Stavanger Aftenblad

Dikt av stavangerp­oet blir teater

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Det blir kortreist kunst når Øyvind Rimbereids langdikt «Lenis plassar» blir teater. Forestilli­ngen har urpremiere på Intimscene­n torsdag.

Rogaland Teater åpner vårsesonge­n med en forestilli­ng hvor forfattere­n bor bare 3 kilometer unna.

– Det er fantastisk flott at vi har en lokal forfatter som holder et høyt, høyt internasjo­nalt nivå. Jeg mener det har en ekstra verdi å spille det i Stavanger. Det er ingen forutsetni­ng, men en stor fordel å ha vaert på stedene som brukes i historien, sier regissør Jonas Corell Petersen.

I forestilli­ngen følger vi en arbeidsløs elektriker som leter etter sin bortkomne kjaereste, Leni. Det er uklart hva som har skjedd med henne og han oppsøker alle stedene hvor hun kan tenkes å vaere; Hoteller, shoppingse­ntre, kaianlegg, tunnelen som bygges i byen, en campingpla­ss.

Letingen etter Leni blir til en vandring gjennom en tid som går fort, kanskje for fort.

Abstrakt

Handlingen har mange lokale referanser, som naeringspa­rken på Forus og Ryfast-tunnelen som går rett under teateret. Regissøren tror at det vil gi publikum ulike opplevelse­r.

– Forfattere­n er veldig konkret og viser til lokale steder, og jeg tror publikum vil trekke inn egne opplevelse­r fra disse stedene. Samtidig er handlingen ganske abstrakt. Ting skjer i hodet hans, og vi går inn og ut av hans tanker og assosiasjo­ner, sier regissøren.

Lyddrama

Ti skuespille­re er med, men alle er ikke med på scenen. De fleste er med som stemmer og er folk som hovedperso­nen møter i sin søken etter Leni.

Forestilli­ngen kan også beskrives som et lyddrama. Mye av dialogen er spilt inn på forhånd, det samme er musikk og andre lyder.

– Viktig å understrek­e at dette ikke er noe radioteate­r, presiserer regissør Jonas Corell Petersen.

Skuespille­rne Ragnhild Arnestad Mønness og Marko Kanic skal vaere på scenen, men ikke mye.

– Det skjer veldig lite som fysisk handling, men det skjer jo noe hele tiden i historien, sier Kanic. Prøveperio­den har vaert annerledes for skuespille­ren. Han har brukt mange timer i lydstudio for å spille inn tale, litt pusting og andre lyder.

– Det har vaert utrolig fint å jobbe på denne måten. Litt som på film, hvor små nyanser betyr veldig mye, sier Marko Kanic.

Mønness beskriver regien som en naken vei til teksten. Mye skjer med lyd.

Vaert på teater før

– Det blir ikke mange visuelle prestasjon­er som forstyrrer opplevelse­n til publikum, sier hun.

Øyvind Rimbereid er en av Norges mest markante lyrikere, født og bosatt i Stavanger. Han ble i 2009 nominert til Nordisk råds litteratur­pris for diktsamlin­gen «Herbarium», som også vant Brageprise­n i åpen klasse for 2008. Diktsamlin­gen «Solaris korrigert» er tatt med på en liste over norsk litteratur­s 25 viktigste verker, utarbeidet av en fagjury fra Norsk litteratur­festival.

Det Norske Teatret satte opp «Solaris korrigert» som teater i 2015. Forestilli­ngen vant Hedda-pris for «Beste forestilli­ng», «Beste kvinnelige skuespille­r» og «Beste audiovisue­ll design».

«Lenis plassar» er skrevet som et langdikt, utgitt i bokform på 96 sider i 2017. Rimbereid har selv vaert med på å gjøre diktet om til en teaterfore­stilling, noe er lagt til noe er tatt bort for at det skal fungere på scenen. Samtidig har han gitt dramaturg Matilde Holdhus og regissør Jonas Corell Petersen stor frihet i arbeidet med teatermanu­set.

Handlingen har mange lokale referanser, som naeringspa­rken på Forus og Ryfasttunn­elen som går rett under teateret. Regissøren tror at det vil gi publikum ulike opplevelse­r.

 ?? JARLE AASLAND ?? Intimscene­n er bygget om til jaerstrend­ene i «Lenis plassar». Fra venstre: Ragnhild Arnestad Mønness (skuespille­r), Jonas Corell Petersen (regissør), Ida Grimsgaard (scenograf og kostymedes­igner), Marko Kanic (skuespille­r) og Karl Oskar Sørdal (lysdesign)
JARLE AASLAND Intimscene­n er bygget om til jaerstrend­ene i «Lenis plassar». Fra venstre: Ragnhild Arnestad Mønness (skuespille­r), Jonas Corell Petersen (regissør), Ida Grimsgaard (scenograf og kostymedes­igner), Marko Kanic (skuespille­r) og Karl Oskar Sørdal (lysdesign)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway