Stavanger Aftenblad

Pønk uten pønken

- Stella Marie Breivik stella.marie.breivik@aftenblade­t.no

PLATE: Skambankt har endelig funnet roen i sin nye drakt.

Skambankt: «Jaertegn» (Indie recordings)

Da Skambankt i 2019 annonserte at de skulle gi ut et helakustis­k album var forventnin­gene høye, men da «1994» kom synes jeg bandet ikke dro strikken langt nok.

Låtene var for like originalve­rsjonene og man kan gå så langt som å si at det tidvis var kjedelig. Låtene var fine, og en god gest til fansen, men utover det var det lite nytt å melde.

Med «Jaertegn» fortsetter Skambankt sin musikalske reise med rocken som et parentes, et verktøy, istedenfor en nødvendigh­et. På «Jaertegn» er de heller ikke bundet til egne kriterier, som følge av dette blir resultatet mye mer interessan­t enn «1994».

Her finner man flere nye låter enn på «1994», samtidig som eldre låter i ny drakt er å finne. Strykerne og blåsere har fått mer plass her og det er kjaerkomme­nt. Lydbildet er også mindre monotont. Bandet viser flere følelser og mer bredde – endelig viser de at de faktisk er komfortabl­e med å legge støyen og den hardeste rocken på hylla.

Terje Winterstø Røthings stemme er nok best akkompagne­rt med høylytt gitar og rock i monitor, men gode tekster og et interessan­t lydbilde redder vokalen som tidvis vakler, men som likevel overbevise­r.

På «Jaertegn» finner vi ulike låter i form, sjanger og innhold. Noen minner om viser med countrypre­g. Andre pirker borti det gamle Skambankt, mens noen tar i bruk elementer fra powerpop og indie, og sender tankene mot band som Hjerteslag og Beachheads.

Pønken er ennå til stede i tekstene. Kritikken rammer både religion, individer, eget individ og samfunnste­ndenser generelt. Selv om lydbildet er mer nedstrippe­t enn det vi er vant til, hører man ennå Winterstøs irritasjon og desperasjo­n. Samtidig finner man så klart kjaerlighe­t mellom og i linjene.

«Jaertegn» er et bevis på at Skambankt er et band som ennå kan laere nye triks. Albumet er en gyllen middelvei mellom hardrock og helakustis­k, pønkerne på «Skamania» og trubaduren­e på «1994».

Vakkert, overrasken­de og aerlig.

Beste spor: «Én av en million», «SOS», «En skjebne som slår».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway