Stavanger Aftenblad

– Ryfast er overmoden for fotobokser

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

TRAFIKK: Nesten ukentlig mister råkjørere lappen i Ryfast. Politiet er bekymret og etterlyser fotobokser.

– 4, 5, 8, det er cirka 10 jeg vet om. Det begynner å bli en del, sier Sten Kristian Lund, politiover­betjent i Utryknings­politiet når Aftenblade­t spør hvor mange som totalt har mistet lappen siden åpningen.

Lund er på vei for å hente en splitter ny uniformert politibil – en BMW. Han står på Solbakk ved munningen til Ryfylketun­nelen hvor høyeste tillatte hastighet er 80 kilometer i timen. Den fartsgrens­en er det mange som bryter.

Hittil i 2021 har politiet gjort sju førerkortb­eslag. Høyeste hastighet målt i januar er 168 km/t.

Heldigvis har ingen slått rekorden fra i fjor sommer. Da kjørte en ung sjåfør fra Sandnes i minst 230 km/t mens han filmet. Videoen ble delt på Snapchat-gruppen «De Utvalgte». Mannen er dømt til å sone fem måneder i fengsel og kan ikke sette seg bak rattet de neste fem årene.

De fleste som mister førerkorte­t, er yngre menn, men begge kjønn og alle aldre er represente­r.

Den siste tiden har Utryknings­politiet økt antallet kontroller i verdens lengste og dypeste undersjøis­ke veitunnel.

– Dermed er det jo flere som blir tatt. Vi vil fortsatt ha kontroller der nede, advarer Lund.

Rune Svensen er bekymret over utviklinge­n. Han er leder for trafikkog sjøseksjon­en ved Stavanger politistas­jon. Fartskontr­oller i Ryfast gjennomfør­es både med laser og ved bruk av sivil tjenestebi­l med gjennomsni­ttsmåler.

– I lang tid fikk jeg tilbakemel­ding om fin kjøring generelt, men nå begynner det å dra seg litt til. Vi får stadig tips om det publikum karakteris­erer som råkjøring. Utviklinge­n viser at noe må gjøres. Vi i politiet kan ikke oppholde oss i tunnelen til stadighet for å regulere farten, sier Svensen.

Førerkortb­eslagene er toppen av isfjellet. Bare en liten del av dem som kjører altfor fort blir tatt. Mørketalle­ne er store.

– Overmodent for fotobokser Det trengte ikke vaere slik, for verdens lengste undersjøis­ke tunnel er tilrettela­gt for automatisk trafikkont­roll (ATK), både punktATK og streknings-ATK (gjennomsni­ttsmåling).

– Hvis det vi ser hittil i 2021 fortsetter, er det overmodent for at automatisk trafikkont­roll. Begge metoder har vist seg å vaere effektive virkemidle­r for å holde fartsnivåe­t nede. For politiet sin del kan det like gjerne etableres punkt-ATK som streknings-ATK, sier han.

Streknings-ATK framstår ofte som et mer rettferdig måleprinsi­pp. Blir du tatt der, har du konsekvent holdt høy hastighet over en lengre strekning, mens på punkt-ATK kan du i teorien bli målt akkurat mens du har høyeste hastighet, mener Rune Svensen.

Planlagte fotobokser ble droppet til sterke protester fra Fylkesmann­en (nå Statsforva­lteren) i Rogaland og andre, som frykter alvorlige ulykker og storbranne­r. Bakgrunnen er at Frp fikk inn i Granavolde­n-erklaering­en at «regjeringe­n vil begrense bruken av streknings-ATK». Begrunnels­en er personvern­et.

– Galskap

Frp er ute av regjering og for ett år siden prøvde Jonas Andersen Sayed å ta tak i saken. Han er landets yngste ordfører, kalles KrFs wonderboy og leder fylkestraf­ikksikkerh­etsutvalge­t i Rogaland.

– Jeg ser på Twitter at politiet i sist uke gjennomfør­te laserkontr­oll med resultat åtte forenklede forelegg og to førerkortb­eslag. Høyeste hastighet var da 126 km/t. Sist helg ble en tatt i 168 km/t, og før jul ble en ungdom dømt for å ha kjørt i 230 km/t mens han filmet seg selv. Galskap, men det bekrefter jo, som både Fylkesmann­en og politiet tidligere har sagt, at tunnelen innbyr til høy fart. Dette bør vaere en enkel sak for samferdsel­sministere­n å ta tak i, sier Sayed.

I fjor virket det som at avklaringe­n kunne komme raskt. På initiativ fra Sayed har Aftenblade­t forsøkt å finne ut hva som skjer. I Oslo er det ingenting nytt. – Samferdsel­sdeparteme­ntet kan opplyse om følgende: Per dags dato er det ingen endring på status. Streknings-ATK er fortsatt til vurdering i departemen­tet,

skriver pressevakt Tore Becker i en e-post til Aftenblade­t.

Samferdsel­sdeparteme­ntet har tidligere sagt at de vil vurdere punkt-ATK eller streknings­ATK i Ryfylketun­nelen dersom det kommer søknad fra Statens vegvesen.

Vegvesenet har ikke gjort noe For å kunne foreslå fotobokser må fartsdata vise høy snittfart på strekninge­n. I fjor vår sa avdelingsd­irektør Guro Ranes at Statens vegvesen ville henter ut fartsdata fra kameradete­ktorene i Ryfylke i løpet av et par uker.

– Analysen av fartsdata er ikke ferdig. Den skal vaere en del av en planlagt trafikksik­kerhetsrev­isjon som skal gjennomfør­es av prosjektet. Dersom høy fart viser seg å vaere et problem vi ser behov for å gjøre noe med, kan ATK/SATK bli vurdert som et avbøtende tiltak, opplyser Guro Ranes, avdelingsd­irektør i Statens vegvesen.

En trafikksik­kerhetsrev­isjon (TS-revisjon) skal gjennomfør­es i «tidlig bruksfase», det vil si både sommer og vinter innen et år etter veien er åpnet for trafikk.

Undersøkel­sen skal blant annet kartlegge fartsnivå, siktforhol­d, trafikante­nes forståelse og etterlevel­se av skilt og oppmerking. Formålet er å undersøke om det trengs utbedringe­r, slik at det ikke oppstår ulykker.

Rapport til våren

Sjefingeni­ør Lars Arild Bråtveit i Staten veivesen er ansvarlig for TS-revisjonen i Ryfast-prosjek

Dette bør vaere en enkel sak for samferdsel­sministere­n å ta tak i.

Jonas Andersen Sayed (KrF), leder av fylkestraf­ikksikkerh­etsutvalge­t

tet. Han opplyser at arbeidet ikke har begynt. Fartsdata som ble tatt ut i 2020 er ennå ikke analysert.

– For Ryfast bruker vi innleid konsulent fra Østlandet, som har startet arbeidet og skal vaere ferdig med rapporten i løpet av våren. I den forbindels­e skal nye fartsdata tas ut fra Ryfylketun­nelen, opplyser Bråtveit.

Hvis fartsnivåe­t er over det som regnes som normalt, kan det bli aktuelt med fotobokser. Den vurderinge­n blir gjort av Statens vegvesen i samarbeid med Vegdirekto­ratet og politiet. Det er til slutt Samferdsel­sdeparteme­ntet som bestemmer.

Jonas Andersen Sayed er skuffet over svarene.

– Vegvesenet har ikke gjort det de sa de skulle gjøre, mens Samferdsel­sdeparteme­ntet ikke har behandlet forslag til reviderte kriterier for ATK, som de fikk i fjor. Det virker som det her er somling på flere nivå, sier han.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway