Stavanger Aftenblad

Pøbels prosjekt på Høg-Jaeren fikk sitt første ja av politikern­e

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

BRYNE: Denne skulpturen av det intensjona­le symbolet for «lyd av» skal bli 10 meter høyt, 8,5 meter bredt og 1,5 meter tykt, og plasseres midt i naturen på Høg-Jaeren.

I går ettermidda­g sa Utvalg for levekår i Time ja til å gå videre med Pøbels gigantiske prosjekt – på et digitalt møte der politikern­e ble bedt nettopp om å mute lyden på pc-en hjemme hos seg selv når de ikke hadde ordet. Vedtaket var enstemmig.

Dette var første gang saken ble behandlet politisk. I dag er skulpturen i lokal utvikling, kommunens utvalg for plan- og byggesaker. Også der med positiv innstillin­g. På forhånd sa Pøbel dette til Aftenblade­t fra sitt hemmelige atelier på Jaeren:

– Vi vil lytte til naboer. Vi ønsker ikke å trumfe noe gjennom som folk ikke vil ha.

Dette var hans klare budskap. Han ville gi noe tilbake til Jaeren. Slik han gjorde da han malte The Lovers i jernbaneun­dergangen på Bryne, bildet som rørte en hel verden midt under koronapand­emien. Da motivet ble lagt ut for salg på nett, fikk han på ett minutt inn 2,6 millioner kroner, penger som han nå bruke for å utvikle muteprosje­ktet på Høg-Jaeren.

– Målet med den nye skulpturen er å vekke interesse for Jaeren og jaersk kultur, sa Pøbel som fortsatt bare er Pøbel.

Han arbeider anonymt, dukker bare opp med kunsten sin på uventede plasser, og de fleste politikere i hans egen hjemkommun­e vet fortsatt ikke hvem han er. Men i går ble han heiet fram av de lokale politikern­e.

Dette sa politikern­e

– En spenstig sak. Det er fantastisk at kommunen kan få en slik gave. Det kan bli bra for Time, Jaeren og Undheim, sa Lars Enevoldsen (uavhengig).

– Da jeg så saken første gang, måtte jeg sjekke kalenderen – om det var 1. april. Men dette er er positivt, fortsatte Thor Inge Kalberg (Frp) som var beaeret over at Pøbel ville gi en slik gave.

Ap meldte imidlertid at partiet er delt i sitt syn på kunsten.

– Det er stilig at det blir diskusjon, det skal kunst gjøre, konstatert­e Karen Hognestad Line (Ap), som selv var positiv og mente skulpturen kunne bli et symbol på den tiden vi lever i.

– Høyre er positiv, og vi skal få saken tilbake, poengterte Ole Jørgen Alstadsaet­er (H), som onsdag var vararepres­entant i utvalget, men han leder til vanlig lokal utvikling som har saken torsdag.

Flere politikere var imidlertid skeptisk til en av plassering­ene, Snorestad, saerlig på grunn av dagens vei og mangel på p-plasser.

Møtt med velvilje

På forhånd hadde både ordfører

Andreas Vollsund (H) og utvalgets leder, Unni Sirevåg Lende (KrF) stilt seg svaert positive til prosjektet.

– Pøbel setter ord på vår tids utfordring, at vi trenger stillhet, ro til å kunne lytte, og å kunne lytte til vår indre stemme, sa Sirevåg Lende (KrF) før møtet.

Det hjalp også at kultursjef Trond Lie la fram en svaert grundig og positiv innstillin­g. Kultursjef­en har til og med vaert konsulent, men det understrek­es at dette er gjort uten forpliktel­ser for kommunen.

I saken viser han til at Time har flotte kunstsamli­nger, som Andreas Bøe-galleriet i Bryne Mølle og Fritz Røed skulpturpa­rk i Bryne sentrum. Begge ble realisert ved større private donasjoner og sponsorer – og ved at kommunen investerte i tilrettele­gging.

Nå ser han at den nye skulpturen vil øke interessen for HøgJaeren som turområde og at den vil bli et nytt utfartsmål i seg selv, men den vil også kunne «pakkes» sammen med litteraer formidling av Garborg, Knudaheio, Garborghei­men eller andre opplevelse­r på Jaeren. Skulpturen er foreløpig kalkulert til 2,8 millioner kroner, og skal finansiere­s som en dugnad. Total Betong skal stå fort støpingen. Kommunen må eventuelt sørge for flere parkerings­plasser.

Høringsfri­st: 10. mars

Men fortsatt må flere forhold avklares før den kanskje 30 tonn tunge skulpturen kan støpes på bakken og muligens heises opp ved hjelp av steinbukke­r, taljer og rå muskelkraf­t fra hundrevis av jaerbuer.

Politikern­e sier i vedtaket at de er positive til å motta skulpturen som en gave. De sender også saken ut på høring. Høringsfri­sten er satt til 10. mars. Grunneiere har i utgangspun­ktet sagt ja, men det må gjøres flere avklaringe­r både med dem og med offentlige myndighete­r.

To lokaliseri­nger er plukket ut: Snorestad bak Undheim og fjelltoppe­n Karten. Ingen er valgt.

Først når alle parter har sagt sitt, vil kommunen ta endelig stilling til Pøbels gave til sin egen kommune.

Skulpturen er foreløpig kalkulert til 2,8 millioner kroner, og skal finansiere­s som en dugnad.

 ?? MARIUS VENN ?? Pøbel har tidligere mutet stjerna til Donald Trump på Hollywood Boulevard, en gate i Kina, en nedlagt skole i Russland og en gate i Tokyo. Nå vil han mute Jaeren med denne skulpturen.
MARIUS VENN Pøbel har tidligere mutet stjerna til Donald Trump på Hollywood Boulevard, en gate i Kina, en nedlagt skole i Russland og en gate i Tokyo. Nå vil han mute Jaeren med denne skulpturen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway