Stavanger Aftenblad

Ptil fant alvorlig regelbrudd på Goliat-plattforme­n

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

OLJÅ: Potensiell­e tennkilder ble ikke koblet ut ved deteksjon av gass på plattforme­n.

– Vi tar tilbakemel­dingene på stort alvor, sier Vår Energi.

I oktober i fjor gjennomfør­te Petroleums­tilsynet (Ptil) tilsyn på Goliat-plattforme­n i Barentshav­et. Det ble lagt spesiell vekt på oppfølging av tidligere pålegg og kontroll av det elektriske anlegg og tilhørende systemer.

Under tilsynet ble det avdekket et alvorlig regelbrudd knyttet til tennkildeu­tkobling: Utstyr som kan vaere potensiell­e tennkilder, ble ikke sikret eller koblet ut ved gassdeteks­jon på plattforme­n.

Store problemer

Goliat var lenge en stor verkebyll for operatør Goliat, tidligere Eni Norge. Plattforme­n var mange år forsinket og ble nesten 20 milliarder kroner dyrere enn planlagt.

Blant annet er det tidligere avdekket omfattende mangler nettopp ved det elektriske anlegget på plattforme­n. Noe av hensikten med det siste tilsynet var å se om tidligere pålegg er fulgt opp. Ifølge Ptil var ikke alle avvik utbedret.

«Det var imidlertid vårt inntrykk at selskapet har hatt intensjon om å korrigere alle avvik, men at selskapet har hatt utfordring­er med at avvikene har både vaert omfattende og komplekse,» skriver Ptil i tilsynsrap­porten.

– Tas på stort alvor Kommunikas­jonsdirekt­ør Andreas Wulff bekrefter at Vår Energi har mottatt tilsynsrap­porten og vil svare innen tidsfriste­n.

– Vi er i god dialog med selskapets ansattrepr­esentanter om funnene i rapporten. Vår Energi har jobbet målrettet og gjort omfattende arbeid for å korrigere alle tidligere avvik, men vi har opplevd utfordring­er ved at enkelte av avvikene både har vaert omfattende og komplekse. Dette har bidratt til at arbeidet har tatt lengre tid enn antatt på enkelte områder, skriver Wulff i en e-post til Aftenblade­t/E24.

– Samtidig viser risikoindi­katorene at det har vaert en kontinuerl­ig forbedring av sikkerhete­n over flere år og at risikobild­et er betydelig bedret. Det har ikke vaert alvorlige hendelser på Goliat de siste årene. Vi tar tilbakemel­dingene fra Ptil på stort alvor og jobber nå med å håndtere avvikene som er påpekt, skriver Wulff.

Vår Energi må innen 22. februar redegjøre for hvordan selskapet skal håndtere tilsynets funn.

Totalt åtte regelbrudd

«Vårt inntrykk var at Vår Energi har tatt flere grep innenfor flere av temaene i dette tilsynet, og at dette synliggjør­es gjennom arbeidspra­ksis og installasj­onene om bord. Vi fikk også inntrykk av at selskapet har forbedret sin tilnaermin­g til håndtering av svekkelser som identifise­res,» skriver Ptil i rapporten.

I tillegg til det alvorlige regelbrudd­et ble det avdekket ble det under tilsynet avdekket sju andre avvik i følgende kategorier: y Overtrykks­beskyttels­e av rom y Portabelt ikke-elektrisk utstyr y Avviksbeha­ndling y Oppfølging av elektriske installasj­oner y Vedlikehol­d av elektriske anlegg og installasj­oner y Arbeid i og drift av elektriske

anlegg y Tekniske driftsdoku­menter

Møt han som banker på døra og forteller folk at de er konkurs. Og møt noen av dem som måtte innse at virksomhet­en gikk over ende.

 ?? JAN-MORTEN BJØRNBAKK / NTB ?? Goliat-plattforme­n ligger i Barentshav­et.
JAN-MORTEN BJØRNBAKK / NTB Goliat-plattforme­n ligger i Barentshav­et.
 ??  ?? Ifølge Andreas Wulff har det ikke vaert alvorlige hendelser på
Goliat de siste årene.
Ifølge Andreas Wulff har det ikke vaert alvorlige hendelser på Goliat de siste årene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway