Stavanger Aftenblad

FN advarer om at asylinstit­uttet er under angrep i Europa

-

GENÉVE: Økende bruk av tvang og bortvisnin­g av flyktninge­r og asylsøkere i Europa bekymrer FN, som advarer om at selve asylinstit­uttet er under angrep.

FNs høykommiss­aer for flyktninge­r (UNHCR) ber landene i Europa etablere uavhengige systemer for å overvåke og sikre retten til asyl og for å etterforsk­e brudd på denne retten.

Gillian Triggs i UNHCR sier organisasj­onen har mottatt «en strøm av rapporter om europeiske land som nekter flyktninge­r retten til asyl, sender folk hjem etter at de har nådd land eller territoria­lfarvannet og som bruker vold mot flyktninge­r på grensen».

– Tvang og bortvisnin­g utøves på en voldelig og systematis­k måte. Båter med flyktninge­r blir slept tilbake. Folk blir samlet opp etter at de har kommet i land og tvunget tilbake på havet. Mange har rapportert om voldsbruk fra statlige sikkerhets­styrker, sier Triggs, som er assisteren­de høykommiss­aer med ansvar for beskyttels­e.

Høykommiss­aeren for flyktninge­r advarer om at folk som ankommer Europa via land også blir anholdt og returnert med tvang til naboland «uten noen som helst vurdering av deres internasjo­nale beskyttels­esbehov».

En plikt, ikke et valg

Stater har plikt til å beskytte folks rett til å søke asyl, selv om de kommer inn i landet på ulovlig vis. Det går fram av Flyktningk­onvensjone­n fra 1951, Den europeiske menneskere­ttskonvens­jonen og EUs egne regler, påpeker UNHCR. Det er heller ikke lov å sende asylsøkere til andre land hvor de risikerer forfølgels­e eller tortur.

– Å respektere menneskeli­v og flyktninge­rs rettighete­r er ikke noe man kan velge å gjøre eller ikke. Det er en juridisk og moralsk forpliktel­se, understrek­er Triggs.

Stater har rett til å kontroller­e grensene sine, men de må også respektere menneskere­ttighetene, tilføyer hun.

UNHCR sier de har tatt saken opp med europeiske land og krevd gransking av mistenkte brudd på reglene og mishandlin­g.

Stadig faerre kommer

Antall flyktninge­r, asylsøkere og migranter til Europa har falt jevnt og trutt. I 2020 ankom om lag 93.000 mennesker, enten via land eller sjøveien, noe som er 23 prosent faerre enn i 2019 og 33 prosent faerre enn i 2018.

– Med så få ankomster burde dette vaere en situasjon som er mulig å håndtere. Det er synd at asylspørsm­ålet fortsatt er så politisert og splittende når tallet går ned, mener UNHCR.

Organisasj­onen anerkjenne­r at enkelte land baerer en uforholdsm­essig stor del av ansvaret med å ta imot nyankomne, og ber andre land ta sin del og vise solidarite­t.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway