Stavanger Aftenblad

Hedrer hverdagshe­lter med fotoutstil­ling

- Tonje Thorstad Kildal tonje.kildal@aftenblade­t.no

SANDNES: Elise Åkesson har selv sett hva hverdagshe­ltene betyr for de som trenger hjelp. Nå hedrer hun dem i sin nye utstilling. Åkesson er fotograf og står bak fotostudio­et Akelifoto. Lørdag 30. januar skal hun vise frem bildene med lokale helter i Sandnes kulturhus.

Ville ha et tema hun brant for Åkesson har laget en fotoutstil­ling før, og visste hun ville gjøre det igjen, men hun manglet et tema.

– Det var viktig for meg at temaet på utstilling­en var noe jeg virkelig brant for.

Den forrige utstilling­en var veldig personlig for henne. Da morfaren døde, bestemte hun seg for å lage «82,5», hvor hun tok portrettbi­lder av mennesker over den gjennomsni­ttlige levealdere­n i Norge.

– Denne er ikke like personlig for meg, men den er viktig fordi den handler om personer som folk tar litt for gitt.

Ideen om hverdagshe­lter kom en kveld hun satt og snakket med en kompis.

– Nå i disse tidene er det jo ingenting som er mer relevant.

Flere hverdagshe­lter

Da hun endelig fant et passende tema, skrev hun en liste med flere hverdagshe­lter hun ønsket å ha med. Listen ble lang og inneholdt blant annet nødetatene, Røde kors og Norges redningshu­nder. Hun sendte alle en kort mail hvor hun forklarte prosjektet og spurte om de ville vaere med.

– Jeg fikk nesten ikke et eneste nei, folk var giret på å vaere med.

Flere av hverdagshe­ltene kom veldig naturlig. De første hun tenkte på, var de tre nødetatene: politiet, ambulansen og brannvesen­et.

– De er de første man ringer om det skjer noe, så de var veldig selvsagte.

Åkesson er selv med i Røde kors, så det ble også et åpenbart valg å ta med dem.

– Jeg har vaert med på å klatre opp fjell for å redde ned folk som har vaert skadet, og for dem har jo vi reddet dagen. Så jeg har sett hvor stor verdi det er i det.

Hun har også hund, og har tenkt på at hun vil vaere med i Norges redningshu­nder på sikt. Så hun tok hun kontakt og spurte om de ville vaere med.

I tillegg til disse var hun også med kystvakten og tollvesene­t.

– Da jeg skulle vaere med kystvakten, fikk jeg beskjed om å pakke for en uke, og så var jeg med dem frem til jeg følte jeg hadde det jeg trengte. En dag hadde de øvelse med tollvesene­t, så da fikk jeg med de også.

Selv om hun skrev en liste over hvem hun ville ha med på forhånd, fikk hun innspill underveis.

– Da jeg var med ambulansen, ble jeg tipset om Ønsketrans­porten, som en av brannmenne­ne selv var med i. Når han fortalte historier derfra, satt jeg og gråt i ambulansen fordi jeg ble så rørt.

Da forsto jeg at jeg måtte ha med dem også.

Ønsketrans­porten er en ideell organisasj­on som vil bidra til å øke livskvalit­et for mennesker i sårbare livssituas­joner. Det gjør de ved å tilrettele­gge for blant annet transport, der det mangler offentlige tilbud. På denne måten skal de få muligheten til å vaere med på ting de ellers ikke kan.

Høydepunkt

Fra hun begynte å ta bildene i juni, har hun fått vaere med på mye forskjelli­g. Hun er takknemlig for alt hun har fått oppleve.

– Jeg har fått mulighet til å se og vaere med på ting de fleste ikke får, så det har vaert en opplevelse for livet.

Et spesielt høydepunkt hun trekker frem, er da hun fikk vaere med Ønsketrans­porten da de skulle hjelpe ALS-syke Bjørn Brennskag opp Preikestol­en.

– Mot slutten hadde vi tiden

veldig mot oss. Om vi ikke nådde toppen til et visst tidspunkt, måtte vi snu. Motivasjon­en var veldig høy, alle ville få Bjørn til toppen.

Etter fem–seks timer nådde de endelig målet.

– Det var kjempegod stemning da vi endelig kom på toppen. Alle klappet, og vi poppet sjampanje. Bjørn gråt av glede, og det kan ikke beskrives hvor stort det var å få vaere med på det.

Livestream og lotteri

På grunn av koronasitu­asjonen har Åkesson gått frem og tilbake på om hun skulle ha utstilling­en nå, eller om hun skulle vente.

– Vi kom frem til at det er forsvarlig å kjøre på. Vi kommer til å ha både munnbind og håndsprit tilgjengel­ig. Alle vil også bli registrert både når de kommer og går, slik at vi har kontroll på hvor mange som er til stede.

For de som ikke har mulighet til å komme til kulturhuse­t, vil utstilling­en bli livestream­et på Facebook. Bildene vil også bli lagt ut på nett etter utstilling­en.

– Vi skal også ha et lotteri på utstilling­en, hvor inntektene skal gå til alle de frivillige som har vaert med på utstilling­en, legger Åkesson til.

 ?? ELISE ÅKESSON/AKELIFOTO ?? Høydepunkt­et for Åkesson var å nå toppen av Preikestol­en sammen med ALS-syke Bjørn Brennskag.
ELISE ÅKESSON/AKELIFOTO Høydepunkt­et for Åkesson var å nå toppen av Preikestol­en sammen med ALS-syke Bjørn Brennskag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway