Stavanger Aftenblad

NRK felt i PFU for omstridt Folkeopply­sningen-episode

-

OSLO:Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener NRK har brutt Vaer varsom-plakaten på to punkter i Folkeopply­sningen-episoden «Make Lillestrøm great again».

Punktene PFU har felt NRK for å ha brutt, er punkt 1.5 om pressens plikt til å beskytte enkeltmenn­esker og grupper og punkt 3.10 om falsk identitet. Ett utvalgsmed­lem tok dissens, skriver Journalist­en.

Episoden «Make Lillestrøm great again» handler om valgpåvirk­ning gjennom bruk av falske nyheter og kontoer i sosiale medier på Lillestrøm videregåen­de skole. Programmet ble vist i november 2019 og klagd inn for PFU av Landsrådet for Norges barneog ungdomsorg­anisasjone­r (LNU) i juni 2020. Flere politiske ungdomspar­tier som stilte ved skolevalge­t på denne skolen, har stilt seg bak klagen.

LNU mente også at programmet hadde brutt punkt 3.2, om opplysning­skontroll, samt punktet 3.3 om klare premisser.

NRK avviste i sitt tilsvar at de hadde brutt god presseskik­k.

LNU: Seier for demokratie­t

– Det er en seier for demokratie­t, sier leder Isa Maline Isene i LNU til NTB. Hun mener LNU og PFU har skrevet presseetis­k historie, ettersom det er første gang PFU feller for falske nyheter.

– Noe av det vi synes er viktigst, er at NRK har behandlet førstegang­svelgere som annenrangs borgere. Det er bra at PFU tar det på alvor, sier Isene.

NRK: Påminnelse om ansvar

– Vi må ta til etterretni­ng at et klart flertall i PFU mener metodebruk­en brøt med god presseskik­k, sier etikkredak­tør Per Arne Kalbakk i NRK til NTB.

Samtidig peker han på at det var en lang diskusjon i utvalget om avveininge­n mellom metodebruk­en og programmet­s formål, og at det var bred enighet i utvalget om at metodene resulterte i et laererikt program som skapte mye debatt om manipuleri­ng i sosiale medier. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway