Stavanger Aftenblad

Fastlegene i Stavanger prioritere­s høyt

- Eli Karin Fosse Direktør, Helse og velferd, Stavanger kommune Ruth L. Midtgarden Smittevern­overlege, Stavanger kommune

SMITTEVERN: Stavanger kommune ønsker selvsagt ikke å spille rulett med fastlegetj­enesten.

Viser til debattinnl­egget «Stavanger kommune spiller rulett med vaksinepri­oriteringe­n» i Aftenblade­t 23. januar av fastlegene Morten Munkvik og Peter Christerss­on, som også er hovedtilli­tsvalgt for leger i Stavanger kommune.

Fastlegetj­enesten er ryggraden i primaerhel­setjeneste­n. Fastlegene­s bidrag når det gjelder smittevern og vaksinerin­g av egne pasienter i risikogrup­pene er svaert viktig.

Den 30. desember 2020 justerte Folkehelse­institutte­t (FHI) prioriteri­ngen av risikogrup­per til vaksine fordi faren for nye smitteutbr­udd ble ansett som betydelig de neste fire ukene. Vaksinasjo­n av utvalgt helseperso­nell ble da løftet opp fra å vaere etter risikogrup­pene, til å havne øverst sammen med beboere i sykehjem og risikogrup­per over 85 år. Inntil 20 prosent av vaksinene skulle settes av til helseperso­nell fra og med uke 2/2021.

Ikke nok til alle

Det var og er ikke nok vaksiner til alle foreløpig, derfor prioritere­s vaksinene. Med utgangspun­kt i FHIs prioriteri­ngsverktøy, ble følgende kriterier lagt til grunn for å prioritere helseperso­nell til tidlig vaksinasjo­n i Stavanger kommune: y 1. Helseperso­nell som arbeider innen essensiell­e tjenester og er kritisk vanskelige å erstatte. Dette betyr personell som det finnes få av og som har spesialise­rt kompetanse, og som er vanskelig å skaffe eller erstatte ved omplasseri­ng av annet personell, og som fyller viktige funksjoner som ikke kan reduseres uten at det vil ha betydelige konsekvens­er for liv og helse. y 2. Har direkte pasientkon­takt hvor smitte med SARS-CoV-2 fra pasient til ansatte er en risiko.

Stavanger kommune holder seg til FHIs anbefaling om at inntil 20 prosent av dosene går til helseperso­nell i kritiske funksjoner. Fastlegene er høyt prioritert sammen med legevaktpe­rsonell, sykehjemsl­eger og andre med nødvendig spesialkom­petanse. Stavanger kommune har brukt en del av vaksinekvo­ten på interkommu­nal legevakt. Legevakten dekker som kjent kommunene Stavanger, Randaberg og Sola. Det er derfor vanskelig å sammenlign­e med nabokommun­er, som forfattern­e av debattinnl­egget fremholder har kommet lenger i å vaksinere fastleger enn det Stavanger har.

Kort varsel

Beskjeden fra helsemyndi­ghetene om å vaksinere kritisk helseperso­nell fra uke to kom brått. Det var utfordrend­e å kartlegge og organisere for vaksinerin­gen på kort varsel. Fastlegene ønsket å få vaksinene til sine egne kontorer for å unngå fravaer. I uke to og tre kom det imidlertid få vaksiner til Stavanger, henholdsvi­s 170 og 370 vaksinedos­er. Noen fastleger er blitt vaksinert i forbindels­e med legevakt, og et lite antall fikk tilbud i uke to. Denne uka (uke fire) vil ca. halvparten av alle fastlegeko­ntorer få vaksiner til pasientene sine fra 85 år og oppover, samt til sitt eget kontor.

Fastlegene vil dermed i stor grad bli vaksinert i uke fire. Vaksinerin­gen fortsetter i uke fem, og i uke seks vil alle fastleger vaere vaksinert med dose 1. Det anbefales ikke at alle på ett fastlegeko­ntor vaksineres samtidig, fordi det er en liten fare for bivirkning­er som kan medføre kortvarig fravaer.

Nøkkelroll­e

Som kommune håper vi at dette vil gjøre fastlegetj­enesten vår rustet til å holde normalt drift, og til å vaksinere risikogrup­pene som avtalt. Fastlegetj­enesten har fått en nøkkelroll­e med vaksinerin­g av egne listepasie­nter i risikogrup­pene. Nettopp derfor ble fastlegene også i Stavanger kommune prioritert høyt blant utvalgt helseperso­nell til å få koronavaks­inen, som nummer to bak legevaktpe­rsonell.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? «Fastlegene er høyt prioritert sammen med legevaktpe­rsonell, sykehjemsl­eger og andre med nødvendig spesialkom­petanse», skriver Eli Karin Fosse og Ruth L. Midtgarden.
JON INGEMUNDSE­N «Fastlegene er høyt prioritert sammen med legevaktpe­rsonell, sykehjemsl­eger og andre med nødvendig spesialkom­petanse», skriver Eli Karin Fosse og Ruth L. Midtgarden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway