Stavanger Aftenblad

Gir Stavanger opp sin boligpolit­ikk for de som har det tøft?

- Christian Wedler Kommunesty­rerepresen­tant i Stavanger

KOMMUNALE BOLIGER: Det er trist å lese at byens ledende folkevalgt­e i alle politiske leirer gir opp de kommunale boligene på Midjord. «Selg problemet, dette klarer ikke kommunen»; er det som egentlig sies her.

Det gjelder enten det er Høyres løsning om å selge alt, og legge til rette for en eiendomsut­vikling i området, eller om det er Arbeiderpa­rtiets løsning, å selge litt og litt.

Dessverre har det lenge vaert kjent i de politiske miljøene at det er et stort problem med disse kommunale boligene. De mange utrykninge­ne fra blålysetat­ene viser dette, men det har aldri vaert noen interesse for å ordne opp. Før har det vaert slik at det er så mange i boligkøene, at vi må fylle på. Nå har dette dessverre gått over til et ønske om å kvitte seg med problemet.

En av kommunens kjerneoppg­aver er å ta vare på byens vanskeligs­tilte. De som kommer først i boligkøen er de som har det verst; barnefamil­ier med dårlig råd, eller dårlig boevne, rusmisbruk­ere, personer med lav boevne og ressurssva­ke flyktninge­r og asylsøkere.

For høy konsentras­jon

På Midjord er konsentras­jonen blitt for høy av dem som har lavest boevne. De med lav boevne trenger andre boliger som er sikrere, tryggere og som er utformet til å tåle denne type beboere. Og de må dessverre ligge et sted hvor de gir minst mulig problemer for naboene. Men selv da, om konsentras­jonen blir for høy, vil et område som overbefolk­es med personer med dårlig råd, dårlig boevne og gjerne også dårlig helse, raskt bli et langvarig blålys-problem, noe som har skjedd på Midjord.

Nå skal byggene selges, og da skjer en av to ting. Enten blir byggene overtatt av noen som vil fortsette å leie ut til byens vanskeligs­tilte. Dette gjelder saerlig murhusene som har mange små boliger som gjør det mulig å stable folk oppå hverandre.

Maks ironisk hadde det vaert om byggene ble overtatt av en privat aktør som om noen år fikk anbudet om å huse Sandnes sine bostedsløs­e. Da hadde selvsagt problemene på Midjord vaert like store som i dag, men heldigvis hadde problemet vaert privatiser­t. Men det er til liten trøst for naboene og de vanskeligs­tilte Problemet på Midjord er ikke hvem som eier boligene, problemet er hvem som leier og bor i dem.

Ta inn en ny gruppe

Det andre som kan skje er at de som overtar byggene, pusser opp, bygger om og slår sammen de minste leilighete­ne til større familieenh­eter, for å leie ut eller selger disse. Også da forsvinner problemene på Midjord. Da flytter det inn mennesker som klarer seg selv, og alle tidligere problemer forsvinner som dugg for solen.

Dessverre er det venteliste­r med personer som trenger kommunale boliger. Bakerst i køen, etter en politisk vedtatt prioriteri­ngsliste, står de som i mange tilfeller er helt vanlige personer, som av ulike grunner har fått dårlig økonomi og søker seg inn for å skaffe seg sikre og gode kommunale boliger. Det beste for alle hadde selvsagt vaert at kommunen fortsatte å eie byggene, pusser de opp, bygger de om, og bytter ut sine leietakere med flere av dem som står bakerst i boligkøen, men har høyere boevne. Da hadde problemet på Midjord blitt løst, i kommunal regi.

Dersom byens ledende folkevalgt­e heller velger å kvitte seg med problemet, sier en også samtidig at kommunen ikke klarer å balansere sin boligpolit­ikk og gir opp ideen om kommunale boliger.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Dersom byens ledende folkevalgt­e heller velger å kvitte seg med boligene på Midjord, sier en også samtidig at kommunen ikke klarer å balansere sin boligpolit­ikk og gir opp ideen om kommunale boliger.
FREDRIK REFVEM Dersom byens ledende folkevalgt­e heller velger å kvitte seg med boligene på Midjord, sier en også samtidig at kommunen ikke klarer å balansere sin boligpolit­ikk og gir opp ideen om kommunale boliger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway