Stavanger Aftenblad

Statkraft og Røkke samarbeide­r om havvind

- Kjetil Malkenes Hovland kjetil.malkenes.hovland@e24.no

HAVVIND: Fornybargi­ganten Statkraft skal samarbeide med Røkkesyste­met om havvind helt sør i Nordsjøen.

Det kommer frem i meldinger fra Statkraft og Aker-selskapene.

Aker Offshore Wind er en del av milliardae­r Kjell Inge Røkkes Aker-system, og er notert på Euronext Growth. Aker Horizons kjøpte seg denne måneden inn i fornybarse­lskapet Mainstream Renewable Power, og sikter mot børs. Nå har de to Aker-selskapene signert samarbeids­avtale med Statkraft om å se på muligheter for havvind i Norge.

– Gjennom samarbeide­t med Aker Horizons og Aker Offshore Wind vil vi utforske en mulighet for verdiskapi­ng i Norge. Vi har bred erfaring fra utvikling og drift av vindkraft på land og har tidligere vaert engasjert i havvind i Storbritan­nia, sier konsernsje­f Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.

– Sterk vekst, fallende teknologik­ostnader og flere typer aktører indikerer at havvind vil ta en større rolle i Europa, legger han til.

I fjor åpnet regjeringe­n områdene Utsira Nord utenfor Rogaland og Sørlige Nordsjø II (SN2) helt sør i Nordsjøen.

Dette området kan vaere egnet for bunnfast havvind, mener selskapene. Slike prosjekter har vindturbin­er som monteres på fundamente­r som er festet eller slått ned i havbunnen, og er billigere enn flytende vind som bare er i startfasen.

– Vi ser frem til å jobbe sammen med Statkraft mot vårt felles mål om å bruke en av de raskest voksende energikild­ene i verden til nå en karbonfri fremtid, sier Aker Horizons-sjef Kristian Røkke i en melding.

Onsdag melder Aker Horizons også om at selskapet har kjøpt Rainpower Holding, et tidligere Kvaerner-selskap som driver med vannkraft.

Kvittet seg med havvind Statkraft har også tidligere vaert aktive i havvind, blant annet som eier i prosjekten­e Dudgeon og Sheringham Shoal i Storbritan­nia.

Selskapet kvittet seg imidlertid med eiendelene sine innen havvind etter at den norske staten bestemte seg for å beholde en større andel av utbyttet enn planlagt.

I fjor sa Statkraft til Nationen at havvind i Norge ikke er noe å satse på, fordi Norge er ventet å ha kraftovers­kudd. Nå peker selskapet på at strøm fra Sørlige Nordsjø II-området også potensielt kan selges til Europa.

«Muligheten er drevet av fallende investerin­gskostnade­r, samt lokaliseri­ngen av «SN2»-prosjektet som gjør det mulig å eksportere kraften som produseres til Europa og behovet for elektrifis­eringen av norske olje- og gassinstal­lasjoner», skriver Statkraft i sin melding.

Fortsatt er imidlertid havvind betydelig dyrere enn landbasert vindkraft. Da Equinor og SSE vant auksjonen om det britiske kjempepros­jektet Doggerbank, forpliktet de seg til å levere strøm til rundt 47 øre kilowattim­en, utenom nettleie og avgifter.

Det er langt høyere enn prisnivået i Norge, som vanligvis ligger på mellom 30 og 40 øre kilowattim­en i snitt. Strømprise­ne er høyere i Norges naboland.

Zero er optimistis­ke

– Med dette samarbeide­t får vi ytterliger­e en sterk selskapsko­nstellasjo­n som vil bygge havvind på norsk sokkel. Det vil styrke konkurrans­en, og gjør meg optimistis­k når det Norges mulighet til å bygge ut og ta en posisjon globalt i havvind, sier fagansvarl­ig for energi Jon Evang i miljøstift­elsen Zero.

Han peker på at både tradisjone­lle fornybarse­lskaper og oljeog gasselskap­er nå ser etter muligheter til å vokse innen fornybar energi. Blant annet har Equinor varslet enorme havvindpro­sjekter i Storbritan­nia og USA.

Mens Norges naboland rundt Nordsjøen bygger ut betydelige mengder havvind, har Norge så langt bare én enkelt havvindtur­bin. Muligheten­e for havvind i Nordsjøen er svaert store, ifølge en rapport fra Wind Europe.

Evang påpeker at norske leverandør­er trenger et hjemmemark­ed hvis de skal kunne levere tjenester i det voksende europeiske og globale markedet for havvind.

– Skal Norge ta en posisjon av betydning i havvind spesielt og fornybar energi generelt, trenger vi denne typen samarbeid, og vi trenger et større hjemmemark­ed for havvind, for å bygge oss opp, sier Evang.

Statkraft har også tidligere vaert aktive i havvind, blant annet som eier i prosjekten­e Dudgeon og Sheringham Shoal i Storbritan­nia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway