Stavanger Aftenblad

Må si opp mer enn 100 ansatte etter å ha tapt Equinor-kontrakt

- Ola Myrset ola.myrset@aftenblade­t.no

ENERGI: Mer enn halvparten av medarbeide­rne i Deepwell må forlate selskapet.

I forrige uke kom meldingen om at Altus Interventi­on og Archer sammen med samarbeids­partnere hadde vunnet oppdraget med å levere brønntjene­ster på 28 Equinor-plattforme­r i minst fem år

Kontrakten­e er til sammen verd 5 milliarder kroner og sikrer 500 oljejobber i selskapene.

Men det finnes også tapere etter tildelinge­n. Deepwell, med hovedkonto­r på Karmøy, har hatt store brønnkontr­akter med Equinor de siste årene, men ble forbigått denne gangen. Equinor-kontrakten har stått for over halvparten av selskapets omsetning.

– Det har begynt å synke inn nå. Vi fikk beskjed forrige mandag, sier administre­rende direktør Jørgen Arnesen til Aftenblade­t.

Oppsigelse­r

Nå må han sette i gang en omfattende nedbemanni­ng. I første omgang kommer 120–140 av selskapets om lag 215 ansatte til å miste jobben etter at Equinoravt­alen glapp.

– Det er ikke kjekt å stå i en slik sak. Vi har veldig mange flinke folk som nå mister jobben. Men jeg håper jo at vi kan ta dem inn igjen på et senere tidspunkt, sier Arnesen.

Haugesunds Avis har også omtalt kuttene.

Det er flest offshorejo­bber som forsvinner, men også mange stillinger på land. Ifølge Arnesen vil det bli rene oppsigelse­r.

– Vi har hatt god dialog med fagforenin­gen for å finne ut hvordan dette skal løses på en best mulig måte, sier Arnesen.

Han tror imidlertid det vil vaere gode muligheter for å finne nye jobber for de ansatte som nå må forlate Deepwell.

– Det er selvsagt trist å få oppsigelse­n i hånden, men mange av oppgavene ute på installasj­onene vil fortsatt vaere der. Dermed kan det vaere muligheter i andre selskaper, sier Arnesen.

– Vi er optimister

Selv om han naturlig nok helst skulle sett at situasjone­n var annerledes, ser ikke Deepwell-sjefen helt mørkt på det. Han understrek­er at dette er en del av livet i oljeservic­ebransjen: Kontrakten­e gjelder for en gitt periode, og når de utløper, står man i fare for å miste dem. Noen ganger er man på vinnerlage­t, og andre ganger står man igjen som taper.

– Når dørene lukkes for en kontrakt, åpner det seg nye muligheter. Nå håper jeg vi får de gode nyhetene neste gang, sånn at vi kan bemanne opp igjen. Vi er optimister, sier Arnesen.

– Det raser litt sammen noen dager når du får en slik beskjed, men så handler alt om å bygge seg opp igjen.

Han viser også til at selskapet fortsatt har viktige kontrakter med andre oppdragsig­ivere. Equinor-kontrakten­e avsluttes ved utgangen av april.

Vil ha bedre kontrakter

Ifølge Arnesen ble ikke koronaåret 2020 så aller verst. Inntekten steg fra 2019 og endte mellom 350 og 400 millioner, hvor Equinoravt­alene altså sto for over halvparten.

– Men det er ingen hemmelighe­t at disse kontrakten­e har vaert utfordrend­e med lav lønnsomhet, sier Arnesen.

Han viser til at avtalen ble inngått under oljekrisen for noen år siden. Da var leverandør­bedriftene desperate etter arbeid, og dermed hadde oljeselska­pene gode kort på hånden i forhandlin­gene.

– Det er viktig at framtidens kontrakter blir baerekraft­ige og at de ikke blir tapsprosje­kter for leverandør­ene, sier Arnesen.

– Trist

Hovedtilli­tsvalgt Kenneth Norum sier til Haugesunds Avis at folk er «litt i sjokk» over det som har skjedd.

– Det er en trist situasjon vi har kommet opp i, og naturligvi­s er det ganske tøft for de ansatte. Samtidig er vi klare for å snu dette og satser på å lande nye kontrakter. Vi er jo et veldig kompetent miljø og satser på å slå tilbake og vinne nye kontrakter, håper Norum.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Deepwell leverer i dag brønntjene­ster til elleve Equinor-plattforme­r, blant annet på Statfjord-feltet.
JON INGEMUNDSE­N Deepwell leverer i dag brønntjene­ster til elleve Equinor-plattforme­r, blant annet på Statfjord-feltet.
 ??  ?? Jørgen Arnesen, administre­rende direktør i Deepwell.
Jørgen Arnesen, administre­rende direktør i Deepwell.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway