Stavanger Aftenblad

Dagpengesv­arene skuffer meg

- Anna Simonsen Helgeland Stavanger

STØTTEORDN­INGER: Det er med et hjertesukk at jeg ønsker å kommentere uttalelsen fra arbeidsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen, og statssekre­taer Saida Begum av saken min som ble presenter i Aftenblade­t 19. januar.

Jeg mistet jobben, og fikk ikke dagpenger fra Nav. Grunn; påbegynt heltidsstu­dium. Begrunnels­en på avslaget om dagpenger ifølge statssekre­taer Saida Begum at dagpengeor­dningen ikke skal overta Lånekassen­s rolle som finansieri­ngskilde til livsopphol­d under studier.

Jeg hadde kun behov for lån til skolepenge­r. Det var heller ingen plass på søknaden til Lånekassen der en kunne søke om bare skolepenge­r, noe som ville vaert forenelig med dagpenger. Arbeidsmin­ister Torbjørn R. Isaksen sier det oppfattes lite rettferdig hvis noen får dagpenger, mens andre må betale utdanninge­n sin selv. Men det er jo ikke snakk om at jeg skal få «gratis» utdanning. Jeg tok primaert opp lån for å dekke skolepenge­r, men fikk samtidig redusert ordinaert studielån, pluss omgjørings- og gradsomgjø­ringslån.

Ulogisk

Ifølge statssekre­taer Saida Begum er det flere forhold som ikke lar dagpenger kombineres med utdanning: Dette gjelder blant annet om studiet varer i mer enn tre måneder. For min del virket en årsenhet i bedriftsøk­onomi mest relevant.

Statssekre­taer Begum ønsker å skille mellom grunnoppla­ering og fagskoleop­plaering på den ene siden, hvor staten vil åpne mer opp for å kombinere med dagpenger. Hvordan kan grunnoppla­ering og fagskole kan hjelpe meg i å bli mer ettertrakt­et i arbeidsliv­et, når så å si alle stillingen­e jeg søker, krever minimum Bachelor-grad? Dette er «vanlige» jobber, og ikke lederjobbe­r.

Dagpenger kan heller ikke kombineres med utdanning om du studerer full tid. Det er ikke forenelig å kombinere fulltidsjo­bb med fulltidsst­udium. I mitt tilfellet kombinerte jeg nettopp fulltidsjo­bb med fulltidsst­udium. Studiet er nettbasert og fleksibelt.

Dagpengere­tten forsvinner når du får støtte fra Lånekassen. Jeg søkte om lån til skolepenge­r. Det kreves dessuten at du er arbeidssøk­er og at du må avbryte studiene hvis du får jobbtilbud. Jeg er i aller høyeste grad reell arbeidssøk­er. Studiene foregår fullt ut på fritiden.

Jeg gir ikke opp

Statssekre­taeren påpeker at det forventes at studenter finansiere­r studier av egne penger eller gjennom lån, og at det kan virke urettferdi­g om noen kan finansiere utdanninge­n sin med dagpenger. Jeg søkte om skolepenge­r, men fikk også redusert lån. Det blir også i svaret lagt vekt på at jeg tar høyere utdanning med full studieprog­resjon og at det ifølge et nytt forslag som er til høring, skal vaeremulig med høyere utdanning, med en studieprog­resjon med maks 10–15 studiepoen­g.

Jeg tar sikte på å fortsette utdanninge­n min, en gang i fremtiden. Og til slutt vil jeg bare få presisert, å få meg en jobb er høyeste prioritet for meg; jeg er primaert arbeidssøk­er – og taker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway