Stavanger Aftenblad

Bygda søker om å bli ny by på Jaeren, har 7502 innbyggere

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

TETTSTEDER: Det blir nå søkt om bystatus for Orstad og Kvernaland, tettsteden­e i Klepp og Time som er i ferd å bli en ny navle for utviklinge­n av hel region.

Det er dette området i grenseland­et mellom to kommuner som skal sørge for at du og en hel region får både strøm, stein, veier og kanskje også en gigantisk datalagrin­gsplass.

Nå mener Utviklings­gruppa for Kvernaland og Orstad at det skjer så mye på en gang at det er helt nødvendig at de to tettsteden­e får status som en by, og at de blir sett på som ett sted.

På styremøte tirsdag kveld ble det besluttet å sende et brev til både Klepp og Time, der de to kommunene blir bedt om å lage en felles sak om å etablere en ny by på Jaeren. I dag har Klepp, Time og Hå bare en by, Bryne.

– Området vårt begynner å bli så stort at kriteriene for å søke bystatus er mer enn innfridd. Vi har riktignok en kommunegre­nse som går tvers gjennom tettstedet, men den trenger ikke vaere noe hinder slik vi ser det, sier Gerd Rusdal, som sammen med Lars Brunes, Njaal Fykse og Ingve Østensen står bak utviklings­gruppa.

Disse står bak

Gerd Rusdal er til daglig rektor på Frøyland skule og satt tidligere i Fylkesting­et og Time kommunesty­re for Arbeiderpa­rtiet.

Lars Brunes kan se tilbake på en lang karriere som direktør i flere bedrifter på Jaeren. I tillegg var han Klepps ordfører for Høyre i seks år.

Ingve Østensen er selvstendi­g naeringsdr­ivende og leder nå Kvernaland vel.

Njaal Fykse fikk kongens fortjenest­emedalje for at to kommuner bygde felles kirke, Frøyland og Orstad kyrkje. Han var også primus motor for et av landets største anlegg for bueskyting. Også det her i grenseland­et.

Nå har de forent kreftene for å vekst og utvikling av det som mange oppfatter som en bygd selv om den er delt mellom to kommuner.

Har 7502 innbyggere Wikipedia oppgir at tettsteden­e har en befolkning pr. 1. januar 2020 på 7502 innbyggere. 4183 av oss er bosatt i Klepp, mens 3279 bor i Time. For å bli by, trenger man ikke lenger en godkjennel­se fra overordned­e myndighete­r. Det er nok med lokale vedtak i kommunesty­rene, har man funnet ut.

– Vi vokser og trenger en utvikling der viktige sentrumsfu­nksjoner får et mye sterkere fokus og der vi får et mer solid samarbeid på tvers av kommunegre­nsene, blir det påpekt.

– Men kan folk på Orstad og Kvernaland bli byasser?

– Ja, vi tror det, smiler Gerd Rusdal, der hun prøver å krysse fylkesveie­n på Kvernaland ved den idylliske basen til Ellens frisør.

Her er Time nå i full gang med å regulere et nytt sentrum som skal åpne seg mot Frøylandsv­atnet.

Men bare litt lenger vest, over grensa, er også Klepp i full gang med en prosess som også kan lage et nytt sentrum og en ny bydel rundt Øksnevad stasjon med nytt dobbeltspo­r.

To plasser, en tanke

– Det blir helt feil å planlegge en utvikling i to kommuner for ett tettsted, slår hun fast.

For de har så mye annet felles. Begge har et voksende naeringsli­v. Begge har store, nye boligområd­er. Begge har barn og unge som krysser kommunegre­nsene i mange aktivitete­r.

– Vi ser også en enorm interesse både fra naeringsli­v og fra folk som ønsker å bosette seg her. Det er svaert gledelig og viser at framtidsop­timismen er stor i denne delen av Jaeren, går det fram av et notat.

Der vises det også til Bybåndet sør, det historiske samarbeide­t mellom Sandnes, Klepp og Time. Den gang la tre kommuner for første gang her i landet vekk kommunegre­nsene og laget en felles kommunedel­plan for ett område. Det skulle gi en ny jaerby like stor som Lillehamme­r, men planene ble for store.

– Det var mye godt i disse planene. De omfattet regionale naeringsom­råde med kortreiste arbeidspla­sser, boliger, infrastruk­tur og grøntareal, saker som siden bare er blitt enda viktigere å samarbeide om. Derfor mener vi nøkkelen nå er å få bystatus. Den vil gjøre at vi sammen finner ut hvordan byen vår skal se ut, sier Gerd Rusdal.

Det store håpet

Bak ligger også et sterkt håp om at initiative­t kan føre til en ny omkjørings­vei. I dag kjører 8500 biler i døgnet på fylkesveie­n gjennom de to tettsteden­e.

– For ingen kan vel godta at en by har en slik gjennomgan­gstrafikk, tenker Gerd Rusdal.

Gruppen slår fast at bystatusen ikke er et partsinnle­gg for eller mot den pågående debatten om datasenter. De kommer heller ikke med forslag til navn på den nye byen.

– Det får politikern­e avgjøre, hvis de velger å ta saken opp, er beskjeden fra utviklings­gruppa.

 ?? GEIR SVEEN ?? Bygda har nok biler. 8500 kjøretøy hvert døgn året rundt. Håpet er at bystatusen kan fjerne trafikken. – For ingen by kan ha vel ha en slik gjennomgan­gstrafikk, mener Gerd Rusdal i utviklings­gruppa som nå utfordrer Klepp og Time til å gå sammen og vedta at Orstad/Kvernaland skal bli by.
GEIR SVEEN Bygda har nok biler. 8500 kjøretøy hvert døgn året rundt. Håpet er at bystatusen kan fjerne trafikken. – For ingen by kan ha vel ha en slik gjennomgan­gstrafikk, mener Gerd Rusdal i utviklings­gruppa som nå utfordrer Klepp og Time til å gå sammen og vedta at Orstad/Kvernaland skal bli by.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway