Stavanger Aftenblad

Koronapand­emien

- Pernille Filippa Pettersen pernille.filippa.pettersen@aftenblade­t.no

ROGALAND: Smittetall­et i fylket er nede i 0,5, men fagfolk ved flere avdelinger på Stavanger universite­tssjukehus (SUS) er bekymret for den britiske varianten av koronaviru­set. Dette gjør at de mener smitteredu­serende tiltak må fortsette.

– Vi er bekymret for det muterte viruset. Foreløpige tall tyder på at det smitter mye mer enn den tidligere versjonen av viruset. Dersom tallene stemmer, er det grunn til å vaere bekymret, sier økonomiog finansdire­ktør Tor Albert Ersdal ved SUS.

Det er sendt inn positive prøver til FHI fra smitteutbr­uddet på Hana, i Raege kirke, Oilers og på pandemipos­t 1 ved sykehuset. Foreløpig har det ikke kommet svar fra FHI om utbruddene kan skyldes den britiske virusvaria­nten.

– Derfor ville det vaere gunstig å holde tiltakene lenger. Da får vi smitten lenger ned, og vi får vaksinert befolkning­en før smitten øker igjen, sier Ersdal.

R-tall på 0,5

Tall fra analyseavd­elingen på SUS viser at smittetall­et (R-tallet) er på cirka 0,5 i Rogaland. Det betyr at vi er i ferd med å komme oss ut av smittebølg­en i etterkant av julefeirin­gen.

– Det er et resultat av en fantastisk god innsats av befolkning­en. Det forteller oss at folk har fulgt smittevern­rådene og at resultaten­e av innsatsen har vaert god. Hadde vi ikke hatt bekymringe­n for det muterte viruset, kunne vi åpnet opp ganske mye, sier Ersdal.

Tirsdag 26. januar valgte Sandnes, Sola og Randaberg å lette på flere koronatilt­ak. Kommunene åpnet for skjenking på steder med matserveri­ng og bordplasse­ring, åpnet treningsse­ntre og for gruppestør­relse på 20 for idrett på fritiden for barn og unge under 20 år.

Sistnevnte åpnet også Stavanger kommune for, men valgte å vente med å lette på andre tiltak. Smittevern­overlege Jon Sundal sier han ikke tror den britiske versjonen av koronaviru­set har etablert seg i Rogaland, men mener likevel det er fornuftig å vente med lettelser.

– Nå ligger vi på rundt ti positive prøver daglig, som er et dramatisk fall fra begynnelse­n av januar. Vi er optimistis­ke, men vi hadde ønsket at tallene holdt seg på et lavt nivå over en kort periode før det ble lettet på tiltak. Flere endringer kom brått på og gjorde oss betenkte. Vår frykt er at smitten vil øke igjen. Det vil kun dagene fremover vise, sier Sundal til Aftenblade­t.

50 operasjone­r utsatt

Flere smittede i samfunnet påvirker driften til sykehuset på flere måter. Blant annet øker risikoen for å få smitte inn på sykehuset, at ansatte må i karantene og at daglig drift ikke kan oppretthol­des som normalt. I tillegg vil andelen som blir alvorlig syke av covid-19 og trenger innleggels­e, øke.

– Vi har hatt mellom tre og seks intensivin­nleggelser ved SUS den siste tiden. Hvis vi har fire intensivpa­sienter, er halvparten av intensivpl­assene våre brukt opp. Derfor er det viktig å holde smittetryk­ket lavt. En konsekvens av dette har vaert at vi har måttet gå ned på den planlagte operasjons­aktivitete­n, sier fagdirektø­r Eldar Søreide.

Nedtrappin­gen i planlagte operasjone­r begynte i uke 3. Denne uken vil rundt 50 operasjone­r utsettes. Hvor lenge utsettelse­n varer avhenger av smittesitu­asjonen.

– Kan gi en falsk trygghet

– Opplever dere at kommunene som valgte å lette på tiltakene har lite forståelse for sykehusets drift?

– Politikern­e ser på tallene, som har gått kraftig ned. I tillegg må de ta hensyn til naeringsli­vet. Det er forståelig. Men det bekymrer også at tiltakene ble lettet på relativt raskt. Vi hadde håpet at tiltakene hadde vedvart en stund til og vi var sikrere på det var lite smitte i befolkning­en, sier Sundal.

Han mener ulike forskrifte­r i ulike kommuner kan skape forvirring.

– Befolkning­en lider under at regionen ikke er en storbykomm­une. Ulike tiltak gjør det forvirrend­e og vanskelig å vite hva man skal forholde seg til.

– Gir lettelsene et feil inntrykk til befolkning­en?

– Lettelsene kan raskt gi en falsk trygghet. Saerlig når vi befinner oss i et skjaerings­punkt, hvor vi ikke helt vet hvor vi står.

Etablerer ny analyse

I forbindels­e med den britiske virusvaria­nten etablerer sykehuset helgenomse­kvensering­smetoden på sitt eget laboratori­um. Da kartlegges hele arvestoffe­t til viruset og på den måten kan man oppdage mutasjoner eller endringer i viruset.

Ved å utføre analysen selv slipper sykehuset å sende inn prøver til FHI og ventetiden kortes ned fra to-tre uker til noen dager.

– I oppstartsf­asen planlegger vi å sekvensere 10 til 20 prosent av alle positive prøver. Svartiden vil vaere to til tre dager, forklarer Iren Høyland Löhr. Hun er avdelingso­verlege ved avdeling for medisinsk mikrobiolo­gi.

Löhr forteller at smittespre­dningen i julen og nyttårshel­gen førte til en stor økning tester ved laboratori­et. I uke 1 ble rundt 20.000 prøver analysert. 3,73 av prøvene var positive.

Vår frykt er at smitten vil øke igjen. Det vil kun dagene fremover vise.

Jon Sundal, smittevern­overlege

 ?? ANDERS MINGE ?? Smittevern­overlege Jon Sundal mener de nåvaerende smittetall­ene er gode, men at de bør holde seg slik en stund før samfunnet åpnes opp igjen.
ANDERS MINGE Smittevern­overlege Jon Sundal mener de nåvaerende smittetall­ene er gode, men at de bør holde seg slik en stund før samfunnet åpnes opp igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway