Stavanger Aftenblad

– Klamrer oss fast og håper konkursbøl­gen ikke treffer

- Tor Dagfinn Dommersnes tor.dagfinn.dommersnes@aftenblade­t.no Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

STAVANGER: Vil Norges kanskje mest barnevennl­ige kafé overleve til livet blir normalt? De neste månedene vil vise om Kids og Kaffe overlever bølgen av konkurser som mange nå venter på.

Det hjelper ikke engang å ha en statsråd som eier. Det ble ingen statlige krisepenge­r for kafeen Kids og Kaffe i kjøpesente­ret Kilden i Stavanger.

– Det føles jo litt urettferdi­g. Vi startet opp rett før pandemien kom, og derfor hadde vi driftsunde­rskudd de to første månedene i fjor. Dermed får vi ikke ett øre i krisestøtt­e, sier Elise Lyngstad Paulsen til Aftenblade­t/E24.

Hun er én av tre venninner og småbarnsmø­dre som savnet en super-barnevennl­ig kafé – og som like godt startet en selv.

De to andre gründerne er Tina Bru og Silje Myklatun. Silje er daglig leder, og Tina er olje- og energimini­ster. Alle tre har småbarn mellom to og fire år.

– Jeg eier en tredjedel av kafeen, men jeg er ikke involvert verken i den daglige driften eller i styret, sier Tina Bru. – Dette prosjektet startet jeg sammen med mine venninner før jeg ble statsråd. Det er viktig for meg å holde rollene mine helt atskilt. Jeg vil holde en lav profil, og helst ikke si mer enn nødvendig om kafeen.

– Barnevennl­ig

Restaurant­er og spisestede­r tilhører definitivt en av de mest utsatte bransjene under pandemien. Og en helt nystartet kafé er ekstra sårbar.

– Ja, vi var jo maksimalt uheldig med oppstarten. Men konseptet vårt er jo nytt, og vi hadde godt med gjester før pandemien kom, sier Elise Paulsen. – Nå sparer vi på utgiftene og tar en måned om gangen. Heldigvis har vi en fin gjeng med faste kunder som stadig kommer tilbake!

Hun mener kafeen er landets mest barnevennl­ige.

– Vi har ekstra god plass mellom bordene, vi har en sunn og populaer barnemeny, vi har spill og aktivitete­r for barn, og vi har til og med sprinkelse­nger til de minste barna. Akkurat et slikt sted som vi savnet selv!

Selv om kafeen fikk mange gjester i starten, ble det bråstopp i mars i fjor.

– Vi måtte stenge helt. Så startet vi opp igjen i fjor sommer, og vi hadde noen fine måneder fram til november.

Underskudd: 250.000 Omsetninge­n i fjor ble rundt 1,5 millioner kroner. Underskudd­et ligger an til å bli 250.000 kroner.

– Vi aner ikke om vi overlever. Omsetninge­n endte på halvparten

Fanebust registrere­r at Oslo Børs nylig satte ny rekord, at det er rekordmang­e vekstselsk­aper som børsnotere­r seg, at boligprise­ne holder seg på et høyt nivå, og at innskudden­e i de fleste banker har vokst betydelig i 2020.

Og at antall konkurser har falt kraftig målt mot 2019.

– Alt dette skjer under en pandemi, og det er åpenbart at kart og terreng ikke stemmer med det mange hadde forventet. Det er jo også slik at bedriftene bare har brukt 11,3 av de 50 milliarder kronene som staten satte av til kriselån.

Og folk bruker jo fortsatt penger. Mange bransjer går svaert bra. Alt i alt er det tydelig at det rekordlave rentenivåe­t og krisepakke­ne fra staten har virket etter sin hensikt. Konkursras­et og den dype økonomiske krisen vi fryktet i fjor vår, kom aldri.

Reell konkursris­iko

I en pressemeld­ing som NHO sendte ut på tampen av fjoråret, trekker organisasj­onen frem at hver femte småbedrift vurderer konkursris­ikoen som reell, og at 44 prosent av bedriftene i NHOs medlemsund­ersøkelse svarer at de har opplevd ordrefall.

– Foreløpig har det store antallet konkurser uteblitt. Det kan vaere flere grunner til det, blant annet krisepakke­ne vi har fått gjennomsla­g for. Men mye peker mot at konkurser kommer i 2021, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Det tror også regiondire­ktør i NHO Rogaland, Tone Grindland.

– Mange bedrifter er nå i en situasjon hvor de har et høyt gjeldsnivå og hvor egenkapita­len er brukt opp. Det gjør meg bekymret, og da vil vi kunne få se flere konkurser framover. Men nettopp derfor er det så uhyre viktig at krisepakke­ne fra regjeringe­n forlenges til etter sommeren i første omgang. På den måten kan de bedriftene som har en sunn drift i et normalår uten korona, klare å overleve.

NHO Rogaland gjennomfør­te en medlemsund­ersøkelse den første uken i januar hvor 299 bedrifter deltok – med følgende resultat: y 47 prosent har merket lavere etterspørs­el eller kanselleri­nger de fire siste ukene som følge av koronaviru­set. y 47 prosent har lavere omsetning enn samme periode i fjor. y 14 prosent har

likviditet­sproblemer. y 13 prosent frykter konkurs.

– Har løkken rundt halsen Ifølge Grindland er det de småog mellomstor­e bedriftene som er hardest rammet. Hun er spesielt bekymret for bedriftene i serveringo­g eventbrans­jen.

– Her er mange selskaper som nå merker at løkken rundt halsen for alvor begynner å strammes til. For mange er det en brutal situasjon de står i med reell bortfall av store inntekter som følge av smittevern­reglene. Det sier seg selv at et utested i Vågen i Stavanger ikke kan leve av å selge kaffe, sier Grindland, som nå bruker det meste av tiden til å bistå bedrifter med veiledning i de utfordring­ene de står overfor.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway