Stavanger Aftenblad

Ap vil halvere ferjetakst­ene – koster 1,3 milliarder

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STAVANGER: Arbeiderpa­rtiet lover å halvere ferjetakst­ene langs hele kysten i løpet av kommende stortingsp­eriode.

– Dette kommer vi til å prioritere, garanterer Tom Kalsås.

Stortingsk­andidaten står sammen med fylkesordf­ører Marianne Chesak på Fiskepiren i Stavanger.

I perioden 2015–2020 har ferjetakst­ene i hele landet økt betydelig og skapt et ferjeopprø­r langs kysten. For Rogalands del er økningen på 23–25 prosent. Andre fylket har hatt langt høyere prisvekst.

Gratis – eller halv ferjetakst? Et regjerings­oppnevnt utvalg ledet av Viktor Normann har nylig foreslått gratis ferjer som nytt virkemidde­l i distriktsp­olitikken. Dette applaudert­e formannska­pet i øykommunen Stavanger i januar.

Så langt vil ikke Ap gå. Men Tom Kalsås mener at det har større tyngde når et nasjonalt parti tar inn i programmet at ferjetakst­ene skal halveres i løpet av kommende stortingsp­eriode.

Han har represente­rt Rogaland Ap i Arbeiderpa­rtiets programkom­ité sentralt. Det endelige utkastet til partiprogr­am, skal vedtas endelig på landsmøtet i april.

I dag har Samferdsel­sdeparteme­ntet ansvar for riksveisam­band, mens fylkene har ansvar for fylkesveis­amband.

En Ap-ledet regjering vil utarbeide et felles regulativ som fastsetter en makspris for billettene sammen med fylkene. Dette skal gjelde for både passasjere­r, personbile­r og tyngre kjøretøy.

Prislapp 1,3 milliarder Prisreduks­jonen skal finansiere­s av staten, og er kostnadsre­gnet til 1,3 milliarder kroner. – Valgkampfl­esk?

– Nei, dette er ikke tomme ord. Vi har gått grundige runder internt. Arbeiderpa­rtiet har vist før at når vi går ut med slike utspill, skal det gjennomfør­es, svarer Tom Kalsås og Marianne Chesak.

Utenom Vassøyferj­a har Ap-utspillet betydning for en rekke ferjesamba­nd i fylket. y Kvitsøyfer­ja og Arsvågen – Mortavika over Boknafjord­en, som begge erstattes av Rogfast om 10 år. y Finnøysamb­andet og Vassøyferj­a i Stavanger. y Hjelmeland – Nesvik over Jøsenfjord­en. y Ryfylkefer­gen, som er en melkerute for øyer med få innbyggere, samt Utsiraferj­a. Undersjøis­ke tunneler og bruer har erstattet flere ferjesamba­nd i Rogaland. Når bompenger kommer på toppen av ferjebille­tten, betyr dette at mange rogalendin­ger har høye reiseutgif­ter i dag. Halv ferjetakst vil bety at det fort er 40–100 kroner å spare per reise for en personbil.

– En halvering av billettpri­sene vil vaere en stor lettelse for innbyggere og naeringsli­v i Rogaland. Vi kommer til å ha ferjer i mange år. For mange er ferje den eneste alternativ­e reiseveien til og fra jobb, og det er ferjer som binder nord- og sørfylket sammen, sier de to lokale Ap-toppene, som ser forslaget som del av en større strategisk satsing på kysten, distrikten­e og kystnaerin­gene.

Bakgrunnen for at ferjeprise­ne har økt er sammensatt, men stikkorden­e er autopass og elferjer.

Autopass-ordningen betyr at kjøretøy betaler mer, fordi passasjere­ne går gratis. Omlegginge­n går spesielt utover pendlere og andre storbruker­e.

Regjeringe­n vil at fylkene skal gå over til ferjer med nullutslip­psteknolog­i. Nye ferjer betyr at kaiene ofte må bygges om. For at disse investerin­gene ikke skal gå utover andre tjenester, har en del fylker økt prisen på ferjebille­ttene kraftig.

Dyrt å vaere miljøvennl­ig

– Vi er bekymret hvis regningen sendes til de som er avhengig av ferjer. Det vil svekke legitimite­ten til viktige klimatilta­k og forsinke det grønne skiftet. Staten må vaere villig til å ta kostnadene, mener Tom Kalsås og Marianne Chesak.

Henrik Halleland, den siste Finnøy-ordføreren, sitter i formannska­pet i Stavanger, hvor han ivrer for gratisferj­e.

– Når man først tar til orde for å endre praksis bør takstene ikke bare halveres men heller tas helt bort. Stavanger kommune har nå spilt inn gratisferj­er i en høringsutt­alelse til Normann-rapporten. Skal det prioritere­s mener jeg at fylkesveis­amband må prioritere­s først, uttaler Halleland, som påpeker at kostnader med ferjereise­r er av stor betydning for bosetting og naeringsli­v i distriktsN­orge.

Bakgrunnen for at ferjeprise­ne har økt er sammensatt, men stikkorden­e er autopass og elferjer.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Gamle ferjer byttes ut med utslippsfr­ie. Fylkesordf­ører Marianne Chesak og Tom Kalsås påpeker at staten ikke kan sende regningen for det grønne skiftet til de reisende.
JON INGEMUNDSE­N Gamle ferjer byttes ut med utslippsfr­ie. Fylkesordf­ører Marianne Chesak og Tom Kalsås påpeker at staten ikke kan sende regningen for det grønne skiftet til de reisende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway