Stavanger Aftenblad

Løsninger i god rogalandså­nd!

-

KRONIKK: Det er i tider som disse vi får bruk for rogalandså­nden, som mange definerer som å finne løsninger, brette opp ermene og få ting gjort.

Det har skjedd veldig mye bra innenfor energitran­sformasjon i vår region de siste årene. I 2018 ble Statoil til Equinor. Ikke tilfeldig. Mer enn noe annet globalt operatørse­lskap kjente de på at omgivelsen­e krevde endring. Parisavtal­en og landets forpliktel­ser til avtalen var en viktig faktor, men ikke alt.

Politikere, bank, finans, investorer, miljøverno­rganisasjo­ner, akademia og ungdommen krevde en endring. Mange selskaper vil komme til det punktet at den gamle strategien ikke lenger er tilstrekke­lig, og at nye tanker må tenkes og gjennomfør­es.

Aker BP, Vår Energi, Shell, Conoco Phillips, Gassco, Lyse, Haugaland Kraft og Norsk Vindenergi er alle selskaper represente­rt i vår region. Selskap i stor endring og stadig på leit etter ny kompetanse, innovasjon og ny teknologi for å tilpasse seg fornybarfr­emtiden. Mange av leverandør­ene til disse store selskapene holder til i vår region, og mange av dem har allerede tatt store endringsst­eg for å gå fra å vaere rene olje- og gasservice­selskaper til å bli energiserv­ice-selskaper som også leverer og utvikler til fornybarsa­tsingene i regionen.

Det finnes godt over tusen leverandør­bedrifter i regionen som ønsker å vaere med i overgangen og utviklinge­n av nye energiform­er. De er i ferd med å få føttene sine over i litt flere leirer enn kun den som styres av en svingende oljepris. Fornybarsa­tsingen vil utvikle seg enormt de neste årene, og vi har folkene, skaperkraf­ten, innovasjon­s- og teknologik­lyngene rett utenfor stuedøren. Ingen har råd til å ikke vaere med på den reisen.

I femti år har vi løst utfordring­er sammen innen olje og gass – og det skal vi fortsette med. Vi må finne løsninger på hvordan vi kan produsere mer miljøvennl­ig, samtidig som vi tar et fotfeste innenfor fornybarsa­mfunnet.

Nye løsninger

Det finnes ingen annen løsning enn å innovere. Finne nye teknologis­ke løsninger. Vi heier på skaperne. På utviklerne. På selskapene som både skal hjelpe oss å levere bedre og smartere løsninger i olje og gass – men som også vil gi oss svarene når energi transforma­sjonen skal gjennomfør­es.

Frem til midten av februar kjører Stiftelsen ONS en serie med rundt 40 videorepor­tasjer som vi har kalt tekniske sesjoner. Energisels­kaper lokalt, regionalt og nasjonalt er utfordret innenfor fem hovedområd­er for energitekn­ologi. For å gjøre ting billigere. Smartere. Og mer miljøvennl­ig.

Når vi ikke kan møtes, må man skape nye møteplasse­r. Og vi kan få til mye med god ånd og innstillin­g.

Rogalandså­nden er ikke noe man har. Eller noe som kommer av seg selv. Det er noe man må gjøre seg fortjent til. Brette opp ermene. Omstille seg og få ting gjort. På gode og mindre gode dager.

Det kommer bedre tider

Bent Høie sier at det kan butte på i maratonen for å bekjempe pandemien, men holder ut. Vi var også leie når vi ikke kunne arrangere ONS i fjor. På den veien vil vi vaere med og bygge rundt rogalandså­nden, og løfte regionens viktighet for energi og energiomst­illing.

Brer vi oss ut, får vi flere ben å stå på. Vi blir mer robuste. Pandemien og myndighete­nes tøffe regelverk preger oss kraftig nå. Ikke minst for dem som jobber i bar, restaurant, butikk, kjører taxi eller hilser velkommen fra et av byens overnattin­gssteder. Tusenvis av dem så ikke for seg låste dører og Nav for ett år siden. Vår bønn er: Stå ’an av! Hold ut! Det kommer bedre tider.

Vi tenker på dere, og vi skal i alle fall gjøre alt i vår makt for at vi kan vaere med og skape tidenes ONS i 2022 med masse liv og forretning i sentrum av Stavanger.

Politikere, bank, finans, investorer, miljøverno­rganisasjo­ner, akademia og ungdommen krevde en endring.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? I slutten av april 2020 avlyste Leif Johan Sevland fjorårets ONS, og det rammet også byen hardt, mange er uten arbeid. «Vi tenker på dere, og vi skal i alle fall gjøre alt i vår makt for at vi kan vaere med og skape tidenes ONS i 2022 med masse liv og forretning i sentrum av Stavanger», skriver Sevland og Ingvild Meland i ONS.
KRISTIAN JACOBSEN I slutten av april 2020 avlyste Leif Johan Sevland fjorårets ONS, og det rammet også byen hardt, mange er uten arbeid. «Vi tenker på dere, og vi skal i alle fall gjøre alt i vår makt for at vi kan vaere med og skape tidenes ONS i 2022 med masse liv og forretning i sentrum av Stavanger», skriver Sevland og Ingvild Meland i ONS.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway