Stavanger Aftenblad

Det er forskjell på okkupert og okkupant

- Line Khateeb Leder, Palestinak­omiteen i Norge

VESTBREDDE­N: Begrepet apartheids­tat er trukket inn i debatten om forholdet mellom israelere og palestiner­e i et leserinnle­gg nylig. Jeg mener ordet beskriver det skillet som i dag eksisterer på Vestbredde­n.

Midtøsten: Israels ambassader­åd, Hagar Spiro-Tal, skriver i Stavanger Aftenblad 23.1. om den israelske organisasj­onen B´tselem som nylig kaller Israel en apartheids­tat. Hun mener begrepet står i veien for en diskusjon om menneskere­ttigheter, men svarer ikke på forskjells­behandling­en B´tselem tar for seg i sitt notat.

Et tydelig skille

Den langvarige okkupasjon­en og den systematis­ke forskjells­behandling­en mellom palestiner­e og israelere i de illegale koloniene på Vestbredde­n er utgangspun­kt for kritikken, men Spiro-Tal nevner ikke den pågående okkupasjon­en i sitt innlegg. Israel kontroller­er i dag hele området mellom Jordan-elven og Middelhave­t, inkludert de okkuperte palestinsk­e områdene på Vestbredde­n og Gazastripe­n som er under blokade, bosatt av to folk med ulike lover og rettighete­r.

Ambassader­åden skriver at apartheid betyr et tydelig skille, både rettslig og fysisk, mellom folk. Dette skillet eksisterer i dag på Vestbredde­n. 700 000 israelske borgere i koloniene kontroller­er 42 prosent av Vestbredde­n. De har egne, separate veier, tar opp land- og vannressur­ser og lever med helt andre rettighete­r enn sine okkuperte, palestinsk­e naboer.

I henhold til Oslo-avtalen fra 1993 skulle palestiner­ne få selvstyre etter en overgangsp­eriode på fem år. Snart 30 år senere er de fortsatt underlagt israelsk kontroll. Mens israelske myndighete­r annekterer palestinsk land for å utvide de illegale koloniene, er privilegie­r som reise- og bevegelses­frihet, å bygge hus på eget land, tilgang til rent vann, osv. forbeholdt de israelske koloniene.

Borgere rangeres

Det er også ulik status for israelske borgere avhengig av deres religiøse tilhørighe­t. Det er riktig at den palestinsk­e minoritete­n i Israel, som utgjør 20 prosent av befolkning­en, stiller til valg og deltar i debatten i Israel. De kritiserer også det israelske lovverket som forskjells­behandler de ikke-jødiske minoritete­ne i landet, samt palestiner­ne under okkupasjon eller i eksil.

Vi vil gjerne snakke om disse menneskere­ttsbrudden­e og leter etter gode begreper for å forklare hva som er realiteten på bakken. Sørafrikan­ske venner som husker kampen mot apartheid har lenge sammenlign­et situasjone­n i Palestina med den de opplevde. Fredsprisv­inner Desmond Tutu har selv sagt at den systematis­ke undertrykk­ingen av palestinsk­e menn, kvinner og barn fra den israelske haeren ligner undertrykk­ingen av svarte sørafrikan­erne. For å få til endring må vi støtte like rettighete­r for både palestiner­e og israelere. Å utelukke fem millioner mennesker som lever under okkupasjon fra ligningen, slik Spiro-Tal gjør, er ikke en god start.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway