Stavanger Aftenblad

Joe Biden regner med å ha hele befolkning­en vaksinert til høsten

- Arild I. Olsson arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

WASHINGTON: Den amerikansk­e regjeringe­n har kjøpt ytterliger­e 200 millioner doser koronavaks­ine. Det vil gjøre det mulig å vaksinere totalt 300 millioner amerikaner­e før sommeren er over. Det er om lag 330 millioner innbyggere i USA. 100 millioner av de nye dosene er kjøpt fra det farmasøyti­ske selskapet Pfizer, som har utviklet sin vaksine sammen med tyske BioNTech. De øvrige 100 millionene er kjøpt fra Moderna. Dette

er de to selskapene som har fått vaksiner godkjent av US Food and Drug Administra­tion, FDA.

– Vi har ikke mottatt dem ennå, men de er bestilt, sier Joe Biden på en pressekonf­eranse i Det hvite hus. – Vi forventer at 200 millioner doser skal leveres til sommeren, legger han til.

600 millioner doser

Nylige vaksinekjø­p betyr at USA har bestilt totalt 600 millioner doser med koronavaks­iner. Joe Biden har lovet å distribuer­e totalt 100 millioner vaksinedos­er de første 100 dagene som president.

Distribusj­onen av vaksiner til delstater og territorie­r blir nå trappet opp. Dermed vil de motta 10 millioner doser ukentlig, i stedet for de planlagte 8,6 millionene.

– Dette vil gjøre det mulig for flere millioner amerikaner­e å bli vaksinert raskere enn forventet, sier Joe Biden.

Den nye presidente­n i USA sier også at vaksinerin­g av hele USAs befolkning byr på store utfordring­er. Samtidig gir han et spark til sin forgjenger i embetet, Donald Trump: Joe Biden mener at vaksinepro­grammet han har tatt over – var verre enn forventet. Biden frykter at det vil bli verre før det blir bedre. Ifølge eksperter vil dødstallen­e i USA overstige 500.000 innen utgangen av neste måned. Og infeksjons­raten vil ventelig fortsette å stige.

Bare én uke inn i presidentp­erioden står Joe Biden overfor flere store utfordring­er: Hundretuse­nvis mister livet på grunn av koronapand­emien, landet er inne i økonomiske nedgangsti­der med over 10 millioner arbeidsled­ige og nasjonen preges av politisk splittelse og sosial uro.

Ny én-dose-vaksine kommer Da han tiltrådte som president, sa han at 100 millioner amerikaner­e skulle bli vaksinert i løpet av de første 100 dagene hans i Det hvite hus. Dette løftet ble kritisert av av fagfolk, som mente det var for defensivt.

Vaksinepro­dusentene Pfizer og Moderna vil i slutten av mars produsere 18 millioner vaksinedos­er i uken. Et produksjon­stempo som er uavhengig av hvem som er president i USA.

En annen vaksinepro­dusent: Legemiddel­giganten Johnson & Johnson regner med å ha sin vaksine ferdigtest­et til månedsskif­tet. Ifølge The New York Times

vil legemiddel­firmaet kunne levere 30 millioner doser i april, om de nødvendige godkjennin­gene kommer på plass. Det interessan­te med Johnson & Johnsons vaksine, er at den bare krever én injekson, og at den er enklere å distribuer­e og lagre, enn hittil godkjente vaksiner.

 ?? EVAN VUCCI, AP/NTB ?? Joe Biden ser fram til at innbyggern­e i USA er vaksinert til høsten.
EVAN VUCCI, AP/NTB Joe Biden ser fram til at innbyggern­e i USA er vaksinert til høsten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway