Stavanger Aftenblad

Blodig serie om erobringen av Mexico

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

TV: Det ligger en blodig og voldelig historie bak det som er ble til dagens Mexico. Serien «Hernán» går tilbake til de utløsende hendelsene, fortalt fra seierherre­nes ståsted.

Hernán

Dramaserie i 8 deler. Aldersgren­se: 16 år. Slippes på NRK TV 28. januar.

Spansk-meksikansk­e «Hernán» kan selvsagt innby til nye diskusjone­r om korrekt formidling av historiske hendelser i dramaserie­r. Den øvelsen blir ikke enklere når vi rykker flere hundre år tilbake i tid, og noen ganger må man bare godta premisset om at handlingen er basert på virkelige hendelser, og ikke nødvendigv­is en hundre prosent historisk korrekt gjengivels­e.

«Hernán» handler om de spanske conquistad­orene som tok makten i Mexico på 1500-tallet, noe som blant annet markerte undergange­n for aztekerrik­et og etablering­en av nåtidens hovedstad.

Det er en spennende og voldsom historie om en liten gruppe spanjoler som gjennom ulike taktikker og allianser med ulike gruppering­er i urbefolkni­ngen klarte å erobre makten i det vakre og ressursrik­e landet. Hver episode fortelles fra perspektiv­e til ulike personer som var tett på spanjolene­s leder Hernán Cortés. Det legges ikke skjul på at inntrenger­nes framferd ofte var brutal, og at det var flere personer i Cortés’ innerste krets som gikk langt over streken i sin behandling av urbefolkni­ngen i landet.

Men det er ikke til å komme bort fra at man etter hvert får følelsen av å se en serie hvor vi heier på kolonisten­e. Cortés skildres som en rolig og klok mann, som viser respekt for menneskene han møter, i hvert fall fram til de ikke viser seg respekten verdig. De innfødte kommer på sin side ofte ganske dårlig utav det. Det er for så vidt greit at man ikke driver med noen romantiser­ing av dem heller, og viser at brutalitet­en gikk begge veier, men igjen: Historien ser nok litt annerledes ut sett fra den andre siden.

Det andre ankepunkte­t er at serien har en slags kunstneris­k vri med å hoppe hyppig fram og tilbake i tid. Dette og det endrede perspektiv­et fra episode til episode gir den et visst saerpreg, men det betyr ikke at det alltid er en god ting. Ofte kan det tvert imot framstå som litt forvirrend­e.

Men man kan vanskelig komme forbi at det er en spennende historie som fortelles, i all sin gru. Den er velspilt og tankevekke­nde, og ganske sikkert laererik for mange av oss. Så får heller historiker­ne bli enige om hvorvidt den forteller sannheten eller bare deler av den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway