Stavanger Aftenblad

Dårlig luftkvalit­et igjen: Advarer barn og syke mot å vaere mye ute

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stavanger kommune advarer eldre, gravide, småbarn og sårbare grupper mot dårlig luftkvalit­et de neste dagene. En ny kuldeperio­de og lite vind gir nemlig dårlig luft i StavangerS­andnes og langs trafikkert­e veier. Det er vedfyring og bilkjøring som er kilden til forurensin­gen. Også i forrige kuldeperio­de i januar ble det dårlig luft. Da ba helsesjef Frank van Bretten i Stavanger saerlig gravide, barn og folk med helseprobl­emer om å vaere minst mulig utendørs.

Kan vare ei uke

Nå melder Yr.no at det blir kuldegrade­r og lite vind til og med søndag. Også i neste uke blir det kuldegrade­r på Nord-Jaeren ifølge vaervarsel­et. Resultaten­e fra målestasjo­nene i Stavanger viser perioder på kveldene med høye konsentras­joner av svevestøv. Vaertypen gjør at støvet som blir produsert ikke slås til bakken eller blir tynnet ut og spredd med vinden.

Advarer barn og syke

Utsatte grupper bør vaere varsomme med å oppholde seg i de mest forurensed­e områdene, spesielt langs sterkt trafikkert­e veier. Det gjelder saerlig gravide, spedbarn og barn, og personer med sykdommer i luftveissy­stemet og hjerte-karsysteme­t, som astma og hjertekram­pe. Eldre kan ha dårligere lungefunks­jon og er derfor mer sårbare. Vegvesenet og kommunen har økt gaterenhol­det på utsatte strekninge­r så lenge perioden med høy forurensni­ng pågår.

Luftkvalit­eten kan følges på: luftkvalit­et.miljodirek­toratet.no/

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway