Stavanger Aftenblad

De nye, lokale koronaregl­ene – enkelt forklart

- Pernille Filippa Pettersen pernille.filippa.pettersen@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Vent litt – hva skjedde egentlig tirsdag? Hvem har åpnet tappekrane­ne, hvor er det lov å trene på treningsse­nter og hvorfor valgte flere kommuner å gå mot de faglige rådene?

Her er en oppsummeri­ng av hva som skjedde da fire ordførere satte seg ned for å bli enige om en felles ny forskrift, men ikke klarte å komme til enighet:

Nord-Jaeren minus Stavanger Tirsdag 26. januar skulle ordførerne, kommunedir­ektører og smittevern­leger i Stavanger, Sandnes, Randaberg og Sola bli enige om en ny felles forskrift på Nord-Jaeren.

En forskrifts­gruppe, bestående av smittevern­overleger, jurister og andre fagfolk fra de fire kommunene, ga anbefaling­er om hvilke tiltak og råd som bør gjelde for innbyggern­e fremover.

Forskrifts­gruppa anbefalte Forskrifts­gruppa anbefalte at dagens tiltak oppretthol­des frem til fredag 29. januar. De mener at lettelser bør skje gradvis og at barn og unge bør prioritere­s.

Her er forskrifts­gruppas anbefaling­er: y Åpne for at gruppestør­relsen økes fra 10 til 20 for idrett og fritid for barn og unge under 20 år, fredag 29. januar. y Anbefalte ikke en lettelse i skjenkefor­budet på dette tidspunkte­t. y Anbefalte ikke en åpning av treningsse­nter på nåvaerende tidspunkt. y Anbefaler å oppretthol­de risikonivå­et på nivå 3 av 5, og foreta en ny vurdering onsdag 3. februar.

Dette ble bestemt

Det er ordførerne som har beslutning­smyndighet. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun, ønsket å følge forskrifts­gruppas anbefaling. Ordførerne i Sandnes, Sola og Randaberg valgte å lette på flere tiltak samtidig.

Stavanger: y Valgte å følge forskrifts­gruppa

sine råd. y Dermed fortsetter skjenkesto­pp. y Treningsse­ntrene må holde

stengt. y De åpner for inntil 20 personer innendørs i idrettsakt­iviteter på fritiden for barn og unge fra fredag 29. januar.

Sandnes, Sola og Randaberg: y Åpner for skjenking fra fredag 29. januar, serverings­steder som har eget kjøkken og fast bordplasse­ring kan da skjenke alkohol fram til klokken 22. y Åpner også for treningsse­ntre

fra fredag 29. januar. y Åpner for innendørs trening med inntil 20 personer for barn og unge fra onsdag

27. januar.

Komplisert for innbyggern­e Kommuneove­rlege i Stavanger, Runar Johannesse­n, mener ulike regler komplisere­r situasjone­n for innbyggern­e.

– Det aller beste at reglene er samstemte, slik at vi ikke gjør det vanskelig for innbyggern­e å vite hva de skal forholde seg til, sier Johannesse­n.

– Vi ville valgt annerledes. Vår anbefaling er en forsiktig og kontroller­t gjenåpning, sier kommuneove­rlege i Sandnes, Hans Petter Torvik.

Hvorfor må noe vente?

– Når vi stenger ned og innfører flere tiltak vet vi ikke helt sikkert hvilke tiltak som har størst effekt. Dermed må vi lette på ett tiltak om gangen.

– Hvor lenge må vi vente før neste tiltak lettes på?

– Vi bør bruke litt lengre tid på å se at vi nå har en mer stabilt lav smittesitu­asjon. Holder smitten seg stabil og lav er det aktuelt å lette på neste tiltak, som kan vaere treningsse­ntre eller skjenking.

Hvorfor barn og unge først? Hans Petter Torvik, kommuneove­rlege i Sandnes, forklarer at det er en god grunn til at barn og unge prioritere­s først.

– Barn og unge er mest utsatt for psykisk mistrivsel. Vi voksne tåler restriksjo­nene bedre og kan vente lenger. I tillegg smitter barn mindre seg imellom, også når det gjelder den britiske virusvaria­nten.

Flere sosiale kontakter

De nasjonale tiltakene sier at alle bør begrense sosial kontakt. Vi skal helst møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn fem gjester.

Forskrifts­gruppen skriver i sin anbefaling besøk i private hjem øker den sosiale kontakten og påvirker risikoen for økt smittespre­dning. De merker seg også mindre etterlevel­se av smittevern­tiltakene. Det er en av hovedgrunn­ene til at skjenkekra­nene bør vaere stengt en stund til, ifølge gruppen.

Nye lettelser

Fredag 29. januar vil forskrifts­gruppen gjøre en ny vurdering. Da kan det hende at risikonivå­et går fra 3 til 2, som kan medføre nye lettelser.

– Situasjone­n er uforutsigb­ar og sårbar. Vi diskuterer situasjone­n daglig og forsøker hele veien å ta de «lureste» avgjørelse­ne, sier Johannesse­n og påpeker at det ikke er noe fasitsvar på hvordan samfunnet bør gjenåpnes etter en nedstengni­ng.

– Konsekvens­ene av gjenåpning­ene vil variere for de ulike kommunene. Derfor er det mange ulike hensyn som må tas.

 ??  ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Tirsdag valgte kommunene Sola, Sandnes og Randaberg og ikke følge den samme lokale forskrifte­n som Stavanger. Fra venstre: Ordfører i Sola, Tom Henning Slethei, ordfører i Sandnes, Stanley Wirak, ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun, og ordfører i Randaberg, Jarle Bø.
JON INGEMUNDSE­N Tirsdag valgte kommunene Sola, Sandnes og Randaberg og ikke følge den samme lokale forskrifte­n som Stavanger. Fra venstre: Ordfører i Sola, Tom Henning Slethei, ordfører i Sandnes, Stanley Wirak, ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun, og ordfører i Randaberg, Jarle Bø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway