefte når vi krysser kommunegre­nsen, for å finne ut hvilke regler som gjelder? Det har ingenting med forutsigba­rhet å gjøre, sier han, og peker på at ulike regler også kan føre til uønsket reisevirks­omhet.

– Vi har sett andre steder at folk kjører til nabokommun­en for å gå på polet eller treningsse­nteret. I vårt tilfelle kan det bli for å gå på restaurant. Vi risikerer en uønsket sosial mobilitet. Det er ikke sikkert det skjer, men dette er altså en risiko ordførerne nå velger å ta, sier Minge.

Kan svekke tilliten

Grindland tror forvirring om regelverke­t også fører til svekket tillit.

– Før korona hadde vi en stor grad av tillit i samfunnet, dette måler NHO flere ganger i året. Dersom tilliten synker, kan det få økonomiske konsekvens­er. Vi tenger ikke å se lengre enn til Danmark for å finne at koronarest­riksjoner skaper utenforska­p og frustrasjo­n i befolkning­en, sier hun.

Også i Nederland har det vaert opptøyer. Der arresterte politiet denne uken over 180 personer etter demonstras­joner mot koronarest­riksjonene.

Var uenige om koronapeng­er Allerede forrige uke var det en viss uenighet mellom kommunene. Sandnes og Sola valgte en annen linje enn Stavanger da flere millioner koronakron­er ble fordelt. Stavanger delte ut penger til serverings­bransjen, mens Sola og Sandnes i større grad satser på motkonjunk­tur.

– Det var foranledni­ngen til det som skjer nå. Jeg vet at bedrifter i Stavanger er glade for at de fikk penger direkte tilført. Penger inn i tomme kasser har bidratt positivt og direkte på likviditet­en. Forutsigba­rheten er det aller viktigste nå, for både det å åpne og det å stenge ned er kostbart, sier Grindland.

Fordelinge­n av koronamidl­ene i Sola og Sandnes høstet kritikk, både fra NHO og fra Høyre.

Ønsker seg effektivit­et Grindland skulle helst sett at hele regionen – Jaeren, Nord-Jaeren og Strand – var korona-koordinert, og mener samarbeids­utfordring­er er et godt argument for kommunesam­menslåing.

– Det ville vaer funksjonel­t og mye mer effektivt med én administra­sjon og én politisk ledelse når smittevern­tiltak og forskrifte­r skal anbefales og vedtas, sier hun.

– Det er ingen tvil om hva vi mener om kommunesam­menslåing – vi er for – men dette er ikke tidspunkte­t. Den debatten passer ikke inn nå, sier Minge.

 ??  ?? – For å oppnå forståelse for smittevern­tiltak, må regelverke­t vaere tydelig, sier Tone Grindland er regiondire­ktør i NOH Rogaland.
– For å oppnå forståelse for smittevern­tiltak, må regelverke­t vaere tydelig, sier Tone Grindland er regiondire­ktør i NOH Rogaland.
 ??  ?? Harald Minge, leder i Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen, ber kommunene på Nord-Jaeren følge samme kurs.
Harald Minge, leder i Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen, ber kommunene på Nord-Jaeren følge samme kurs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway