Stavanger Aftenblad

Flere fra Rogaland inn i kampen om Equinors batterifab­rikk

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Dette er midt i vår gate. Men listen over potensiell­e kandidater blir lang, sier Ketil Barkved i New Kaupang, som jobber for å lokke kraftkreve­nde industri til Rogaland.

Equinor, Hydro og Panasonic planlegger å bygge en stor batterifab­rikk i Norge. Ideen er å bruke norsk fornybar kraft til å få i gang baerekraft­ig produksjon av batterier til elbiler.

I et brev til norske kommuner og regioner inviterte selskapene like før jul til kamp om lokaliseri­ngen av den nye fabrikken.

– Tilgang til arbeidskra­ft, samt god beliggenhe­t med tanke på logistikk og krafttilga­ng, er noen av de viktigste kriteriene vi vil legge til grunn, uttalte Anders Hegna Haerland, prosjektle­der i Equinor.

Stor interesse

Målet er å finne 10–15 tomter som kan kjempe om prosjektet. Søknadsfri­sten er 28. januar.

Fabrikken trenger en tomt på 400 dekar, med mulighet for utvidelse til 1000 dekar. Ifølge selskapene kan prosjektet skape 2000 arbeidspla­sser.

Interessen for utbygginge­n skal vaere svaert stor, og også i Rogaland kommer flere aktører til å sende inn søknad. Aftenblade­t/ E24 har fått bekreftet fire kandidater: y Haugaland Naeringspa­rk ved

Gismarvik i Tysvaer kommune.

– Vi kommer til å melde oss på. Vi har 5000 dekar ferdig regulert område og naerhet til egen havn, sier Tiril Fjeld, som er daglig leder i Haugaland Naeringspa­rk.

Hun peker på at det var nettopp slike prosjekter naeringspa­rken ble etablert for – kraftkreve­nde industri med behov for store arealer.

– Prosjektet er ikke bare kraftkreve­nde, men også arbeidsint­ensivt. Dermed kan det tilføre regionen mange arbeidspla­sser, sier Fjeld.

Hun mener beliggenhe­ten også taler til fordel for Gismarvik, med egen havn, flyplass i naerheten og kort vei til Equinors hovedkonto­r på Forus – som kan bli enda kortere med Rogfast. Hun peker dessuten på annen industri i naerheten – som Hydro på Karmøy, Equinors Kårstø-anlegg og Aibels verft i Haugesund.

– Det kan vaere en fordel. Men konkurrans­en om fabrikken blir nok beintøff, sier Fjeld. y Kalberg i Time kommune.

– Vi kommer til å sende en presentasj­on av tomtene. Det hadde vaert kjekt om vi fikk dette til, sier Magne Svendsen, styreleder og eier av Masiv-konsernet, og blant tomteeiern­e på Kalberg.

Han understrek­er at regulering­en av området ikke er ferdig behandlet i Time kommune og at presentasj­onen sendes inn med forbehold om konklusjon­en der. Høringsfri­sten for kommunepla­nen er midt i februar, og en endelig beslutning kan komme til sommeren.

– Dette er en viktig sak. De trenger en veldig stor tomt, og prosjektet kan skape 2000 arbeidspla­sser. Det er ikke hver dag regionen får en slik mulighet, sier Svendsen. y Weatherlan­ds på Undheim

i Time kommune.

– Vi synes det er veldig spennende at flere aktører jobber med naeringset­ableringer inn mot det grønne skiftet. Et viktig moment er å kunne bruke strømmen lokalt og i umiddelbar naerhet til der den blir produsert. Vi arbeider med å tilrettele­gge for prosjekt som kan ta i bruk lokalprodu­sert strøm og som skaper lokale arbeidspla­sser, sier Pål Undheim, daglig leder i Weatherlan­ds.

Også dette området er fortsatt i regulering­sprosessen.

– Slike utviklings­prosjekt krever stor kompetanse innen mange felt, og vi er veldig opptatt av at prosjektet blir baerekraft­ig på alle måter. Dette er også noe potensiell­e samarbeids­partnere og kunder legger stor vekt på, mener Undheim. y North Sea Energy Parki

Bjerkreim kommune.

– Vi ønsker å vise oss fram for denne typen utbygginge­r og kommer til å vise interesse for batterifab­rikken. Vi markedsfør­er oss blant annet overfor prosjekter knyttet til kraftkreve­nde industri, sier rådmann Ørjan Daltveit i Bjerkreim kommune.

Midt i blinken

New Kaupang er et selskap som jobber for å finne areal til kraftinten­siv industri og å legge til rette for slike prosjekter i Rogaland. Selskapet er eid av Rogaland fylkeskomm­une og Ryfylke IKS.

– Batterifab­rikken er midt i vår gate. Det finnes gode alternativ­er i Rogaland, så jeg mener vi har en sjanse. Men det kommer til å bli en lang liste over potensiell­e kandidater, sier daglig leder Ketil Barkved i New Kaupang.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Ketil Barkved jobber for å få kraftinten­siv industri til Rogaland.
TOR INGE JØSSANG Ketil Barkved jobber for å få kraftinten­siv industri til Rogaland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway