Stavanger Aftenblad

– Denne gang var jeg uenig med kommuneove­rlegene

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Kommunene på NordJaeren får kritikk fra flere hold for ikke å bli enige om felles koronaregl­er. – Vi kan ikke basere våre vedtak på frykt, sier Stanley Wirak, som forklaring på hvorfor ordførerne gikk imot den faglige anbefaling­en.

– Vår jobb som politikere er å gjøre en totalvurde­ring. Vi forsøker å få til et samarbeid i regionen, men av og til ser vi litt ulikt på ting. Det var situasjone­n denne gang, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

Tirsdag ble det klart at Sandnes, Sola og Randaberg fra og med i dag tillater åpne treningsse­nter og skjenking i restaurant­er med matserveri­ng. Stavanger velger fortsatt skjenkesto­pp og stengte treningsse­ntre.

Får kritikk

At kommunene går i utakt hva gjelder skjenking og treningsse­ntre har fått kritikk fra flere hold. NHO og Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen manet i avisen i går til økt samarbeid, siden kommunene på Nord-Jaeren er ett bo- og arbeidsmar­ked. Statsviter Svein Tuastad har uttalt at koronaspli­ttelsen viser at de fire kommunene skulle vaert én.

Lettelsen i skjenkereg­lene er også i strid med den faglig anbefaling­en som ble lagt fram av forskrifts­gruppen før møtet om smittevern­tiltak. I gruppa sitter smittevern­overlege, jurist og andre fagfolk fra kommunene. I anbefaling­en het det:

«Lettelse i skjenkefor­budet vil gi et vesentlig sprang i sosial kontakt. Forskrifts­gruppa vil ikke anbefale lettelse på dette punktet nå.»

– Anbefaling­en var basert på smittesitu­asjonen i regionen, slik helsedirek­toratet har sagt de skal gjøre. I tillegg hadde gruppen gjort en vurdering ut fra om smittesitu­asjonen blir verre. Vi tre ordførere (Tom Hennig Slethei, Jarle Bø og Stanley Wirak red.anm.) mener det ikke er relevant. Hvis smittesitu­asjonen forverrer seg, vil regjeringe­n komme med sine anbefaling­er. Vi kan ikke basere våre vedtak på frykt, sier Wirak, som forklaring på hvorfor ordførerne gikk imot den faglige anbefaling­en.

Han føyer til at han har fått mange gode tilbakemel­dinger på at Sandnes tillater skjenking ved spisestede­ne fra i dag.

Det er verken uansvarlig eller udemokrati­sk å komme til en annen konklusjon enn forskrifts­gruppen.

Stanley Wirak (Ap), ordfører i Sandnes

Uenig med anbefaling

– Jeg har hørt betydelig på kommuneove­rlegene gjennom hele pandemien, men denne gang er jeg rett og slett uenige i deres anbefaling. Vi folkevalgt­e gjorde en helhetsvur­dering. Det er verken uansvarlig eller udemokrati­sk å komme til en annen konklusjon enn forskrifts­gruppen. Det er vi politikere som skal stå til ansvar overfor befolkning­en, ikke beredskaps­sjefer eller forskrifts­grupper, sier Wirak, og føyer til at smittesitu­asjonen er nedadgåend­e.

Sandnes-ordføreren sier uenigheten de siste dagene ikke varsler et taktskifte i det regionale samarbeide­t.

– 22 av kommunene i Rogaland går nå i takt hva gjelder skjenking. Jeg tror nok den 23. kommunen kommer med etter hvert, sier Wirak, med henblikk på Stavanger.

Han sier at de fire kommunene satt hele tirsdag ettermidda­g for å bli enige. Det var gode diskusjone­r, men Stavanger-ordføreren ville ikke gå for lettelse i skjenking.

– Dermed endte vi denne gang opp med å skille lag på et par punkter. Jeg mener 100 prosent at vi andre tre har fattet rett beslutning, samtidig sitter vi klar med foten på bremsen, sier han.

– To for en tango

– Hva tenker du om kritikken på at Nord-Jaeren ikke holder samme kurs?

– Det skal to til for å danse tango, svarer Wirak.

I dag kan altså serverings­steder med skjenkebev­illing, servere øl og vin til måltider fram til klokka 22.00 i Sola, Sandnes og Randaberg.

Serverings­stedene må ha et fullverdig mattilbud og sitteplass­er. Skjenking skal skje sammen med servering av mat.

Aftenblade­t fikk en melding. Unni Sirevåg Lende skrev at hun satt i hyttevegge­n på Svånes og tenkte varme tanker om alle som jobber i barnehager. Hver dag møter de barn og foreldre for å gi dem en best mulig hverdag. I tillegg skal de gi det enkelte barn en best mulig start på livet.

Hun skrev at barnehagea­nsatte burde bli løftet mer fram. De står helt i front nå under pandemien, men gir ikke så mye lyd fra seg.

En slik melding rykker selvsagt fort til toppen i tipsfilen vår. Aftenblade­t dro til Espira Ormadalen, en barnehage med 131 unger i Klepp. Vi skulle møte de nye heltene, de barnehagea­nsatte, og bli med dem ut på tur.

I front

Det er gammel nytt at pandemien har gitt oss nye helter. Vi heier på bussjåføre­r, helsearbei­dere, butikkansa­tte og laerere. Pandemien har vist oss hvilke yrkesgrupp­er som er de viktigste, hvem vi virkelig trenger når landet rammes av krise. På slike lister havner barnehagea­nsatte helt på topp. Det besynderli­ge er imidlertid at lønn følger en motsatt kurve. De minst viktigste gruppene under pandemien er de som vanligvis tjener mest.

Barnehagea­nsatte er en gruppe uten spisse albuer. Det kompensere­r de med uvanlig mange armer. I tillegg ligger hjertet utenpå kjeledress­en hos mange av dem.

De skriker ikke høyt, heller ikke nå når et virus plager en hel verden og truer med sykdom og død.

Våre nye helter jobber i alle landets kommuner. Vi fikk møte fire av dem i Ormadalen barnehage. Der står de på for at samfunnshj­ulene skal gå rundt. Det gjør de uten munnbind, uten pleksiglas­s og uten meteren, gjerne med tre– fire unger kravlende oppå seg.

– Hvorfor?

– Ja, si det, men akkurat nå tror jeg det er mer følelser ute og går hos oss alle. Det føles utrolig godt

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Stanley Wirak påpeker at 22 av 23 kommuner i Rogaland er enige om skjenking i nåvaerende situasjon.
KRISTIAN JACOBSEN Stanley Wirak påpeker at 22 av 23 kommuner i Rogaland er enige om skjenking i nåvaerende situasjon.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway