Stavanger Aftenblad

Nå ryker fastlege din!

- Morten Munkvik Fastlege og spesialist i allmennmed­isin, PhD. Veilederko­ordinator i legeforeni­ngen

HELSE: «Ulv! Ulv!» og om hvor lenge i forveien en fastlegekr­ise burde varsles.

I en årrekke har et nesten unisont fastlegeko­rps «ropt varsko» for fastlegeor­dningens (FLO) eksistens, snakket om «en varslet krise» og nå sist spådd: «nå rakner det». Hvor mange er det som fortsatt hører på fastlegene når de klager på arbeidsmen­gden? Det kan virke som om slike bekymringe­r egentlig ikke betyr stort. Fastlegene er der jo fortsatt.

Om en brannvarsl­er går, så venter man ikke at ting tar fyr etter noen dager, men at noe allerede er i ferd med å brenne ned. Dersom det ikke brenner, så tenker man at alarmen har gått av ved en feil, og man slutter å legge merke til den. Uansett virker alle å ha en følelse av at tiden ikke strekker til, og at man bør stå opp noen timer før man legger seg for å nå over alt man har å gjøre. At fastlegene også føler det på denne måten, er ikke unikt.

Mangler fastleger

Noe har allikevel endret seg. Kommuner som tidligere ikke hadde problemer med å besette fastlegest­illinger, opplever nå akkurat dette. Mange steder mangler fastleger. Oversikter over aktivitet hos fastlegene viser at de aldri før har hatt mer å gjøre. På tross av slike utfordring­er tror jeg ikke folk flest er saerlig engstelige for at fastlegen plutselig ikke skal vaere der mer. De som skal ta politiske avgjørelse­r, lar seg nok ikke bevege stort av nye dystre framtidsut­sikter om fastlegeor­dningens eksistens. Alarmen har gått før. De store krigstypen­e har vaert brukt lenge. Ingenting har skjedd.

Da covid-pandemien traff landet, var fastlegen raskt ute med å legge om driften, og igjennom pandemien har fastleger vaert viktige. Dette arbeidet har kommet i tillegg til en jobb som for mange allerede var ganske overvelden­de. Nå får fastlegene også mye av arbeidet med covid-vaksinerin­gen av befolkning­en. Da kan det virke som et paradoks at det i løpet av siste året nesten ikke har vaert noe klaging fra fastlegene om denne «fastlegekr­isen».

På et skadested er det viktig å avgjøre hvem som bør hjelpes først. De som har sett visse serier på tv vet at det ikke alltid er de som roper høyest som skal ha hjelp først, men de som ikke makter lage så mye lyd. Der er der du finner fastlegen din.

Da er det slutt

Tidligere var det tid til å si fra om tingenes tilstand. Nå er den samlede belastinge­n så stor at fastlegen knapt klarer å komme seg gjennom dagen før neste dag kommer. Da er det ikke tid til å melde fra lenger. Da må man bare gjøre jobben så lenge man klarer. Før det en dag ikke går mer. Da er det slutt for fastlegen din, og slutt for fastlegeor­dningen i Norge. 20 år etter at den ble innført.

Oversikter over aktivitet hos fastlegene viser at de aldri før har hatt mer å gjøre.

Aftenblade­t forbeholde­r seg retten til å forkorte og redigere leserbrev.

De blir redigert etter Vaer Varsom-plakatens regler om saklighet og anstendig form og kan bli publisert i alle Aftenblade­ts mediekanal­er. Skriv kort. E-post: debatt@ aftenblade­t.no Postadress­e: Aftenblade­ts debattside, postboks 229, 4001 Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway