Stavanger Aftenblad

Bruk morsmålsla­ererne i smittevern­arbeidet!

- Ingrid Vaerum Larsen Laerer i ungdomssko­len i Stavanger

STAVANGER: Mitt klare inntrykk er at smittevern­myndighete­ne ikke er klar over at morsmålsla­ererne har verdifull kompetanse å bidra med ved smitte på skoler.

Professore­ne Ingrid Helleve og Frédérique Brossard Børhaug hadde en viktig og interessan­t kronikk i Aftenblade­t fredag 22. januar. I kronikken understrek­er de at bruk av morsmålsla­erere i informasjo­nsarbeid rettet mot innvandrer­e fungerer svaert godt. De etterlyser også systematis­k bruk av morsmålsla­erere i forbindels­e med koronapand­emien.

Stavanger kommune har et flott korps av engasjerte og dyktige morsmålsla­erere (tospråklig­e laerere) som er uvurderlig­e både i laerings- og integrerin­gsarbeidet i kommunen. Som laerer har jeg mange ganger erfart hvor viktig deres hjelp har vaert i forhold til informasjo­n til flerspråkl­ige familier, senest i høst/vinter i forbindels­e med smitte og smittevern.

Så vidt jeg vet er det dessverre helt tilfeldig om morsmålsla­ererne blir brukt i forbindels­e med smitte og smittevern i Stavanger i dag. Mitt klare inntrykk er at smittevern­myndighete­ne ikke er klar over at morsmålsla­ererne har verdifull kompetanse å bidra med ved smitte på skoler. Det er tilfeldig og opp til hver enkelt rektor/avdelingsl­eder/laerer om morsmålsla­ererne blir brukt til å innhente og gi viktig informasjo­n i forbindels­e med smitte. Morsmålsla­ererne blir heller ikke systematis­k brukt til å formidle generell informasjo­n om smittevern. Et skjema med informasjo­n på morsmålet kan ikke erstatte den informasjo­nen og tryggheten disse laererne kan bidra med i direkte samtaler med familier.

Jeg støtter Helleve og Børhaug ett hundre prosent: Disse laererne er den viktigste ressursen vi har når det gjelder å nå ut med viktig informasjo­n til innvandrer­familier, saerlig til familier med kort botid.

Jeg oppfordrer derfor lokale skole- og smittevern­myndighete­r i Stavanger til å samarbeide slik at morsmålsla­erernes viktige kompetanse kan tas i bruk systematis­k. Etter mitt syn er det ikke vanskelig å få til. På lengre sikt bør både sentrale og lokale myndighete­r også bruke disse laererne i annet viktig informasjo­ns- og integrerin­gsarbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway