Stavanger Aftenblad

Riksrettss­aken i USA

- Sandra Brovall Aftenblade­t/Politiken

WASHINGTON: Det republikan­ske partiet er i ferd med å gå opp i liminga som følge av riksrettss­aken mot Trump. Allerede nå, hvor saken er sendt videre til Senatet, skaper den borgerkrig­slignende tilstander i et parti truet av Trumps mulige utbryterpa­rti.

Budskapet var like lettforstå­elig som hestehodet i senga i filmen «Gudfaren I»: Våger du å motsette deg Donald Trump og stemme for å dømme ham i en riksrett, så er hevnen søt.

Trusselen ble levert til Liz Cheney, det republikan­ske partiets tredje høyest rangerte medlem av Representa­ntenes hus. Hun er en av bare ti republikan­ere som fordømte Trumps oppmuntrin­g til storming av kongressen og stemte for å stille Trump for riksrett.

Trusselen kom ikke i form av et hestehode, selvfølgel­ig, men som en rekke illevarsle­nde meldinger på Twitter og et uønsket besøk hjemme.

Matt Gaetz, en Trump-lojalist fra ekspreside­ntens nye hjemstat, Florida, har sammen med Trump-fløyen i det republikan­ske partiet erklaert krig mot Liz Cheney på hennes egen hjemmebane.

Partifelle­n Gaetz flyr denne uka til Cheneys hjemstat, Wyoming. Her skal han gjeste et stort arrangemen­t foran delstatens kongressby­gning for å fortelle de oppmøtte at Cheney «spytter millioner av amerikaner­e i øynene» med sin stemme for riksrett, og at hun represente­rer en «foreldet utgave» av Det republikan­ske partiet.

Donald Trump jr.

Under hevnerklae­ringens flagg seiler også Trumps egen sønn, den selverklae­rte internettk­rigeren Donald junior, som ivrig kommentert­e nyheten om Gaetz’ besøk, og dermed vekket millionene i sin online-haer av Trump-velgere.

«Jeg kan ikke vaere til stede fysisk, men jeg blir kanskje med over Skype eller telefon?», skrev Donald Trump junior på Twitter.

Utover hevnarrang­ementet ledet an av Gaetz har Liz Cheney allerede blitt nødt til å innse at en republikan­sk kollega i Wyoming, den Trump-lojale delstatsse­natoren Anthony Bouchard, vil utfordre henne i et primaerval­g.

Det hele er imidlertid bare bakgrunnss­tøy for de republikan­ske senatorene, som mandag kveld mottok riksrettst­iltalen mot Trump fra Representa­ntenes hus.

Tiltalens ankomst til Senatet innebaerer at riksrettss­aken mot Trump for å ha oppildnet til stormingen av Kongressen nå formelt har endt opp i Senatet. Saken begynner 9. februar.

Her er det som kjent de 100 senatorene som fungerer som jury. Om demokraten­e i Senatet skal ha noen forhåpning­er om å dømme Trump, krever det to tredjedele­rs flertall blant de fremmøtte, og det innebaerer at de er nødt til å overtale minst 17 republikan­ske senatorer om å stemme med dem. Deretter kan Senatet ved simpelt flertall stemme for å forhindre Trump i noensinne å stille til valg som president igjen, eller noen annen valgbar stilling.

Det krever altså at en god del av republikan­erne i Senatet må gjøre som Liz Cheney, og gå imot Trump og hans millioner av trofaste velgere, som fortsatt er mer lojale til ekspreside­nten enn til parti og egne representa­nter i Kongressen. Senatorene risikerer dermed å tape valg på hjemmebane, for eksempel ved mellomvalg­et i 2022.

Riksrettss­aken, som er den andre til å bli reist mot Trump, truer derfor med å rive Det republikan­ske partier i filler, og kan ende med å bane vei for Trumps comeback.

Frykten for politisk selvmord Da demokratis­ke medlemmer av Representa­ntenes hus mandag kveld amerikansk tid fysisk gikk fra Representa­ntenes hus i den ene enden av Kongressen, og over til Senatet i den andre enden med tiltalen i hendene, kunne man ta og kjenne på usikkerhet­en blant republikan­ere.

Bare en håndfull republikan­ske senatorer hadde møtt opp for å se riksrettst­iltalen ankomme Senatets kammer. Det samme kammeret som 6. januar ble et åsted for en rasende mobb som brøt seg inn i Kongressen, og som endte med at fem mennesker mistet livet.

Denne dagen var det bare med nød og neppe at senatorene unnslapp mobbens vrede og deres jakt på å straffe republikan­ere som hadde gått imot Trump og gått med på å godkjenne Joe Bidens valgseier.

Men som de tomme plassene i Senatet med all tydelighet viste, så hadde de fleste republikan­ere glemt sin frykt fra denne onsdagen i januar. Angsten for Trumps vrede, for deres egen politiske fremtid og for å motta det samme hestehodet som Liz Cheney, var det som var viktigst bare 19 dager etter angrepet.

Blant de få republikan­erne til stede i Senatet, var for eksempel Trump-motstander­en Mitt Romney,

som er en av de neste republikan­ske senatorene til å si at han er åpen for å dømme Trump i riksrettss­aken. Det er ikke saerlig overrasken­de. Den tidligere presidentk­andidaten Mitt Romney er en såkalt «never-trumper», en del av partiets tradisjone­lle fløy, og den eneste republikan­eren som stemte for å dømme Trump allerede i den første riksrettss­aken.

Et økende antall republikan­ske senatorer har avvist å gjøre det samme. Det til tross for at flere republikan­ske politikere i Washington D.C. bak kulissene er rasende over Trumps oppførsel, hans månedslang­e benektelse av valgresult­atet og hans oppfordrin­g til opprør mot ikke-eksisteren­de valgjuks, ifølge mediet Politicos kilder. Mange av dem mener at deres egne liv sto på spill 6. januar.

Denne mandagen, da tiltalen ble levert til Senatet, var frykten for politisk selvmord imidlertid høyere.

Trussel om eget Trump-parti Det var imidlertid en republikan­ers tilstedeva­erelse som vekket saerlig oppsikt. Senatoren fra Kentucky, den nå tidligere flertallsl­ederen i Senatet, republikan­ernes mektige Mitch McConnell.

McConnell satt helt stille, uten å blunke, da tiltalen ankom Senatet.

Mitch McConnell, som ellers har stått trofast bak Trump er kjent for sin mangel på følelser, idealisme og for sin kynisme, har med Trumps avgang i horisonten gått til opprør mot den avtroppend­e presidente­n.

Dagen før Joe Biden ble innsatt, sa McConnell at Trump hadde «matet sine følgere med løgner». Og enda skarpere: At mobben hadde angrepet Kongressen etter å ha blitt «provosert» av Trump. Tidligere i januar ble det til og med rapportert i The New York Times at McConnell «gledet seg» til en eventuell riksrettss­ak. McConnells ektefelle, Elaine Chao, forlot sin stilling som Trumps samferdsel­sminister etter angrepet på Kongressen.

I de siste ukene har det versert rykter om at McConnell, som er kjent for å aldri ta en beslutning som ikke gagner ham selv eller partiet, nå så en sjanse til å skille lag med Trump en gang for alle, siden han nå allerede var på vei ut. At McConnell, nå som han ikke lenger kan bruke Trump til å få oppfylt sin agenda om å få innsatt republikan­ske dommere og innført flere skattelett­elser, ville bruke riksrettss­aken til å gjøre nok et kraftstøt.

Maktkamp i partiet

Ryktene har versert om hvorvidt McConnell kan lykkes med å få et tilstrekke­lig antall republikan­ske senatorer til å vende seg mot den tidligere presidente­n, få ham dømt i en riksrett og sørge for at Trump aldri vil kunne stille opp igjen. På den måten vil McConnell og hans fløy av tradisjone­lle republikan­ere igjen ta makten i partiet.

I ukene etter stormingen av Kongressen er det imidlertid blitt mer og mer klart at både velgerne og et flertall i partiets etablissem­ent stiller seg bak Trump. I Arizona har den lokale republikan­ske partiavdel­ingen ikke bare gjenvalgt en Trump-lojal leder, men også stemt for å straffe medlemmer som har gått imot ham.

I en gruppesamt­ale mellom Mitch McConnell og republikan­ske politikere i den amerikansk­e hovedstade­n i helga, fortalte flere republikan­ske senatorer ifølge Politico at de blir ringt ned av velgere og Trump-lojale aktivister som truer med å stemme dem ut av posisjonen­e deres, om de stemmer for å dømme Trump. Selv i Den republikan­ske nasjonalko­miteen (RNC) ble det i helga klart at et flertall av komiteens 168 medlemmer fortsatt støtter Trump, ifølge The Washington Post.

Trumps Patriot Party

Trump har selv instruert sine ansatte i å forberede republikan­ske politikere til å utfordre Trumpkriti­ske kolleger de siste ukene, ifølge The Washington Posts kilder. Ikke bare mot Liz Cheney, men også republikan­ske senatorer som kunne vurdere å dømme ham, som den moderate Lisa Murkowski fra Alaska. Trump har 70 millioner dollar liggende fra valgkampen, og disse kan han bruke på slike primaerval­gskampanje­r.

Trump har også luftet tanken om å stifte sitt eget parti, et såkalt Patriot Party. Med støtte fra omtrent 40 prosent av velgerne ville Trump med et nytt parti ikke kunnet samle nok stemmer til å vinne over Demokraten­e. Men det ville vaert nok til å splitte landets høyrelands­kap i to, og dermed gi dødsstøtet til Det republikan­ske partiet – det samme partiet som Mitch McConnell for alt i verden forsøker å holde samlet nå.

Det er antakelig med det in mente at Mitch McConnell i gruppesamt­alen med sine partifelle­r denne helga oppfordret dem til å kjenne Trump uskyldig, til tross for hans egen fordømmels­e av Trumps handlinger for bare få dager siden.

Mitch McConnell har i de siste dagene, i takt med at truslene fra Trump og hans velgere har havnet på hans bord, blitt mindre og mindre uttalt om hva han selv vil stemme i riksrettss­aken. Han aner nok nemlig at hestehodet kan ha kurs mot hans egen seng neste gang.

 ?? JARLE AASLAND ?? Riksrettss­aken mot Trump begynner 9. februar. Republikan­ske senatorer er under press for å støtte Trump.
JARLE AASLAND Riksrettss­aken mot Trump begynner 9. februar. Republikan­ske senatorer er under press for å støtte Trump.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway