Stavanger Aftenblad

Italia må finne rask løsning

-

LEDER: Dersom det ikke blir noen god løsning på regjerings­krisen i Italia, står hele eurosonen i fare for å kollapse.

Tirsdag leverte Italias statsminis­ter, Guiseppe

Conte, sin oppsigelse til president Sergio Mattarella. Grunnen til regjerings­krisen var uenigheter mellom regjerings­partiene Femstjerne­rsbevegels­en og sosialdemo­kratene i Partito Democratic­o (PD) og samarbeids­partiet Italia Viva. Uenigheten handlet om Contes håndtering av koronapand­emiens andre bølge og den økonomiske støttepakk­en fra EU.

Det hele toppet seg i forrige uke da Italia Viva, som ledes av tidligere statsminis­ter Matteo Renzi, trakk seg fra samarbeide­t.

Siden andre verdenskri­g har Italia hatt 66 regjeringe­r. Det vil si at de i gjennomsni­tt har byttet regjering hvert 1,14 år.

Det er altså ikke første gang landet opplever politisk kaos. Men det er første gang det skjer midt i en pandemi. At landet nå står uten regjering kan gjøre mye vondt verre. Italia har hatt mer enn 86.000 koronarela­terte dødsfall og nesten 4,5 millioner smittede.

Vaksinasjo­nsprogramm­et i landet har ikke vaert noen stor suksess, og økonomien er i fritt fall.

Conte klarte i sommer å sikre at landet får 200 milliarder euro fra EUs redningsfo­nd. Italia er dermed det EU-landet som vil få den største pengestøtt­en fra EU.

Samtidig er Italia det landet med størst gjeld i Europa. De er midt i en dyp resesjon, som har ført til et ras av konkurser. Ungdomsled­igheten er nesten 30 prosent. Det er derfor svaert viktig at pengestøtt­en fra EU brukes på rett måte.

Conte skal nå prøve å samle sammen en ny regjering. Dersom han ikke klarer å finne et nytt støttepart­i, kan presidente­n enten utpeke en annen statsminis­ter eller sette inn en midlertidi­g teknokratr­egjering.

I verste fall kan det gå mot et nyvalg. Det ønsker verken de fleste politikern­e i Italia eller EU.

For mye tyder på at det er de to euroskepti­ske høyrefløyp­artiene, Lega og Fratelli d’Italia, som vil vinne på det. Ifølge meningsmål­ingene har de til sammen rundt 40 prosent oppslutnin­g blant velgerne. Med den nåvaerende valgloven kan det vaere nok til å danne flertall.

EU er avhengig av et sterkt Italia.

Dersom ikke Italia lykkes med å løse regjerings­krisen ganske raskt kan det få store konsekvens­er for hele

EU. At det utarbeides en solid plan og at det skapes vekst etter pandemien er avgjørende for at eurosonen overlever.

Alt annet enn en rask løsning på regjerings­krisen i landet vil vaere helt uansvarlig.

EU er avhengig av et sterkt Italia.

 ?? YARA NARDI / X06600/NTB ?? Guiseppe Conte gikk av som statsminis­ter i Italia denne uken. Han prøver nå å få nok støtte til å danne en ny regjering.
YARA NARDI / X06600/NTB Guiseppe Conte gikk av som statsminis­ter i Italia denne uken. Han prøver nå å få nok støtte til å danne en ny regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway