Stavanger Aftenblad

Kan Riksadvoka­ten leve med dette?

-

KRONIKK: Den overordned­e, nasjonale forklaring­en på vindkrafts­kandalen er åpenbar: Lovbrudd i forvaltnin­gen. som har feilinform­ert samfunnet om sakens rettslige grunnlag.

Tina Bru har heller ingen selvstendi­g vurdering av om tiltaket er ulovlig igangsatt – selv ikke etter granskning­sanmodning fra Stortinget.

Skjønnsret­ten som OED viser til, jobber i dette tilfelle utenfor sitt myndighets­område fordi retten ikke har kompetanse til å tolke en utskifting­sprotokoll. Departemen­tet bruker deretter domsavgjør­elsen til å grunngi sitt syn, uten å besvare eller berøre spørsmålet om domstolens kompetanse.

Ingen erkjennels­e

Dette sier først og fremst at OED ikke ønsker å ivareta vår rettssikke­rhet og er villig til å satse på at Stortinget heller ikke vil gjøre det. Tina Brus friskmeldi­ng av vindkraft i Stortinget er en hån mot de mange som er blitt rammet.

Statsforva­lteren i Agder har i denne saken verken utøvd sin plikt etter loven eller svart på vårt brev av 9. september 2020. Ulovlighet­en har derfor pågått siden 31. mars 2020, på tross av vår påvisning av at det ikke er hjemmel for å la energilove­n trumfe plan- og bygningslo­ven eller å la NVE/OED trumfe kommunesty­ret.

NVE og OED har i 10 år forfektet det motsatte, før forholdet nå avdekkes. Dette er et overgrep som langt overgår den såkalte Nav-skandalen, og det er en skandale som vår forvaltnin­g så langt har nektet å erkjenne.

Vindkrafts­kandalen er blitt skandalen alle nå løper fra, og «friskmeldi­ngen» av de gitte konsesjone­r gjøres av de samme personer som i sin tid delte dem ut, slik som i ODS godkjennin­g av Buheii vindpark 21. desember 2020.

Regjeringe­n er kommet i en håpløs situasjon, hvor redselen for store erstatning­skrav fra finansielt sterke utenlandsk­e konsesjons­eiere, – åpenbart er langt større enn respekten for lov og rett.

Visste de ikke, eller vil de ikke?

Regjerings­partienes tilslutnin­g til Stortinget­s innstrammi­ng av vindkraftp­olitikken 19. juni 2020 ble gjort for å avgrense granskning­en til energi- og forvaltnin­gsloven. Hensikten var åpenbart å hindre tilbakekal­ling av vindkraftk­onsesjoner. Dette er svaert alvorlig, da rettssikke­rhetsbrudd­ene og konsekvens­ene er så dramatiske ved at store deler av befolkning­en over det ganske land er blitt rammet og fratatt sine grunnlegge­nde rettighete­r.

Vi vil derfor spørre våre representa­nter på Stortinget om de ikke var klar over denne sammenheng­en?

Eller om de stilltiend­e håpet på at innstrammi­ngen skulle vaere nok til å roe ned folkets raseri over de alvorlige overgrep som våre energimynd­igheter har påført store deler av befolkning­en.

Er blitt advart

Det har heller ikke manglet advarsler om energimynd­ighetenes saksbehand­ling, både fra private, foreninger og offentlige aktører, men det har tragisk nok ikke vaert mulig å nå frem for noen. For eksempel har Riksrevisj­onen påpekt behov for å gjøre de overordned­e styringssi­gnalene tydeligere og å forbedre styringsve­rktøyene, at rutiner for tidlig avslag av saker kan utnyttes bedre, økning i saker som venter, manglende avklaring av utrednings­krav med mer.

Energiforv­altningen har i sin iver etter å dele ut flest mulig konsesjone­r brutt Stortinget­s tillit, og en rekke ministre har ikke tatt de mange advarsler alvorlig nok. En uavhengig granskning av NVE/OEDs saksbehand­ling av vindkraftk­onsesjoner er følgelig tvingende nødvendig, dersom energiforv­altningen skal ha håp om å kunne gjenvinne befolkning­ens tillit.

Vi har derfor bedt om at påtalemakt­en vurderer sakens fakta, i håp om at en potensiell tiltale vil få energimynd­ighetens holdning til denne saken inn på et mer konstrukti­vt spor fordi en rekke av de vindkraftk­onsesjoner er lovstridig­e og må oppheves.

Det har ikke manglet advarsler om energimynd­ighetenes saksbehand­ling, både fra private, foreninger og offentlige aktører.

 ?? NTB ?? En rekke vindkraftk­onsesjoner over hele landet er ikke innvilget på lovlig vis, hevder Helge Briseid Risnes i denne kronikken. Han har nå utfordret Riksadvoka­ten til å se på saken.
NTB En rekke vindkraftk­onsesjoner over hele landet er ikke innvilget på lovlig vis, hevder Helge Briseid Risnes i denne kronikken. Han har nå utfordret Riksadvoka­ten til å se på saken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway