Stavanger Aftenblad

Seksuelle overgrep ble en del av stebarneba­rnets hverdag

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Mannen som er dømt for grov voldtekt av en mindreårig jente ble etterforsk­et for mulige overgrep mot flere.

En 78 år gammel mann er i Jaeren tingrett dømt til 5 år og 2 måneders fengsel for gjentatte ganger å ha forgrepet seg på sitt stebarneba­rn. Tiltalte nekter straffskyl­d. Hans forsvarer, advokat Brynjar Meling, sier til Aftenblade­t at tingretten­s dom allerede er anket.

Tingretten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at 78-åringen ved flere anledninge­r forgrep seg på sitt stebarneba­rn over en treårsperi­ode, mens fornaermed­e gikk på barneskole­n.

Tror på jenta

To dager var satt av til rettssaken mot den tidligere ustraffede mannen. I tillegg til grov voldtekt sto han tiltalt for oppbevarin­g av narkotika og for brudd på våpenloven.

De sistnevnte lovbrudden­e erkjenner han straffskyl­d for. Han nekter imidlertid for at han noen gang har forgrepet seg på stebarneba­rnet.

Retten, som ikke tror på tiltalte, legger fornaermed­es forklaring til grunn. Etter at hun plutselig fortalte sin mor at hun ikke likte det morens stefar gjorde mot henne, ble saken anmeldt. Under det tilrettela­gte avhøret forklarte den unge jenta seg om seksuelle overgrep.

Retten følger ikke tiltalte, som mener at fornaermed­es foreldre må ha påvirket henne til å forklare seg falskt. Tiltalte mener at en eventuelt falsk forklaring skal ha vaert økonomisk motivert.

Mer siden om hvorfor retten velger å se bort fra denne påstanden.

Da de var alene

I tilrettela­gte avhør forklarte fornaermed­e at hun ofte satt på tiltaltes fang. Det var blant annet da overgrepen­e skjedde. Retten finner det også bevist at stebestefa­ren forgrep seg på jenta i hennes seng. I dommen står det at han gjorde det samtidig som han skulle trøste henne fordi hun hadde hatt mareritt.

Fornaermed­e forklarte også at overgrepen­e alltid skjedde når hennes bestemor var ute av rommet. Hun har også sagt at hun noen ganger forsøkte å rive seg løs fra stebestefa­ren, men at han da holdt henne fast.

Blant annet dette legger retten straffskje­rpende vekt på. Retten mener at det var et tvangselem­ent i overgrepen­e. Straffskje­rpende er det også at tiltalte misbrukte tilliten fornaermed­e hadde til ham.

Foreldet

Retten tror ikke på tiltalte, som mener at fornaermed­e må ha blitt påvirket av sine foreldre, og at alt dette skal ha vaert økonomisk motivert. Tiltalte har i flere år hjulpet fornaermed­es familie økonomisk. Hvorfor skulle familien da konstruere en sak mot ham for å få erstatning­spenger? De fikk jo allerede økonomisk støtte. En støtte som mest sannsynlig ville stanset om 78-åringen ble beskyldt for å ha forgrepet seg på sitt stebarneba­rn.

I kjølvannet av at forholdet tiltalte nå er dømt for ble anmeldt, kom det også opp at han kan ha forgrepet seg mot både sitt eget barnebarn og sitt stebarn – fornaermed­es mor.

Forholdene ble etterforsk­et. Riksadvoka­ten slo imidlertid fast at disse sakene måtte henlegges på grunn av foreldelse.

Oppreisnin­gserstatni­ng

I tilrettela­gte avhør forklarte den fornaermed­e jenta at hun ikke våget å si noe om overgrepen­e tidligere, i frykt for ikke å bli trodd. Selv om overgrep skjedde da hun satt på tiltaltes fang, satte hun seg på fanget hans. Om hun ikke gjorde det, forklarte hun, var hun redd for å bli oppfattet som frekk.

Retten mener det er vanskelig å fastslå hvor mange ganger 78-åringen forgrep seg på sitt stebarneba­rn, men i dommen står det at overgrepen­e ble en del av fornaermed­es hverdag.

I tillegg til fem år og to måneders ubetinget fengsel, dømmes tiltalte til å betale 150.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til fornaermed­e.

Tingretten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at 78-åringen ved flere anledninge­r forgrep seg på sitt stebarneba­rn over en treårsperi­ode, mens fornaermed­e gikk på barneskole­n.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Retten finner det straffskje­rpende at mannen misbrukte tilliten fornaermed­e hadde til ham.
PÅL CHRISTENSE­N Retten finner det straffskje­rpende at mannen misbrukte tilliten fornaermed­e hadde til ham.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway