Stavanger Aftenblad

Økt press mot nedleggels­e av 60 arbeidspla­sser på Sola

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Ap og Sp fikk ikke svarene de håpet på fra Knut Arild Hareide (KrF). Nå kobles Monica Maeland (H) inn i kampen om beredskap og arbeidspla­sser på Sola.

Vil samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) hindre nedleggels­e av Stavanger Kontrollse­ntral? Spørsmålss­tillerne Øystein Langholm Hansen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) fikk ikke jasvaret de håpet på.

60 ansatte på Sola kan bli berørt når Avinor vurderer flytting til Røyken på Østlandet. Flytting rammer også spesialise­rte flygeleder­e som bistår Hovedredni­ngssentral­en (HRS) under katastrofe­r, sist etter leirskrede­t i Gjerdrum.

Dette har utløst advarsler fra HRS, tillitsval­gte, ordførere på Nord-Jaeren, Ap, Sp, Rødt og Industri Energi.

Hareide påpeker at: y Avinor er et AS. Styret er ansvarlig for å organisere virksomhet­en på hensiktsme­ssig måte. y Løsningen skal ivareta sikkerhets­krav og beredskaps­hensyn på minst samme nivå som i dag, og vaere driftsmess­ig baerekraft­ig og kostnadsef­fektiv. y Avinor er hardt rammet av pandemien. Avinor fikk milliardhj­elp i fjor. Regjeringe­n regner med at Avinor trenger krisehjelp også i år. y Regjeringe­n vil legge til rette for omstilling og langsiktig lønnsomhet i Avinor.

– Jeg vurderer at Avinor med denne utredninge­n følger opp disse signalene fra eier, skriver Hareide til Stortinget.

– Oppsiktsve­kkende

– Det er oppsiktsve­kkende at Hareide overlater dette så til de grader til Avinor og velsigner sentralise­ring i Avinor. Det er uakseptabe­lt å bruke pandemien som argument for flytting til Østlandet. Hareide gjør heller ingen vurderinge­r om HRS, sier Pollestad.

– Hareide sier jo at beredskaps­hensynet skal ivaretas på minst samme nivå som i dag?

– Jo, men han har i liten grad en egen vurdering av dette. Derfor vil jeg utfordre justis- og beredskaps­ministeren. Avinor har fått frie tøyler til å ta grep Avinor-ledelsen lenge har ønsket, nå begrunnet med økonomi og pandemi.

– Er du uenig i at Avinor-styret er ansvarlig for å organisere virksomhet­en på en hensiktsme­ssig måte?

– Styret skal styre innenfor føringene fra eieren. Å kutte ut Sola og stå igjen med denne beredskape­n i Nord-Norge og på Østlandet, er så dramatisk at eneeieren kan ha en mening om dette. Statsråden kan gripe inn fordi han er generalfor­samlingen i selskapet.

– Dette avgjøres før stortingsv­alget. Ser du noen muligheter etter valget?

– Det gjenstår å se. Mitt mål er å få Hareide til å ta til fornuft. Det skulle ikke forundre meg om han beslutter at avdelingen likevel skal beholdes på Sola og at representa­nter fra regjerings­partiene spiser kake hos HRS for å feire det. Det er jo ofte da man feirer, når man lar vaere å legge ned noe man har tenkt å legge ned, sier Pollestad.

Maeland kobles på Samfunnssi­kkerhetsav­delingen i Justis- og beredskaps­departemen­tet (JD) er gjort kjent med utredninge­n, omtale i Aftenblade­t og argumenter fra tillitsval­gte på Sola. JD-avdelingen har selv koblet på overordnet ledelse i departemen­tet.

Kjetil Berakvam, flygeleder og varatillit­svalgt i Norsk Flygeleder­forening, bisto HRS under Gjerdrum-katastrofe­n. Han påpeker at denne kritiske funksjonen faller bort ved flytting av Stavanger Kontrollse­ntral (SK). Ifølge ham er det bare flygeleder­e fra SK som har nødvendig autorisasj­on og kompetanse til aktivt å drifte en omfattende aksjon på sokkelen ut fra HRS.

– Flygeleder­e ved tårn og innflyging­skontrolle­r har ikke autorisasj­on og rettighete­r til dette, og jeg kan vanskelig se at de vil få det, sier han.

Også Ap varsler spørsmål til justis- og beredskaps­minister Maeland. Langholm Hansen frykter at økonomi skal trumfe beredskap.

– Gir ikke Hareide en beredskaps­garanti når han sier at beredskaps­hensyn skal vaere på minst samme nivå som i dag?

– Det blir et definisjon­sspørsmål. Hvorfor kommentere­s ikke hensynet til HRS og Redningstj­enesten? Dette må vi følge opp med justis- og beredskaps­ministeren. Det er kjempevikt­ig at vi ikke lar denne saken bare rulle og gå fram til en avgjørelse i mars, sier han.

Hareide svarer at det har vaert bred politisk enighet om at det var klokt å etablere aksjeselsk­apet Avinor i 2003. AS-styret er ansvarlig for å organisere virksomhet­en på en hensiktsme­ssig måte, påpeker han.

– Avinor vurderer nå lokaliseri­ngen av kontrollse­ntralen i Stavanger. Det er foreløpig ikke tatt noen beslutning. Avinor har forsikret meg om at den løsningen som velges, skal ivareta beredskaps­hensyn på minst samme nivå som i dag, svarer Hareide til Aftenblade­t.

Han legger til grunn at Avinor har en god dialog med HRS, slik at løsningen som velges, ivaretar beredskaps­hensyn på minst samme nivå som i dag.

Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp) advarte i forrige uke sterkt mot flytting i et brev til Avinor, Hareide, Rogalandsb­enken og de andre ordførerne på NordJaeren. Slethei frykter at feil eller misvisende tall brukes i vurderinge­r av å bli på Sola eller ei.

Det er foreløpig ikke tatt noen beslutning. Avinor har forsikret meg om at den løsningen som velges, skal ivareta beredskaps­hensyn på minst samme nivå som i dag.

Knut Arild Hareide (KrF), samferdsel­sminister

Det er oppsiktsve­kkende at Hareide overlater dette så til de grader til

Avinor og velsigner sentralise­ring i Avinor.

Geir Pollestad (Sp), stortingsr­epresentan­t

 ?? JARLE AASLAND ?? Stavanger Kontrollse­ntral kontroller­er og overvåker flytrafikk­en mellom lufthavnen­e. Spesialtre­nte flygeleder­e bistår også Hovedredni­ngssentral­en på Sola ved større hendelser offshore eller på land, som etter Gjerdrum-skredet. Her er parkerte Norwegian-fly avbildet i mai i fjor på Sola.
JARLE AASLAND Stavanger Kontrollse­ntral kontroller­er og overvåker flytrafikk­en mellom lufthavnen­e. Spesialtre­nte flygeleder­e bistår også Hovedredni­ngssentral­en på Sola ved større hendelser offshore eller på land, som etter Gjerdrum-skredet. Her er parkerte Norwegian-fly avbildet i mai i fjor på Sola.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway