Stavanger Aftenblad

Angela Merkel kritisk til Joe Bidens Kina-politikk

- Claus Blok Thomsen Aftenblade­t/Politiken

DAVOS: Det årlige toppmøtet i Davos – som i år er digitalt – har utviklet seg til en debatt om USAs nye utenrikspo­litikk under Joe Biden.

Vanligvis pleier statsleder­e og betydnings­fulle folk innen naeringsli­vet å møtes til toppmøte i World Economic Forum i den sveitsiske byen Davos på denne tiden av året. Det har imidlertid koronapand­emien satt en stopper for i år, og derfor foregår toppmøtet digitalt. Det har imidlertid ikke gjort det mindre spennende.

Det skyldes først og fremst at Joe Biden har flyttet inn i Det hvite hus, og at USA dermed har fått en president som etter fire år med Donald Trumps konfronter­ende enegang nå strekker hånden ut til gamle allierte i Europa og andre steder i verden.

Joe Biden er ikke blant talerne på dette årets toppmøte, men valget av ham som president har satt dagsorden.

Det var tydelig allerede mandag, da den kinesiske presidente­n Xi Jinping åpnet det digitale toppmøtet ved å advare mot Joe Bidens nye utenrikspo­litikk – uten å nevne verken USA eller Joe Biden ved navn.

Å «starte en ny kald krig» eller «å avvise og true andre» vil kun ta verden «i retning av mer splid eller regelrett konfrontas­jon», sa den kinesiske presidente­n.

Dermed hentydet han til at Joe Biden ønsker å skape en allianse med EU og andre av USAs tradisjone­lle allierte. En allianse som militaert, politisk og handelsmes­sig skal demme opp for Kinas økonomiske og teknologis­ke fremgang og tvinge kinesiske myndighete­r til å følge menneskere­ttighetene.

Det var første gang Xi Jinping adresserte et internasjo­nalt publikum etter Joe Bidens innsettels­e, og Xi Jinping brukte taletiden sin til å understrek­e viktighete­n av en flerlatera­l verdensord­en fundert rundt FN, overholdel­se av internasjo­nal lov og felles verdier som «rettferdig­het, demokrati og frihet».

– Den sterke bør ikke tyranniser­e den svake, sa Xi Jinping.

Han tilføyde at det er på tide å tilsideset­te gamle fordommer og heller verdsette at hvert enkelt land kan ha et politisk system som passer til eget lands interne forhold.

Overraskel­se fra Berlin

Mens Xi Jinpings skepsis overfor Joe Biden var ventet, så er Davos-toppmøtet den første markeringe­n av at Joe Biden også blir møtt med betenkelig­het, selv blant noen av USAs naermeste allierte.

Tysklands forbundska­nsler, Angela Merkel, holdt tirsdag sin tale på toppmøtet, hvor hun overrasken­de stilte seg på Kinas side.

– Jeg ønsker at vi unngår oppbygging­en av blokker. Det er ikke rettferdig å be mange land velge en side – USA eller Kina. Det er ikke min oppfatning av hvordan det bør fungere, sa hun ifølge nettmediet Politico.

Merkel tilføyde at hun og Xi Jinping «er enige om dette. Vi ser et behov for multilater­alisme», for å understrek­e poenget.

Angela Merkels tale speiler EUs forsøk på å ha sin egen Kina-politikk, som er mindre konfronter­ende enn USAs tilnaermin­g til Kina.

Til Biden-regjeringe­ns store frustrasjo­n har EU nettopp inngått en omfattende investerin­gsavtale med Kina som vil gjøre det lettere for europeiske virksomhet­er å få adgang til det kinesiske markedet. Internt i EU har Angela Merkel vaert en av dem som har kjempet hardest for å få avtalen i havn.

EU ønsker et naert samarbeid med Kina innen handel og områder av felles interesse, som klima og helse, og samtidig føre en kritisk dialog om menneskere­ttigheter.

I sin Davos-tale forsøkte Merkel å oppretthol­de denne balansen ved å stille skarpe spørsmål om Xi Jinpings uttalelser om at alle land må respektere hverandres forskjelli­ge politiske systemer og unngå å blande seg i andres interne forhold.

– Hvor begynner innblandin­g, og hvor stopper det? Når tar man et standpunkt for grunnlegge­nde verdier som ikke skal krenkes, spurte Merkel retorisk.

Kinesisk opptrappin­g

Xi Jinping holdt sin tale samtidig med at Kina sendte kampfly inn i taiwansk luftrom. Xi Jinping har gjentatte ganger understrek­et at hans tålmodighe­t over Taiwan, som Beijing anser for å vaere kinesisk territoriu­m, er i ferd med å bli tynnslitt. Beijing vil ikke lenger akseptere Taiwans krav om selvstendi­ghet.

Tirsdag kunne Taiwans skyggeamba­ssadør i USA, Hsiao Bikhim, ikke motstå fristelsen til å vaere sarkastisk om Xi Jinpings uttalelser i Davos-talen om at den store ikke må tyranniser­e den svake.

– Det skal jeg sitere ham på, sa Hsiao Bi-khim ifølge avisa AppleDaily.

 ?? MARKUS SCHREIBER, AP/NTB ?? Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel er tilhenger av en mindre konfronter­ende tilnaermin­g til Kina, enn USAs president Joe Biden er.
MARKUS SCHREIBER, AP/NTB Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel er tilhenger av en mindre konfronter­ende tilnaermin­g til Kina, enn USAs president Joe Biden er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway