Stavanger Aftenblad

Sympatisk om en personligh­etsrik by

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: En god porsjon selvironi og varme gjør dokumentar­filmen «Bergen – I all beskjedenh­et» til en fornøyelse å se.

Bergen - I all beskjedenh­et Medvirkend­e: Frode Grytten, Irene Kinunda Afriyie, Kathe Johannesen, Stig Holmås, Morten Hammerborg, Jo Gjerstad, Helge Jordal, Marie Amdam m.fl. Sjanger: Dokumentar. Regi: Frode Fimland. Aldersgren­se: Tillatt for alle.

Undertitte­len på denne filmen framstår selvsagt som en gedigen selvmotsig­else. Det har vel aldri eksistert en beskjeden bergenser, og det er heller ikke noe spesielt beskjedent ved regissør

Frode Fimlands skildring av byen. Men samtidig må det sies at han har lagt seg på et mindre brautende og selvskryte­nde nivå enn det man kanskje kunne mistenkt på forhånd, og sånn sett kan tittelen leses som et eksempel på den bergenske selvironie­n som til stadighet dukker opp i løpet av filmen. Dette er en lun og sympatisk dokumentar om en saeregen by, framført av en rekke stemmer som på hver sin måte bidrar med kunnskap, minner og en god porsjon humor.

Filmen ble laget i forbindels­e med Bergens 950-årsjubileu­m i fjor, og byr på rikelig med arkivbilde­r som gir innblikk i byens begivenhet­srike historie. Den er innom mye av det Bergen er kjent for, deriblant nedbør, dårlige fotballres­ultater og buekorps, hele tiden formidlet med en god blanding av stolthet og selvironi. Det handler om sjøfartshi­storie, om internasjo­nal handel, krigens ødeleggels­er og om bybrannene­s innvirknin­g på nåtidens sentrumsbe­byggelse, men vel så mye om såkalte vanlige folk og deres kår opp gjennom årene.

Filmskaper­ne har funnet fram til en imponerend­e mengde arkivoppta­k, noe av det over 100 år gammelt. Dette ruller og går mens et stort utvalg mer eller mindre kjente bergensere og tilflytter­e fortaller om byen, folkene, historiske hendelser og av og til om seg selv. Lydsporet rommer alt fra Grieg til John Olav Nilsens musikk, og det er til tider imponerend­e hvor godt de ulike sangene passer inn i historiene som fortelles.

Dette er åpenbart et prosjekt av og med folk som er glade i byen og folkene der, som forstår hvordan bergensern­e har utviklet sine mange saeregenhe­ter, og som heldigvis klarer å formidle dette til oss utenforstå­ende. Det er selvsagt en fordel å ha en viss kjennskap til byen for å få fullt utbytte av denne filmen, men den er heldigvis raus nok til å invitere alle andre også med på festen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway